Οφέλη Μελατονίνης και Φυσικοί Τρόποι Πρόσληψης

Η μελατονίνη είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου, επειδή η παραγωγή της σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα φωτός που λαμβάνουμε. Βρίσκεται στο σώμα μας φυσικά και συντίθεται μέσω της τρυπτοφάνης, ενός απαραίτητου αμινοξέος που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του – πρέπει να λαμβάνεται από τις τροφές και είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του σωματος. 8 Σημάδια ότι Χρειάζεστε Περισσότερες Βιταμίνες

Σημείωση: Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν πάρετε συμπληρώματα ή κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινή διατροφή σας.

Το σώμα παράγει 2 τύπους μελατονίνης

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Το σώμα μας παράγει δύο τύπους μελατονίνης: ο ένας αναπτύσσεται στον επίφυση και ο άλλος παράγεται στα όργανα. Ο πρώτος είναι φωτοευαίσθητος, δηλαδή παράγεται ανάλογα με την ποσότητα φωτός στην οποία εκτιθόμαστε και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των βιολογικών ρυθμών του ύπνου.

Η δεύτερη, που ονομάζεται εξωποσφυϊκή μελατονίνη, παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά η παραγωγή της δεν σχετίζεται με το φως. Μεταξύ των σημαντικότερων λειτουργιών της είναι η κυτταρική προστασία, καθώς έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Υπνος, η λειτουργία της μελατονίνης της επίφυσης

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Η μελατονίνης της επίφυσης ελέγχει το βιολογικό ρολόι του σώματος και είναι υπεύθυνη για τους κύκλους ανάπαυσης. Αρχίζει να παράγεται το σούρουπο, όταν αρχίζουμε να λαμβάνουμε λιγότερο φως και η μέγιστη παραγωγή της εμφανίζεται στο σκοτάδι της νύχτας. Δεν προκαλεί ύπνο σαν να είναι υπνωτικό χάπι – η δουλειά της δεν είναι να μας κάνει να κοιμηθούμε, αλλά να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει να ξεκουραστούμε.

Related Post

Λειτουργίες εξωποσφυϊκή μελατονίνης

© Depositphotos.com

Η παραγωγή της είναι εντελώς ανεξάρτητη από την επίφυση και, όταν είναι απαραίτητο, κάθε όργανο ή ιστός μπορεί να την παράγει. Οι λειτουργίες της εμφανίζονται σε κυτταρικό επίπεδο. Ρυθμίζει τις κυτταρικές λειτουργίες ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό, αποτρέποντας την κυτταρική γήρανση και ταυτόχρονα ως αντιφλεγμονώδες σε περίπτωση ασθένειας για την προστασία των κυττάρων.

Δείτε ακόμη Πώς να Αντιμετωπίσετε την Κατακράτηση Υγρών

Οφέλη

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Εκτός από το πιο δημοφιλές όφελος, ως ρυθμιστής ύπνου και ξεκούρασης, αυτή η ορμόνη μας παρέχει επίσης μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά οφέλη.

  • Είναι φυσικό αντιοξειδωτικό – Μέχρι πρόσφατα η βιταμίνη Ε θεωρούταν το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό που υπήρχε, αλλά πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη είναι δύο φορές πιο ισχυρή. Έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που είναι οι τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται στα κύτταρα, προστατεύοντάς τα από αλλοιώσεις.
  • Προλαμβάνει τη γήρανση – Η πρόωρη γήρανση εμφανίζεται όταν υπάρχει έλλειψη μελατονίνης αφού είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της κυτταρικής γήρανσης.
  • Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα – Η συσσώρευση φλεγμονωδών ενζύμων και ελεύθερων ριζών στα κύτταρα βλάπτει τους υγιείς ιστούς, οδηγώντας στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Η μελατονίνη ρυθμίζει τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενώ δρα ως αντιφλεγμονώδες, αποτρέποντας τη χρόνια φλεγμονή.
  • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου – Προσθέτοντας όλες τις ιδιότητες που αναφέρονται παραπάνω, η μελατονίνη θεωρείται αντικαρκινική ορμόνη. Βοηθά επίσης στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας μειώνοντας παράλληλα τις παρενέργειές τους.
  • Είναι νευροπροστατευτικό – Συμπλήρωμα μελατονίνης σε ηλικιωμένους βοηθά στη φροντίδα και διατήρηση της αιματοεγκεφαλικής μεμβράνης που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από επιβλαβείς ουσίες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών που εμφανίζονται με την ηλικία.

Τροφές που βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης

Αν και παράγουμε αυτή την ορμόνη φυσικά στο σώμα μας, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την απευθείας πρόσληψη από τις τροφές όσο και για την πρόσληψη τρυπτοφάνης που χρειάζεται το σώμα μας για να συνθέσει τη μελατονίνη .

  • Φρούτα – Τα κεράσια, ειδικά τα πιο όξινα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, όπως και οι μπανάνες, και τα δύο προτείνονται το βράδυ για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. Η μπανάνα, εκτός από τη μελατονίνη, περιέχει τρυπτοφάνη, όπως και ο ανανάς, το αβοκάντο και τα δαμάσκηνα.
  • Λαχανικά – Μεταξύ των λαχανικών πλούσιων σε τρυπτοφάνη είναι το σπανάκι, τα παντζάρια, τα καρότα, το σέλινο και το μπρόκολο.
  • Ξηροί καρποί – Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μελατονίνη, 3,5 νανογραμμάρια μελατονίνης ανά γραμμάριο ξηρών καρπών. Άλλοι ξηροί καρποί παρέχουν επίσης τρυπτοφάνη, βιταμίνες Β και C, πρωτεΐνη, μαγνήσιο και ωμέγα 3.
  • Δημητριακά – Το ρύζι και η βρώμη (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως), μαζί με το γλυκό καλαμπόκι, περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες μελατονίνης ανά γραμμάριο.
  • Όσπρια και σπόροι – Ρεβίθια, φακές, σόγια και σουσάμι, κολοκύθα και ηλιόσποροι, εκτός από τρυπτοφάνη, θα παρέχουν επίσης Β1, Β3, Β6, Β9 και μαγνήσιο.
  • Κρέας – Ειδικά η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη όπως και τα αυγά, ειδικά οι κρόκοι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δείτε επίσης 10 Τρόποι να Απαλλαγείτε από τις Βραδινές Λιγούρες

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

50 Ράφια από Παλέτες που Μπορείτε να Φτιάξετε Μόνοι σας

Τα ελεύθερα και επιτοίχια ράφια από παλέτες είναι μια εξαιρετική λύση για κάθε ρουστίκ ή… Read More

6 Μαΐου, 2024

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό;

Μας αρέσει ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι - ή ακόμα και την άνοιξη όταν είμαστε… Read More

6 Μαΐου, 2024

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα