Συχνά θεωρούμε τα ωμά λαχανικά, τους σπόρους και τα θαλασσινά ως τις πιο υγιεινές επιλογές επειδή περιέχουν πολλές βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι ορισμένες από αυτές τις τροφές περιέχουν επίσης τοξίνες που μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρες. 8 Τροφές που ΔΕΝ Πρέπει να Ξαναζεσταίνετε σε Φούρνο Μικροκυμάτων
Κασάβα
Γνωστή και ως γιούκα ή μανιόκα, είναι μια σημαντική βασική τροφή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, παρέχοντας μια βασική διατροφή για πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Αλλά η ακατάλληλη προετοιμασία της μπορεί να αφήσει αρκετό υπολειμματικό κυανίδιο ώστε να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση από κυάνιο, μερική παράλυση ή ακόμα και θάνατο.
Γαρίδες
Οι γαρίδες εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες. Για την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων, ασθενειών και παρασίτων, οι ζωοτροφές τους περιέχουν αντιβιοτικά και γεμίζουν τα νερά με φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα. Μεγάλες ποσότητες χημικών προσθέτων, συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου, προστίθενται επίσης σε αυτό το καταστροφικό κοκτέιλ για να διατηρήσουν τον υπερπληθυσμό.
Πατάτα
Μην πανικοβάλλεστε! Γενικά η πατάτα είναι ένα απόλυτα ασφαλές λαχανικό. Όμως αν τις αφήσετε σε υπερβολικά υγρές ή φωτεινές συνθήκες ή τις αφήσετε να μείνουν έξω για πολλή ώρα, θα αρχίσουν να φυτρώνουν. Και αυτές οι φύτρες περιέχουν στην πραγματικότητα τοξικές ενώσεις γνωστές ως γλυκοαλκαλοειδή. Ακόμα κι αν τις κόψετε τα λάχανα, θα πρέπει να πετάξετε ολόκληρη την πατάτα, καθώς το δηλητήριο μπορεί να βρίσκεται μέσα της αν έχει περάσει πολύς χρόνος.
Αμύγδαλα
Οι πικρές ποικιλίες του σπόρου (όχι οι ξηροί καρποί) περιέχουν υψηλότερες ποσότητες κυανίου από τα γλυκά αμύγδαλα. Το εκχύλισμα πικραμύγδαλου χρησιμοποιήθηκε κάποτε για ιατρική χρήση, αλλά ακόμη και σε μικρές δόσεις τα αποτελέσματα είναι σοβαρά ή θανατηφόρα, ειδικά στα παιδιά. Γι’ αυτό όλα τα αμύγδαλα που καλλιεργούνται και πωλούνται ως τρόφιμα είναι γλυκές ποικιλίες.
Ρίζα μπαμπού
Οι ρίζες μπαμπού χρησιμοποιούνται σε πολλά ασιατικά πιάτα και ζωμούς. Αλλά οι ωμές ρίζες μπαμπού περιέχουν κυανογόνους γλυκοσίδες, τις ίδιες τοξίνες που περιέχει η μανιόκα. Αυτές οι τοξίνες πρέπει να καταστραφούν με το σχολαστικό μαγείρεμα και, για το λόγο αυτό, οι φρέσκιες ρίζες συχνά βράζονται πριν χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους.
Δείτε ακόμη 6 Υγιεινές Τροφές που Γίνονται Ανθυγιεινές Όταν Υπερκαταναλώνονται
Μανιτάρια
Δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό με το οποίο μπορούν να αναγνωριστούν όλα τα τοξικά μανιτάρια ούτε ένα με το οποίο μπορούν να αναγνωριστούν όλα τα βρώσιμα μανιτάρια. Επιπλέον, λόγω της τάσης των μανιταριών να απορροφούν βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ραδιενεργά, τα ευρωπαϊκά μανιτάρια ενδέχεται, μέχρι σήμερα, να περιλαμβάνουν τοξικότητα από την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986. Συνίσταται να μην τα μαζεύετε σε δρόμους ή κοντά σε εργοστάσια.
Μουχλιασμένα τρόφιμα
Οι μούχλες είναι συνήθως ορατές, αλλά οι τοξίνες που παράγονται από μούχλα και άλλους μύκητες – μυκοτοξίνες – είναι αόρατες και μπορούν να διεισδύσουν στα τρόφιμα. Επομένως, καλύτερα να μην κόψετε το μουχλιασμένο μέρος αλλά να πετάξετε ολόκληρο το κομμάτι. Τα ειδικά τυριά όπως το μπρι ή το μπλε της Δανίας είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή η μούχλα έχει εισαχθεί σκόπιμα. Ωστόσο, εάν η μούχλα αναπτυχθεί στο τυρί εκεί που δεν πρέπει, δεν πρέπει να το φάτε.
Ραβέντι
Αν και το ραβέντι πωλείται συχνά με φύλλα, οι μίσχοι του είναι το μόνο βρώσιμο μέρος. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα φύλλα θεωρούνταν λανθασμένα ως πηγή τροφής στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε δηλητηρίαση ανθρώπων. Το μαγείρεμα των φύλλων με μαγειρική σόδα μπορεί να τα κάνει ακόμα πιο δηλητηριώδη ξεκινώντας την αντίδραση μεταξύ σόδας και οξέων.
Φούγκου
Τα πιάτα φούγκου είναι ένα από τα πιο διάσημα αλλά διαβόητα πιάτα στην ιαπωνική κουζίνα. Τα ψάρια Fugu πρέπει να προετοιμάζονται προσεκτικά για να αφαιρεθουν τα τοξικά μέρη και να αποφευχθεί η δηλητηρίαση της σάρκας. Οι σεφ περνούν από 3 χρόνια εκπαίδευσης και πρέπει να λάβουν ειδική άδεια για να τους επιτραπεί να τα σερβίρουν.
Φασόλια
Τα ωμά φασόλια περιέχουν μια επιβλαβή άγευστη τοξίνη, τη λεκτίνη, που πρέπει να αφαιρεθεί με το μαγείρεμα. Τα κόκκινα και τα φασόλια είναι ιδιαίτερα τοξικά, αλλά άλλοι τύποι ενέχουν επίσης κινδύνους τροφικής δηλητηρίασης. Άσχημα νέα για όσους προτιμούν το αργό μαγείρεμα: το μαγείρεμα των φασολιών χωρίς να πάρουν βράση μπορεί να μην καταστρέψει τις τοξίνες. Συνίσταται να τα βράσετε για τουλάχιστον 10 λεπτά, καθώς τα καλά μαγειρεμένα φασόλια μπορεί να είναι ακόμα πιο τοξικά από τα ωμά.
Δείτε επίσης 10 Τροφές που Αποτοξινώνουν και Καθαρίζουν το Σώμα