Σύμφωνα με την επιστήμη, περίπου 4-6 νυχτερινές αφυπνίσεις θεωρούνται φυσιολογικές για τον μέσο άνθρωπο. Αυτό προέρχεται από τους ανθρώπους των σπηλαίων που έπρεπε να ξυπνούν τακτικά για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Ωστόσο, μετά από αυτές τις σύντομες περιόδους ξυπνήματος, θα πρέπει να μπορούμε να ξανακοιμηθούμε εύκολα. Όμως, υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και να έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε ξανά. Γιατί ο Ύπνος στον Καναπέ Μπορεί να Είναι Βλαβερός
Λαθεμένη στάση ύπνου
Συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, πονοκέφαλοι, καούρες και πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη μπορεί να προκληθούν από ακατάλληλη στάση του σώματος ενώ κοιμάστε. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στο κρεβάτι σας – το στρώμα δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό, αλλά ούτε και πολύ μαλακό. Ελέγξτε ότι το μαξιλάρι σας στηρίζει επίσης το λαιμό και το κεφάλι σας.
Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βελτιώσει την πέψη και την κυκλοφορία του αίματος, να προωθήσει τη συναισθηματική υγεία, να βοηθήσει το λεμφικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά και να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις.
Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε εντελώς τις συνήθειες ύπνου, ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές:
- Αν κοιμάστε ανάσκελα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να απομακρύνετε την πίεση από τη μέση σας.
- Αν κοιμάστε στο πλάι, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μασχάλη σας για να στηρίξετε το χέρι σας και ένα άλλο ανάμεσα στα πόδια σας για να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμισμένη.
- Αν κοιμάστε μπρούμητα, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό ή καθόλου μαξιλάρι.
Περιβαλλοντικοί θόρυβοι
Εάν ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, ξέρετε πώς είναι να εκτίθεστε σε διάφορους θορύβους μέρα και νύχτα. Το ξυπνητήρι του συντρόφου σας χτυπά, ένας γείτονας ανοίγει το ραδιόφωνο κάθε πρωί, ένα λεωφορείο ή ένα τρένο περνάει, παιδιά ή κατοικίδια που παίζουν – όλοι αυτοί οι θόρυβοι μπορούν να καταστρέψουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας.
Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ενώ κοιμάστε, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι ωτοασπίδες αφρού έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Θα πρέπει επίσης να τις καθαρίζετε τακτικά.
Εάν προέρχονται ενοχλητικοί ήχοι από τους γείτονες ή από έξω, μπορείτε να ηχομονώσετε τους τοίχους του υπνοδωματίου σας για να κοιμηθείτε άνετα.
Υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια σημαίνει ότι οι αεραγωγοί φράζουν μερικώς ή εντελώς και αυτό μπορεί να σταματήσει επανειλημμένα την αναπνοή τη νύχτα. Σε αυτή την περίπτωση, το ξύπνημά προκαλείται από την πτώση του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα. Μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων της άπνοιας, μπορεί να έχετε πονοκεφάλους, ξηροστομία, πόνο στο στήθος, υπερβολική υπνηλία και μεταβολές της διάθεσης.
Εάν η διάγνωση επιβεβαιωθεί, οι γιατροί μπορεί να σας συμβουλεύσουν να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών για να τους διατηρήσετε ανοιχτούς καθώς κοιμάστε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ορθογναθική χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας βοηθήσει να διευκολύνετε τη διαδικασία αναπνοής διορθώνοντας τη θέση της γλώσσας και του σαγονιού.
Δείτε ακόμη 9 Λόγοι που ο Ύπνος σε Δροσερό Δωμάτιο είναι Καλύτερος
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Εάν ξυπνάτε με μια έντονη επιθυμία να κινήσετε τα πόδια σας, πιθανότατα έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS). Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να αισθανθείτε πόνο ή παλμό στα κάτω άκρα.
Μασάζ στα πόδια, μέτρια άσκηση και ζεστά μπάνια μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του RLS. Εάν υποφέρετε από σημαντική στέρηση ύπνου, μπορείτε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Λανθασμένη θερμοκρασία δωματίου
Αν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας επειδή είτε κρυώνετε είτε ζεσταίνεστε, το πρόβλημα είναι η θερμοκρασία του δωματίου σας. Κατά κανόνα, η θερμοκρασία του σώματός σας πρέπει να μειωθεί λίγο για να εισέλθετε σε κατάσταση ύπνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δωμάτιό σας πρέπει να παγώσει.
Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για έναν καλό ύπνο κυμαίνεται από 16 έως 19 ° C. Για βρέφη ή νήπια, είναι μεταξύ 18 και 21 ° C.
Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείτε. Πρώτον, θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και στη συνέχεια, αφού βγείτε από την μπανιέρα, θα αισθανθείτε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα στείλει το σήμα «ύπνου» στον εγκέφαλό σας.
Κατανάλωση αλκοόλ
Παρόλο που το αλκοόλ έχει μια ηρεμιστική δράση που μπορεί να σας κοιμίσει αρκετά εύκολα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας λόγος για ανήσυχες νύχτες. Καθώς το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ, η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επιδεινωθεί, να αρχίσετε να στριφογυρνάτε συχνά και να ξυπνάτε ακόμη και στη μέση της νύχτας.
Αποφύγετε να πίνετε τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Αντ’ αυτού, πιείτε ένα φλιτζάνι χαμομήλι – θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Περιήγηση στο διαδίκτυο
Το σκρολάρισμα στο Twitter ή η συνομιλία στο Facebook μπορεί πραγματικά να βλάψει την ποιότητα του ύπνου. Όπως δείχνουν ορισμένες μελέτες, η έκθεση των ματιών στο μπλε φως το βράδυ εμποδίζει το σώμα να παράγει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη.
Απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μία ή 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να ελέγξετε το e-mail σας, χαμηλώστε το φως στο τηλέφωνο ή το tablet σας και κρατήστε το περίπου 30 έως 60 εκατοστά από το πρόσωπό σας.
Δείτε επίσης Γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν συχνά μεταξύ 2 και 3 μετά τα μεσάνυχτα;