Ξυπνάτε στη μέση της νύχτας. Προσπαθείτε να κινηθείτε αλλά το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται. Νομίζετε ότι είναι ένα όνειρο, αλλά προφανώς έχετε συναίσθηση. Προσπαθείτε να ζητήσετε βοήθεια, αλλά δεν μπορείτε να μιλήσετε. Έτσι μένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, ένας ξένος στο σώμα σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπνική παράλυση. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν το έχουν ακούσει ποτέ, έως και 7,6% των ανθρώπων υποφέραν από αυτήν την κατάσταση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ακόμη και αν δεν μπορούν να τη θυμηθούν αργότερα. 10 Ασυνήθιστες Συμβουλές για να Κοιμηθείτε Γρηγορότερα
Τι είναι η υπνική παράλυση.
Είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει συνείδηση αλλά δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει. Συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας από τις 2 μεταβάσεις: όταν κοιμάστε ή ξυπνάτε. Ένα άτομο βιώνει την αίσθηση της παράλυσης και ένα αίσθημα βαρύτητας, σαν κάποιος ή κάτι πολύ βαρύ να κάθεται πάνω του. Συνήθως συνοδεύεται από ψευδαισθήσεις, γεγονός που καθιστά την κατάσταση πολύ πιο τρομακτική.
Χάνετε τον έλεγχο του σώματός σας.
Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε, εάν αντιμετωπίσετε υπνική παράλυση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να ξυπνήσετε το σώμα σας. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να κινήσουν τα δάχτυλα των χεριών ή ποδιών τους, καταφέρνοντας τελικά να ξυπνήσουν. Οι άνθρωποι το περιγράφουν συχνά ως «εμπειρία εκτός σώματος». Μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά.
Βιώνετε εφιάλτες και παραισθήσεις.
Τα κύρια συμπτώματα της υπνικής παράλυσης περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις και εφιάλτες. Ωστόσο, αυτά είναι πολύ διαφορετικά από τα όνειρα που βλέπετε όταν κοιμάστε. Στην πραγματικότητα, αυτές οι «ψευδαισθήσεις» πραγματοποιούνται όταν το μυαλό σας είναι σε εγρήγορση και αισθάνεστε ξύπνιοι. Αυτό κάνει την κατάσταση δύο φορές πιο ανησυχητική.
Ενώ είστε παράλυτοι, οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν σκιώδεις μορφές και να ακούνε τρομακτικούς θορύβους. Μερικές φορές συμβαδίζουν με την αίσθηση ότι σας τραβάνε από το κρεβάτι, πετάτε ή δονήσεις διατρέχουν το σώμα. Η απελπισία μπαίνει επίσης στο παιχνίδι και αρχίζετε να χάνετε τον έλεγχο και να πανικοβάλλεστε. Δεν είναι περίεργο που μπορεί να υποφέρετε από ένα επιπλέον αίσθημα άγχους όταν δεν είστε σε θέση να φωνάξετε ή να κινηθείτε.
Δείτε ακόμη Κοιμάστε Πάνω από 10 Ώρες την Ημέρα;
Είναι παλαιότερη από ό, τι νομίζετε.
Οι άνθρωποι παρατήρησαν την υπνική παράλυση από την αρχαιότητα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες και θρύλοι από όλο τον κόσμο που περιγράφουν κάτι πολύ παρόμοιο με αυτήν την κατάσταση. Οι άνθρωποι το είδαν ως ένα είδος δαιμονικής κυρίευσης ή ακόμη και απαγωγής από εξωγήινους.
Ένα σημαντικό παράδειγμα που σχετίζεται με την υπνική παράλυση είναι ο αναγεννησιακός πίνακας του Ελβετού καλλιτέχνη Henry Fuseli. Σε αυτόν, ένας δαίμονας φαίνεται να κάθεται στο στήθος μιας γυναίκας που κοιμάται, συμβολίζοντας την ισχυρή πίεση.
Γιατί συμβαίνει.
Όταν κοιμόμαστε, το σώμα εισέρχεται και εξέρχεται από τον ύπνο REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Ο εγκέφαλος στέλνει εντολή στους μυς να χαλαρώσουν και μπαίνουμε σε κατάσταση ατονίας. Αυτή η κατάσταση είναι απαραίτητη για να περιορίσουμε τις φυσικές μας κινήσεις. Λοιπόν, η υπνική παράλυση συμβαίνει όταν το σώμα μας έχει πρόβλημα να κάνει αυτή τη μετάβαση. Είμαστε ξύπνιοι, αλλά οι μύες μας αποτυγχάνουν να βγουν από την ατονία.
Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις σχετικά με τις παραισθήσεις. Μια από αυτές είναι ότι το μέρος του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για τον φόβο και τα συναισθήματα είναι πολύ ενεργό στο REM. Λειτουργεί, ενώ τίποτα γύρω μας δεν δείχνει επικίνδυνο. Έτσι ο εγκέφαλός μας το επινοεί και το προβάλει με ανατριχιαστικές σκιές και ήχους.
Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπνική παράλυση.
Η υπνική παράλυση είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την κατάσταση της υγείας. Αλλά οι επιστήμονες εντόπισαν ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της. Μεταξύ αυτών είναι:
- Κακής ποιότητας ύπνος. Αυτό περιλαμβάνει ακαθόριστα ωράρια ύπνου και διάφορες διαταραχές όπως αϋπνία, ναρκοληψία και στέρηση ύπνου. Σημειώνεται επίσης ότι είναι συχνή στους εργαζόμενους με βάρδιες.
- Ύπνος σε ύπτια θέση. Παραδόξως, ο ύπνος με την πλάτη έχει βρεθεί ότι είναι ένας εξέχων παράγοντας στην υπνική παράλυση λόγω της αυξημένης πίεσης στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.
- Γενετική. Η υπνική παράλυση είναι κληρονομική.
- Ψυχικά θέματα. Η σχέση μεταξύ υπνικής παράλυσης και ψυχικής υγείας δεν έχει ακόμη διερευνηθεί, αλλά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με ψυχολογικά τραύματα, διαταραχές μετατραυματικού στρες και διάφορες ανησυχίες τείνουν στην εμφάνισή της.
Πώς να αντιμετωπίσετε την υπνική παράλυση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπνική παράλυση είναι μια δυσάρεστη και ενοχλητική εμπειρία, αλλά δεν ενέχει πραγματικό κίνδυνο, καθώς δεν προκαλεί βλάβη στο σώμα. Και, όσο δυσάρεστο μπορεί να ακούγεται, δεν υπάρχει θεραπεία ακόμα. Γενικά, οι γιατροί συστήνουν να υιοθετήσετε υγιέστερες συνήθειες ύπνου Για παράδειγμα:
- Να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Όχι καφεΐνη ή παράγωγά της πριν τον ύπνο.
- Αποφύγετε τον ύπνο στην πλάτη ή στο στομάχι σας.
- Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιο.
Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μείνετε ήρεμοι και να αφήσετε την υπνική παράλυση να τελειώσει. Το να είστε ήρεμοι και να μην πανικοβληθείτε είναι το κλειδί!
πηγή φωτογραφιών: brightside
Δείτε επίσης Βραδινός ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά, σύμφωνα με την ηλικία μας