Τι θα χρειαστούμε:
4 Μελιτζάνες φλάσκες μακρόστενες
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Σκόρδο
Μαϊντανός
Αλάτι
Πως το κάνουμε:
Προσοχή στην επιλογή μελιτζάνας. Όταν λέμε φλάσκες εννοούμε τις “μαύρες” μελιτζάνες που είναι σαν μπαλονάκια αλλά πρέπει να επιλέξουμε να είναι μακρόστενες και όχι στρόγγυλες σαν μπάλα. Αυτό για να ψηθούν καλύτερα – πιο ομοιόμορφα.
Οι “τηλεοπτικοί μάγειρες” σας λένε να τις ψήνετε στο γκάζι. Με το συμπάθειο, αλλά λένε μπούρδες. Το άρωμα που αποκτά η μελιτζάνα όταν ψήνεται στο κάρβουνο δεν συγκρίνεται με τίποτα. Και δεν είναι θέμα γούστου. Η διαφορά είναι τόσο τεράστια που στην ουσία μιλάμε για δύο διαφορετικά φαγητά.
Πλένουμε τις μελιτζάνες (καλού κακού και ας λένε ότι τάχα μου είναι ΒΙΟ) και τις τρυπάμε 3 με 4 φορές γύρω γύρω με ένα πηρούνι. Μην τις λυπάστε. Τρυπήστε τες καλά αλλιώς θα σκάσουν.
Ανάβουμε καλά τα κάρβουνα (δυνατή φωτιά) και βάζουμε τις μελιτζάνες επάνω και τις γυρνάμε περιοδικά. Τις ψήνουμε μέχρι το εσωτερικό τους να γίνει “νιανιά” και το εξωτερικό (η φλούδα) να έχει καρβουνιάσει.
Αν το εσωτερικό έχει γίνει “νιανιά” σχεδόν νερό και το έξω δεν έχει καρβουνιάσει, τότε μπορείτε με ένα φλόγιστρο να καρβουνιάσετε το απ’έξω. Αυτό θα βοηθήσει τους αρχάριους στο ξεφλούδισμα.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια (να το νιώθεις λίγο στο δόντι).
Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από τη φωτιά και τις ξεφλουδίζουμε σε ένα μπολ. Πετάμε τις φλούδες (φυσικά). Την υπόλευκη ψίχα που έμεινε τη βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε (όπως στις σαλάτες) το αλάτι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ξύδι και το λάδι.
Θα σας ξετρελάνει!
via tsoukali