Το χειρότερο πράγμα είναι το πέταμα τροφίμων, επομένως είναι σημαντικό να τα διατηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζετε πώς να τα αποθηκεύσετε σωστά. Και μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε κάτι νόστιμο. Για παράδειγμα, το σούσι εφευρέθηκε ως ένας τρόπος για να διατηρηθούν τα ψάρια βρώσιμα για περισσότερο.
Λαχανικά: Κάντε τα τουρσί.
Η κατάψυξη δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση των λαχανικών. Όλα τα είδη λαχανικών μπορούν να γίνουν τουρσί, πιο συνηθισμένα τα αγγούρια, τα οποία είναι απλά γνωστά ως πικές που διαρκούν γενικά περίπου 2 χρόνια. Όμως, οι ντομάτες τουρσί μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα μήνα.
Απλά βάλτε τα λαχανικά σε ένα μείγμα από ξύδι, νερό και αλάτι (και μερικές φορές ζάχαρη για γεύση).
15 Απλοί Τρόποι να Διατηρήσετε τα Τρόφιμα σας Περισσότερο
Μούρα: Πλύντε και παγώστε τα.
Τα μούρα μπορούν να προσθέσουν γεύση σε πολλά πιάτα και να κάνουν ένα υπέροχο smoothie αλλά δεν διαρκούν πολύ. Μία εξαίρεση είναι τα κατεψυγμένα μούρα που μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο.
Πριν την κατάψυξή τους, πρέπει να πλυθούν με δροσερό νερό και να στεγνώνουν για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες πριν τα βάλετε στον καταψύκτη.
Καρότα: Μετατρέψτε τα σε τσιπς.
Τα καρότα είναι ένα λαχανικό που πολλοί άνθρωποι θέλουν για το μαγείρεμα, άρα να τα διατηρούν περισσότερο. Κόψτε και στεγνώστε τα σε τσιπς. Μόλις αφυδατωθούν, μπορούν να διαρκέσουν έως και 25 χρόνια.
Μήλα: Αφυδατώστε τα.
Όσον αφορά τα φρούτα, τα μήλα μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό αφού έχουν γίνει τσιπς- για πάνω από 20 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς.
Κόψτε τα μήλα και μαγειρέψτε σε αποξηραντήρα τροφίμων. Φυλάξτε τα σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες ή αεροστεγή βάζα και δοχεία.
Ξηροί καρποί: Βάλτε τα σε σακούλες και παγώστε τα.
Πολλοί ξηροί καρποί είναι πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα κρατάτε κλειστά και σε καταψύκτη. Μερικοί μπορούν να διαρκέσουν έως και 2 χρόνια όπως τα αμύγδαλα.
Φασόλια: Κονσερβοποιήστε τα.
Για να κονσερβοποιήσετε τα φασόλια, βράστε τα για 2 λεπτά, βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε τα να μουλιάσουν για μια ώρα πριν τα στραγγίξετε. Καλύψτε τα με φρέσκο νερό και βράστε τα για 30 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και τοποθετήστε τα σε ένα βάζο με το νερό που βράζανε, αφήνοντας περίπου 2,5 εκατοστά κενό. Θα διατηρηθούν από 3 έως 5 χρόνια.
Σιρόπι σφενδάμου: Καταψύξτε το.
Εφόσον το διατηρείτε παγωμένο, το σιρόπι σφενδάμνου μπορεί να αποθηκευτεί επ’ αόριστον. Και ενώ το αγοράσατε για είναι να το βάλετε πάνω σε τηγανίτες, έχει πολλές χρήσεις. Μερικοί άνθρωποι κάνουν ακόμη και καραμέλες από το σιρόπι!
Ψάρια: Αγοράστε κονσέρβες.
Κονσερβοποιημένα ψάρια καλής ποιότητας, όπως ο τόνος, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: μερικά διαρκούν έως και 3 χρόνια. Όμως, μόλις ανοίξετε το κουτί, πρέπει να το φάτε. Μόλις ανοίξετε την κονσέρβα, το ψάρι διαρκεί μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο και μόνο λίγους μήνες στην κατάψυξη.
Μέλι: Αποθηκεύστε το μακριά από τον ήλιο.
Παρότι το μέλι του εμπορίου έχει συνήθως ημερομηνίες λήξης, το ανεπεξέργαστο μέλι που κρυσταλλώνεται διαρκεί σχεδόν για πάντα καθώς έχει βρεθεί ανέπαφο στους αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους. Απλώς φυλάξτε το σε ένα δοχείο μακριά από το φως του ήλιου, κατά προτίμηση σε αυτό που το αγοράσατε.
Γάλα: Κάντε το σκόνη.
Το γάλα δεν διαρκεί συνήθως πολύ, ακόμα και όταν μπαίνει στο ψυγείο, αλλά υπάρχει ένας απλός τρόπος για να το διατηρήσετε έως και 25 χρόνια.
Ενώ μπορείτε απλά να αγοράσετε γάλα σε σκόνη, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το φτιάξετε από κανονικό γάλα. Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε έναν αποξηραντήρα τροφίμων μέχρι να γίνει νιφάδες ή να το συμπυκνώσετε μέχρι να γίνει μια λεπτή σκόνη και να τη φυλάξετε σε ένα σφραγισμένο γυάλινο βάζο.
Ξίδι: Αποθηκεύστε το αεροστεγώς.
Το ξίδι και το μέλι έχουν ένα κοινό : μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Αν θέλετε την καλύτερη ποιότητα, φυλάξτε το σε ένα σφραγισμένο δοχείο μακριά από θερμότητα ή φως και χρησιμοποιήστε το εντός 2 ετών από το άνοιγμα.
6 Τρόφιμα που Πρέπει να Αποφύγετε για Πρωινό