in , , , , ,

7 Δημοφιλείς Τροφές που Μπορούν να Βλάψουν τα Νεφρά σας

επιβλαβείς τροφές για τα νεφρά,συμβουλές διατροφής,διατροφή,συμβουλές υγείας,υγεία
7 Δημοφιλείς Τροφές που Μπορούν να Βλάψουν τα Νεφρά σας

Τα νεφρά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα καθώς είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των αποβλήτων μέσω των ούρων, την παραγωγή ορμονών και το φιλτράρισμα των τοξινών και του επιπλέον υγρού στο αίμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε καλά τα νεφρά σας και να προσπαθείτε να τα διατηρείτε υγιή. Δυστυχώς, ορισμένες τροφές μπορεί να βλάψουν και να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών εάν καταναλωθούν υπερβολικά. 10 Όξινες Τροφές που Μπορούν να Βλάψουν το Σώμα σας

Αβοκάντο

© silverstylus / pixabay

Αν και τα αβοκάντο είναι δημοφιλή και επαινούνται για τις διάφορες θρεπτικές τους ιδιότητες, η κατανάλωση πάρα πολλών από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα νεφρά σας, ειδικά εάν έχετε ήδη νεφρική νόσο. Και ο λόγος είναι ότι αυτό το φρούτο έχει πολύ υψηλό επίπεδο καλίου.

Τροφές που Μπορούν να Βλάψουν τα Νεφρά σας

Το σώμα μας χρειάζεται αυτό το μέταλλο, αλλά το πολύ κάλιο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως μυϊκές κράμπες και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Κρέας

© ReinhardThrainer / pixabay

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, επειδή οι ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μεταβολιστούν, καθιστώντας την αποβολή των άχρηστων προϊόντων επιβάρυνση για τα νεφρά. Μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη λίθων στα νεφρά. Το κρέας διεγείρει την παραγωγή ουρικού οξέος, το οποίο είναι μια από τις συχνές αιτίες δημιουργίας λίθων στα νεφρά.

Θα μπορούσατε να τρώτε περισσότερα λαχανικά και ξηρούς καρπούς και θα συνεχίσετε να λαμβάνετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας.

Αλάτι

© Hans Benn / Pixabay

Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει το πολύ 2300 mg νατρίου την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Εάν τρώτε πολύ αλάτι, τα νεφρά πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να αποβάλουν την περίσσεια νατρίου, οπότε μπορεί να αρχίσουν να συγκρατούν νερό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή, θα μπορούσατε να προσθέσετε μπαχαρικά και βότανα στα φαγητά σας αντί να κάνετε κατάχρηση της αλατιέρας. Θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων, όπως σούπες ή λαχανικά σε κονσέρβες, κατεψυγμένη πίτσα και σάλτσες για σαλάτες, καθώς συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι.

Τροφές που Μπορούν να Βλάψουν τα Νεφρά σας

Δείτε ακόμη 15 Τροφές που Καίνε Λίπος και Επιταχύνουν την Απώλεια Βάρους

Μπανάνες

© pxhere.com

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε προβλήματα με τα νεφρά, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για να παραμείνετε υγιείς. Και αυτό σημαίνει περιορισμό της κατανάλωσης ορισμένων τροφών όπως οι μπανάνες, επειδή έχουν πολύ υψηλό επίπεδο καλίου, το οποίο θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για εκείνους των οποίων τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά.

Ένας υγιής ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνει καθημερινά 3.500–4.700 mg καλίου από τα τρόφιμα και μια μέση μπανάνα (150 g) περιέχει ήδη 537 mg. Αλλά εάν πάσχετε από νεφρική νόσο, η πρόσληψη καλίου θα πρέπει να είναι χαμηλότερη, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να καταφέρει να φιλτράρει την περίσσεια, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γαλακτοκομικά

© pxhere.com

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, το πολύ γάλα, γιαούρτι και τυρί μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω της υψηλής ποσότητας φωσφόρου που περιέχεται σε αυτά που μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεφρά σας.

Επιπλέον, εάν τα νεφρά σας δεν είναι πλήρως λειτουργικά, δεν θα μπορούν να αφαιρέσουν τον επιπλέον φώσφορο από το αίμα σας και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λεπτά και αδύναμα οστά με την πάροδο του χρόνου και σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Ψωμί ολικής αλέσεως

© pxhere.com

Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι υγιεινό και θρεπτικό, αλλά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά από άτομα με νεφρικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεφρά. Αυτό οφείλεται στις υψηλές ποσότητες φωσφόρου και καλίου που περιέχονται σε αυτό το είδος ψωμιού.

Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 81 mg καλίου και 57 mg φωσφόρου, σε σύγκριση με μία φέτα άσπρο ψωμί, που έχει μόνο 37 mg κάλιο και 35 mg φώσφορο.

Πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού

© pxhere.com, © shutterstock.com, © shutterstock.com, © depositphotos.com

Ενώ τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα καλίου. Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει 240 mg καλίου και ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει περίπου 470 mg.

Δεδομένων αυτών των αριθμών, η κατανάλωση πορτοκαλιών και χυμού πορτοκαλιού θα πρέπει να περιοριστεί, ειδικά όταν δεν έχετε πλήρως λειτουργικά νεφρά. Εάν δεν μπορούν να αποβάλουν την περίσσεια καλίου από το αίμα, αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο για το σώμα σας.

Δείτε επίσης 10 Τροφές που Αποτοξινώνουν και Καθαρίζουν το Σώμα

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4.3 / 5. Αξιολογήσεις: 6

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

ιδιωτικότητα χωρίς χρήση κουρτινών,κάλυψη παραθύρων,διακόσμηση σπιτιού,ιδέες διακόσμησης σπιτιού

11 Τρόποι για Ιδιωτικότητα Χωρίς τη Χρήση Κουρτινών

λάθη μακιγιάζ,συμβουλές ομορφιάς,ομορφιά

8 Λάθη Μακιγιάζ που Χαλάνε την Εμφάνισή σας