Υπάρχουν μερικοί μύθοι που σχετίζονται με τον ύπνο που πολλοί πιστεύουν, αλλά δεν είναι απολύτως αληθινοί. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να τους απομυθοποιήσουμε, γιατί όταν δεν κοιμόμαστε καλά μπορούμε να νιώθουμε κουρασμένοι, δεν σκεφτόμαστε καθαρά και μπορούμε να έχουμε συνέχεια χρόνο με κακή διάθεση. Ο ύπνος, όπως και κάθε άλλη σωματική διαδικασία, απαιτεί την προσοχή μας αφού είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μας. Βραδινός ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά, σύμφωνα με την ηλικία μας
Το ροχαλητό είναι κοινό και ακίνδυνο.
Οι περισσότεροι έχουμε ροχαλίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αυτό φυσικά δεν είναι θέμα. Ωστόσο, όταν το ροχαλητό γίνεται συχνό και πολύ δυνατό, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υποφέρετε από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να είναι, για παράδειγμα, αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αυτή είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή που συμβαίνει όταν ο αεραγωγός φράζει και η αναπνοή διακόπτεται ξαφνικά ή ακόμη σταματά κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα να ξυπνήσετε.
Ένα άτομο που πάσχει από υπνική άπνοια δεν ξεκουράζεται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανότατα θα αισθάνεται κουρασμένο και θα υποφέρει από υπερβολική υπνηλία όλη την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή του και κατά συνέπεια την ικανότητά του να εκτελεί τις καθημερινές τους εργασίες με αποτελεσματικό τρόπο. Μπορεί ακόμη και να αποτελεί κίνδυνο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν πλήρη προσοχή, όπως η οδήγηση. Η άπνοια και το ροχαλητό που σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν ειδικό ύπνου. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι πάσχετε από αυτό, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε προς τη σωστή κατεύθυνση:
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
- Αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελα (γιατί ευνοεί την απόφραξη των αεραγωγών).
Είναι καλό να κοιμάστε πολύ το απόγευμα.
Οι σύντομοι ύπνοι έχουν πραγματικά υπέροχα οφέλη: μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, να βελτιώσουν την απόδοση στην εργασία ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην οποία πρέπει να επικεντρωθείτε, να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να σας κάνουν να νιώθετε λιγότερο κουρασμένοι. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να αντιστραφεί. Ο μεγάλος ύπνος δεν προκαλεί αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα και μπορεί, στην πραγματικότητα, να βλάψει τη νυχτερινό ύπνο. Οι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε μόνο έναν σύντομο υπνάκο διάρκειας 10-20 λεπτών. Αυτό πρέπει να γίνει πριν από τις 3 το απόγευμα, καθώς η ώρα της ημέρας κατά την οποία ξαπλώνετε για ξεκούραση έχει επίσης σημασία. Εάν επιλέξετε να κοιμηθείτε για λίγα λεπτά στο τέλος της ημέρας, μπορεί να έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε τη νύχτα.
Ο περισσότερος ύπνος είναι πάντα καλύτερος.
Το ερώτημα εδώ μπορεί πραγματικά να είναι τι εννοούμε με τον όρο «περισσότερος ύπνος»; Είναι περίπλοκο. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: τον αριθμό των ωρών που χρειάζεται κάθε άτομο. Βεβαίως, αυτό μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά οι ειδικοί είναι αρκετά σίγουροι ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται μόνο μεταξύ 7 και 9 ωρών την ημέρα. Ο υπερβολικός ύπνος θεωρείται όταν ξεπερνάμε τις 9 ώρες ύπνου τη νύχτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και υπερβολική κόπωση. Έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως αύξηση βάρους, κατάθλιψη, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.
Αλλά αν μένετε περιστασιακά στο κρεβάτι λίγο περισσότερο, μην ανησυχείτε πολύ για αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε προσοχή και να βεβαιωθείτε ότι δεν κοιμάστε περισσότερες από 9 ώρες σε τακτική βάση. Αν σας φαίνεται λίγο δύσκολο επειδή σας αρέσει ο ύπνος, προσπαθήστε να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Εάν νομίζετε ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε σωστά, ζητήστε ιατρική υποστήριξη. Αυτές οι ώρες ύπνου είναι για άτομα άνω των 18 ετών, επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν και, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να κοιμούνται περισσότερο.
Δείτε ακόμη 9 Λόγοι που ο Ύπνος σε Δροσερό Δωμάτιο είναι Καλύτερος
Η παρακολούθηση τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο χαλαρώνει και βοηθά να κοιμηθείτε.
Σε πολλούς αρέσει να ξαπλώνουν στο κρεβάτι και να βλέπουν μια καλή ταινία. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε να βλέπετε τηλεόραση πριν κοιμηθείτε. Τα ερεθίσματα φωτός και ήχου από στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που αλλάζουν τις διαδικασίες στο σώμα. Αυτές είναι που μας επιτρέπουν να νιώθετε υπνηλία και να κοιμάστε καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εάν θέλετε να εμβαθύνετε λίγο σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να ξεκινήσετε γνωρίζοντας ότι μία από αυτές τις διαδικασίες ξεκινά με μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Το σώμα την απελευθερώνει στο τέλος της ημέρας όταν ο ήλιος δύει και σκοτεινιάζει. Είναι ο δικός του τρόπος να μας πει ότι είναι ώρα για ύπνο. Εάν, πριν πάτε για ύπνο, εκτεθείτε σε τεχνητό φως όπως αυτό από την τηλεόραση, η λειτουργία του αλλοιώνεται και δεν μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συστήνουν να μην έχετε τηλεόραση και άλλες οθόνες στο υπνοδωμάτιο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο και να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.
Καθώς μεγαλώνουμε, χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο.
Αν περάσατε λίγο χρόνο με τους παππούδες σας ως παιδί, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι συχνά ξυπνούσαν νωρίτερα ή πιο εύκολα από εσάς. Αυτό ίσχυε ίσως και με τους γονείς σας. Οι άνθρωποι συχνά οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου. Αλλά αν ρίξετε μια ματιά στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των ωρών που χρειάζονται οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Είναι επίσης αλήθεια ότι η διαδικασία της γήρανσης μπορεί φυσικά να αλλάξει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου ενός ατόμου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σώμα χρειάζεται λιγότερες ώρες ύπνου για να λειτουργήσει σωστά. Ενώ ένας ενήλικας μεταξύ 18 και 64 ετών χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνου, τα άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 7 και 8 ωρών κάθε νύχτα.
Μπορούμε να αναπληρώσουμε την έλλειψη ύπνου τα Σαββατοκύριακα.
Το να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα για να εργαστείτε στο σπίτι ή να ολοκληρώσετε κάποια σχολική εργασία μπορεί να είναι κάτι που κάνετε μόνο κατά καιρούς και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, δεν είναι σκόπιμο να το κάνετε συνήθεια. Η ώρα που κοιμάστε είναι σημαντική και πρέπει να είναι τη νύχτα. Οι χαμένες ώρες ύπνου συσσωρεύονται και αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν αυτό το έλλειμμα ως χρέος ύπνου.
Διαβεβαιώνουν ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ανακτηθεί απλώς με περισσότερες ώρες ύπνου τα Σαββατοκύριακα και δεν θα αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η συνεχής έλλειψη ύπνου στο μέλλον. Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να ανακτήσετε σταδιακά την ενέργειά σας εάν έχετε χάσει ώρες ύπνου:
- Πάρτε ένα σύντομο υπνάκο νωρίς το απόγευμα.
- Ορίστε ένα πρόγραμμα για ύπνο και ξύπνημα και προσπαθήστε να το τηρείτε κάθε μέρα.
- Εάν δεν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ, ξεκινήστε να προσθέτετε 15 λεπτά ύπνου μέχρι να φτάσετε στη βέλτιστη ώρα.
Η άσκηση πριν να κοιμηθείτε δυσκολεύει τον καλό ύπνο.
Σε πολλούς δεν αρέσει ή δεν έχουν χρόνο να ασκηθούν το πρωί, οπότε θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν την τακτική τους γυμναστική μετά την εργασία το βράδυ. Τώρα, μπορεί να αναρωτιέστε αν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό. Θεωρούν ότι η ελαφριά έως μέτρια σωματική δραστηριότητα περίπου 60 έως 90 λεπτά πριν τον ύπνο θα μπορούσε να βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να κάνετε γιόγκα, περπάτημα, ελαφριά έως μέτρια βάρη, ποδηλασία και κολύμπι, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται χωρίς να υπερβάλετε.
Συνιστάται να μην κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης ή πολύ έντονες και να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο αφού κάνετε οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το πόσο έντονη ήταν.
Δείτε επίσης Γιατί Ξυπνάτε την Ίδια Ώρα Κάθε Νύχτα