in , ,

13 Οικιακά Προϊόντα που Δεν Πρέπει να Πετάτε στα Σκουπίδια

13 Οικιακά Προϊόντα που Δεν Πρέπει να Πετάτε στα Σκουπίδια
13 Οικιακά Προϊόντα που Δεν Πρέπει να Πετάτε στα Σκουπίδια

Το ευκολότερο και πιο συνηθισμένο πράγμα που κάνετε όταν κάτι δεν είναι πλέον χρήσιμο είναι να το πετάξετε. Αλλά τα σκουπίδια σας υποβάλλονται σε έναν ολόκληρο κύκλο που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι (διαχωρισμός, ανακύκλωση κ.λπ.). Ωστόσο, δεν μπορούν να πεταχτούν όλα τα αντικείμενα έτσι. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως οι μπαταρίες ή τα καλλυντικά, είναι εξαιρετικά τοξικά και μπορούν να έχουν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μερικά άλλα, όπως τα απορρίμματα μαλλιών ή τροφίμων, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι να κάνουν με τα σκουπίδια τους και να ευαισθητοποιήσουν για το γεγονός ότι ένα αντικείμενο δεν εξαφανίζεται μόλις το τοποθετήσουν στον κάδο. Πότε Πρέπει να Αντικαταστήσετε 20 Πράγματα στο Σπίτι

Αναπτήρες

© OrionRescue / Reddit

Οι αναπτήρες περιέχουν αέρια οπότε είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο αντικείμενο για να πετάξετε. Επιπλέον, το αέριο σε όλους τους αναπτήρες είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, επομένως δεν μπορεί να απορριφθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλα απορρίμματα. Θεωρητικά, δεν πρέπει καν να τα πετάξετε σε δοχεία για ανακυκλώσιμα προϊόντα. Είναι καλύτερο να αναζητήσετε σημεία που προορίζονται ειδικά για την διαχείριση αυτού του είδους των αποβλήτων. Και μόλις απαλλαγείτε από τον αναπτήρα μίας χρήσης σας, είναι καλύτερα να αγοράσετε έναν που ξαναγεμίζει για να μειώσετε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Καλλυντικά

© Bruno /Germany / Pixabay

Ενώ οι περισσότερες συσκευασίες καλλυντικών είναι κατασκευασμένες από γυαλί ή πλαστικό, αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό του μπορεί να μην είναι τόσο ανακυκλώσιμο ή φιλικό προς το περιβάλλον όσο νομίζετε. Υπάρχουν πολλά καλλυντικά που περιέχουν ουσίες που μπορούν να είναι επιβλαβείς όχι μόνο για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον.

Μια καλή επιλογή είναι να αντικαταστήσετε εμπορικά καλλυντικά με προϊόντα από φυσικά συστατικά που γνωρίζετε ότι δεν είναι επικίνδυνα για το δέρμα ή ακόμη και να τα φτιάξετε στο σπίτι. Αλλιώς, προσπαθήσετε να μειώσετε την αγορά καλλυντικών με επιβλαβείς ουσίες που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Χρώματα

© warderbob / Reddit

Πολλά χρώματα που πωλούνται στην αγορά περιέχουν υλικά όπως μόλυβδο, ο οποίος είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αποφύγετε την απόρριψη δοχείων με υπολείμματα χρωμάτων στα σκουπίδια. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να τα ρίξετε σε ειδικούς κάδους. Αυτό και, φυσικά, να επιλέξετε τη χρήση φυσικών χρωστικών ουσιών που δεν έχουν μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον όποτε αυτό είναι δυνατό.

Μαλλιά

© J Garget / Pixabay, © sablinstanislav / Depositphotos.com

Ενώ τα ανθρώπινα μαλλιά δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κομπόστ στον γεωργικό τομέα. Περιέχουν άζωτο και άλλα συστατικά που, όταν απελευθερώνονται, μπορούν να είναι ευεργετικά για τα φυτά. Έτσι, κάθε φορά που κόβετε τα μαλλιά ή τα γένια σας, σκεφτείτε αυτό το γεγονός πριν τα πετάξετε. Όχι μόνο αυτό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή περουκών για άτομα που πάσχουν από διάφορες ασθένειες.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Φυτά

© Goyojona / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0, © Manfred Richter / Pixabay

Εάν τα φυτά σας ξεράθηκαν , αντί να τα πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως κομπόστ για τον κήπο σας. Οποιοδήποτε βιοαποικοδομήσιμο υλικό μπορεί να κομποστοποιηθεί, και αυτό περιλαμβάνει φλούδες φρούτων και μαραμένα λουλούδια. Η κομποστοποίηση απαιτεί την παρουσία μικροοργανισμών που επιταχύνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης για να δημιουργήσουν χώμα κατάλληλο για καλλιέργεια και μπορείτε να το κάνετε αυτό στο σπίτι.

Φίλτρα νερού

© Primo3236 / Reddit

Τα φίλτρα είναι ο τέλειος τρόπος καθαρισμού του νερού που πίνουμε. Αλλά μετά από πολλή χρήση, τα φίλτρα δεν κατακρατούν πλέον επιβλαβείς ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως, αλλά και ότι πρέπει να φροντίσετε να τα απορρίψετε με ειδικό τρόπο. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες δέχονται χρησιμοποιημένα φίλτρα, για να τα ανταλλάξετε με νέα και να αποφύγετε τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Κάψουλες καφέ

Το πρόβλημα με τις κάψουλες καφέ, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, είναι ότι δεν είναι εύκολα ανακυκλώσιμες. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν τα συλλέγουν λόγω του συνδυασμού υλικών, του μέγεθος σε σχέση με τον εξοπλισμό διαλογής και της μόλυνσης από τον αλεσμένο καφέ. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα συλλογής / απόρριψης χρησιμοποιημένων καψουλών στα καταστήματά τους, ενώ άλλες επιλέγουν να τις φτιάξουν με βιοδιασπώμενα υλικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να φτιάξετε χειροτεχνίες με αυτές.

Μπαταρίες

© TreadGreen / Reddit

Ορισμένες μπαταρίες μπορεί να περιέχουν υδράργυρο και μαγγάνιο, τα οποία είναι τοξικά και επιβλαβή τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Γι’ αυτό, αν φθαρεί λόγω συνεχούς χρήσης, θα πρέπει να τις πετάξετε σε ειδικούς κάδους. Προσοχή καθώς οι σπασμένες μπαταρίες μπορεί να μην είναι ασφαλείς και να προκαλέσουν δηλητηρίαση από υδράργυρο. Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση αλκαλικών και κοινών μπαταριών, μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι να αγοράσετε επαναφορτιζόμενες.

Δείτε ακόμη 9 Σπιτικά Πράγματα που Μπορούν να Γίνουν Τοξικά αν δεν τα Χρησιμοποιήσετε Σωστά

Σπρέι

© Nico Franz / Pixabay

Ορισμένα σπρέι βαφής μπορεί να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον επειδή περιέχουν ένα μείγμα υγρού και αερίου, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον ψεκασμό της βαφής. Ενώ έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για την απαγόρευση της πώλησης ορισμένων από τις ενώσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στη στιβάδα του όζοντος, δεν πρέπει να απορρίπτονται στα σκουπίδια.

Μια καλή λύση είναι να τα ρίξετε σε ειδικούς κάδους για να επεξεργαστούν με τον σωστό τρόπο. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από το αν είναι ένα προϊόν καθαρισμού, ένα άρωμα, ένα εντομοκτόνο, ένα αποσμητικό ή μια βαφή. Εάν πρόκειται να τα πετάξετε, βεβαιωθείτε ότι το δοχείο που χρησιμοποιείτε είναι εντελώς άδειο.

Λάδι

Τόσο το μαγειρικό λάδι όσο και το λάδι κινητήρα δεν πρέπει ποτέ να απορρίπτονται χωρίς να ακολουθείτε προφυλάξεις. Το λάδι μαγειρέματος θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εάν το ρίξετε απλώς στο νεροχύτη, στην τουαλέτα ή στο κάδο απορριμμάτων. Μπορεί επίσης να καταστρέψει τον νεροχύτη και την αποστράγγιση της κουζίνας σας. Από την άλλη πλευρά, το λάδι κινητήρα είναι προϊόν με βάση το πετρέλαιο και μπορεί εύκολα να μολύνει κάθε τύπο επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών οργανισμών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να τα μεταφέρετε σε σημεία που ειδικεύονται στη επεξεργασία αυτών των προϊόντων. Υπάρχουν εταιρίες που παράγουν βιοντίζελ από μαγειρικό λάδι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει στο περιβάλλον.

Αλληλογραφία

© Gerhard G. / Pixabay

Οι επιστολές, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και οι ενημερώσεις πιστωτικών καρτών δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται στα σκουπίδια, καθώς περιέχουν προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πέσουν σε λάθος χέρια. Πολλοί κλέφτες συχνά ψάχνουν τα σκουπίδια για να πάρουν τις πληροφορίες του λογαριασμού σας και να εκβιάσουν χρήματα από εσάς. Εάν δεν θέλετε να συσσωρεύσετε στοίβες χαρτιού, είναι καλύτερο να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια, ειδικά εκείνα τα σημεία όπου διακυβεύεται η ασφάλειά σας.

Θερμόμετρα

© Polina Tankilevitch / Pexels

Στο παρελθόν, τα περισσότερα θερμόμετρα ήταν υδραργύρου σε γυαλί. Αυτό οδήγησε σε απαγόρευση ή νέους περιορισμούς στην κατασκευή τους σε ορισμένες χώρες και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα, η χρήση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως τα ψηφιακά θερμόμετρα, είναι κοινή και συνιστάται. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να έχετε ένα παλιό θερμόμετρο στο σπίτι και για κάποιο λόγο, έσπασε, μην το πετάξετε και μην το ρίξετε στην αποχέτευση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να φοράτε γάντια από λατέξ και να μαζέψετε τον υδράργυρο με χαρτί κουζίνας, κολλητική ταινία ή σύριγγα. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα σε μια αεροστεγή σακούλα και πηγαίνετε τα σε ένα σημείο διαχείρισης τοξικών απόβλητων.

Ηλεκτρονικές συσκευές

© Yacob135 / Reddit

Οι υπολογιστές, τα ραδιόφωνα ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή περιέχουν εξαρτήματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανάλογα με το πόσο έχουν φθαρεί. Ωστόσο, μόλις σταματήσει να λειτουργεί η συσκευή, θα πρέπει να την απορρίψετε σε ειδικό κάδο συλλογής για να βεβαιωθείτε ότι δεν καταλήγει να μολύνει το περιβάλλον.

Δείτε επίσης Δερμάτινα Είδη από Φλούδες Μήλων που Έχουν Γίνει Ανάρπαστα

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Τα Καλύτερα Σχέδια Ταπετσαριών για το 2021

Τα Καλύτερα Σχέδια Ταπετσαριών για το 2021

Πώς το Τρίψιμο των Νυχιών για 10 Λεπτά Καθημερινά Βοηθά να Μεγαλώσετε Μακριά Μαλλιά

Πώς το Τρίψιμο των Νυχιών για 10 Λεπτά Καθημερινά Βοηθά να Μεγαλώσετε Μακριά Μαλλιά