Περίπου το 15% του ανθρώπινου πληθυσμού υποφέρει από αϋπνία. Οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 8 ώρες καλό ύπνο κάθε βράδυ για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αϋπνία και αν ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές θα απολαύσετε όμορφα όνειρα κάθε βράδυ. 7 Μύθοι για τον Ύπνο που Όλοι Θεωρούν Αληθινοί
Πολλαπλή σκλήρυνση
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διεξήγαγαν μια μελέτη που έδειξε σχέση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της αϋπνίας. Υπήρχαν 2.300 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και το 70% από αυτούς είχαν διαταραχή ύπνου.
Μαζί με το αίσθημα κόπωσης (ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας) ένα άτομο δεν μπορεί να αποκοιμηθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Συχνά πρέπει να πάρουν χάπια για να καταπολεμήσουν την αϋπνία τους. Στην ομάδα κινδύνου ανήκουν άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών.
Άγχος
Τα αποτελέσματα μελέτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Όσο περισσότερο μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή σας και να απομακρυνθείτε από την πηγή του άγχους, τόσο το καλύτερο. Όταν ένα άτομο αγχώνεται συνεχώς, η αϋπνία μπορεί να γίνει χρόνια.
Ενεργειακά ποτά
Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μια 4ετής μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Camilo José Cela (UCJC) αξιολόγησε τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στους ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν ότι είχαν περισσότερη δύναμη και αντοχή, αλλά έγιναν πιο νευρικοί και είχαν αϋπνία. Οι αρνητικές συνέπειες συνδέονται με την καφεΐνη στα ποτά, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Άσθμα
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανακάλυψε ότι η αϋπνία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ενήλικες με άσθμα. Το 37% των ατόμων που είχαν αναπνευστικά προβλήματα είχαν επίσης διαταραχές ύπνου. Οι συμμετέχοντες με αϋπνία δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους και υπέφεραν από κατάθλιψη και άλλα συμπτώματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς με άσθμα να αντιμετωπίζουν την αϋπνία τους το συντομότερο δυνατό.
Εγκεφαλικό
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Surrey δείχνει ότι οι ασθενείς που έπαθαν εγκεφαλικό έχουν επίσης προβλήματα ύπνου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με εγκεφαλικό οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων όπως η μεγαλύτερη ψυχολογική καταπόνηση, ο πόνος και η δυσφορία, καθώς και τα μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Η σημασία του ύπνου κατά την περίοδο αποκατάστασης δεν πρέπει να υποτιμάται, επειδή ο ύπνος βοηθά ένα άτομο να διατηρήσει τη σωματική και ψυχολογική του ευεξία.
Αλκοόλ
4.970 ενήλικες συμμετείχαν σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο John Hopkins. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν στους επιστήμονες τον αριθμό των ημερών που είχαν πιει 4 ή περισσότερα ποτά σε μια μέρα τους τελευταίους 3 μήνες. Οι απαντήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του μέσου αριθμού ημερών που οι συμμετέχοντες είχαν πιει αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν επίσης ότι είχαν προβλήματα ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είναι συχνά πιο επιρρεπείς σε προβλήματα ύπνου.
Εμμηνόπαυση
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν συχνότερα αϋπνία. Νέα μελέτη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος αϋπνίας αυξάνεται αρκετές φορές. Τα πιο δημοφιλή προβλήματα είναι οι δυσκολίες στον ύπνο και η μείωση της συνολικής ποιότητας του ύπνου. Από τις 3.302 συμμετέχουσες, περισσότερες από το ένα τρίτο είχε αϋπνία. Ανέφεραν ότι ξυπνούσαν τη νύχτα.
Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Το Πανεπιστήμιο του Leicester έδειξε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για αϋπνία. Είναι δημοφιλής η παρανόηση ότι όταν είμαστε άρρωστοι, κοιμόμαστε περισσότερο. Ωστόσο, η μελέτη που διεξήγαγε έδειξε ότι η αϋπνία που προκαλείται από μια ασθένεια είναι πολύ διαδεδομένη. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια που προκαλεί διαταραχή ύπνου.
Δείτε ακόμη 7 Συνήθειες που Εμποδίζουν να Κοιμηθείτε Καλά
Παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών
423 άτομα ηλικίας από 18 έως 25 ετών συμμετείχαν σε έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα που αξιολογούσε την τακτική παρακολούθηση τηλεόρασης, την υπερβολική παρακολούθηση, την ποιότητα του ύπνου, την κούραση, την αϋπνία και την εγρήγορση πριν τον ύπνο. Η υπερβολική παρακολούθηση ορίστηκε ως «παρακολούθηση πολλαπλών διαδοχικών επεισοδίων της ίδιας τηλεοπτικής εκπομπής σε μια μέρα». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι επειδή οι τηλεοπτικές εκπομπές έχουν συνήθως σασπένς, οι θεατές βυθίζονται εντελώς στην πλοκή.
Ως αποτέλεσμα, μια τέτοια εντατική αλληλεπίδραση με το τηλεοπτικό περιεχόμενο μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερη περίοδο για να αποκοιμηθεί ένα άτομο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.
Πως να έχετε καλύτερο ύπνο
Γιόγκα
Μελέτες έδειξαν ότι η γιόγκα για 12 εβδομάδες μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την αϋπνία. 249 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη κάνοντας γιόγκα και αερόμπικ. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα του ύπνου τους αυξήθηκε και τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους μειώθηκαν.
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση πρέπει να κάνουν γιόγκα καθώς θα τις βοηθήσει να απαλλαγούν από την αϋπνία.
Βότανα
Η διαταραχή ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη ζωή ενός ατόμου και σχετίζεται με μια σειρά ασθενειών όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, το άγχος και οι φλεγμονώδεις παθήσεις. Πολλά βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτά είναι η βαλεριάνα, ο λυκίσκος, το χαμομήλι και το βότανο.
Μια τέτοια θεραπευτική προσέγγιση είναι ιδανική επειδή είναι φυσική, ασφαλής και αποτελεσματική. Για να αποφύγετε την αϋπνία, συνιστάται επίσης να αποφεύγετε τροφές με πολλά μπαχαρικά.
Χυμός κεράσι
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες βοήθησε στην αύξηση του χρόνου ύπνου κατά σχεδόν 90 λεπτά στους ηλικιωμένους με αϋπνία. Τα κεράσια είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.
Εάν πίνετε χυμό κερασιού το πρωί και το βράδυ, θα παρατηρήσετε ότι τα προβλήματα με την αϋπνία θα υποχωρήσουν. Αντίθετα, δεν συνιστάται η κατανάλωση ποτών που περιέχουν καφεΐνη.
Φωτοθεραπεία
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, το φως παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού. Η μεγάλη ποσότητα φωτός ή η έλλειψή του θα επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου.
Δεν είναι κάτι νέο να αντιμετωπίζονται οι διαταραχές ύπνου με φως, αλλά αυτή η μελέτη δοκιμάζει μια μοναδική μέθοδο. Γυαλιά με ενσωματωμένες λάμπες.
Διαλογισμός
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μια μικρή κλινική δοκιμή στο Λος Άντζελες το 2012 και η ανάλυσή τους περιλάμβανε 49 άτομα (μέση ηλικία 66 ετών). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο διαλογισμός παίζει ρόλο στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την αϋπνία.
Οι ασθενείς που έκαναν διαλογισμό έδειξαν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου. Η κατάθλιψή τους εξαφανίστηκε, όπως και το άγχος, το στρες και η κούρασή τους.
Γυαλιά νυχτερινής οράσεως
Γνωρίζοντας ότι τα άτομα με αϋπνία είναι επίσης απίθανο να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια δοκίμασαν μια μέθοδο για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της βραδινής έκθεσης στο φως του περιβάλλοντος, επιτρέποντας παράλληλα τη χρήση συσκευών εκπομπής μπλε φωτός.
Η χρήση γυαλιών νυχτερινής οράσεως εμποδίζει τις συνέπειες του μπλε φωτός. Εκτός από την απαλλαγή από την αϋπνία, η αρτηριακή πίεση των ασθενών μειώθηκε.
Η σωστή θέση ύπνου
Όλοι έχουν τις αγαπημένες τους στάσεις ύπνου, αλλά όπως αποδεικνύεται, ορισμένες είναι καλύτερες από άλλες. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι ευεργετικός για την υγεία.
Μια τέτοια θέση διευκολύνει τη λεμφική παροχέτευση από τον εγκέφαλο, ενισχύει τη σωστή πέψη και υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του σπλήνα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά και δείτε τα αποτελέσματα.
Δείτε επίσης Τα Οφέλη από τον Ύπνο στο Πλάι