Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου με αλάτι δεν είναι μια τόσο εύκολη υπόθεση ειδικά αν δεν το έχεις ξανακάνει. Οι παλιές νοικοκυρές ακόμα και εμπειρικά το καταφέρνουν αλλά ακόμα και αυτές μπορεί κάπου να κάνουν λάθος με αποτέλεσμα ο μπακαλιάρος να είναι πολύ αλμυρός.
Αν ο μπακαλιάρος δεν ξαλμυριστεί καλά είναι τόσο αλμυρός που μπορεί ακόμα και να είναι αδύνατο να φαγωθεί. Έτσι λοιπόν πρέπει να γίνει σωστά αν θέλετε να απολαύσετε τη γεύση του.
Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο με αλάτι
Σε βαθύ μπολ προσθέτουμε 100 γραμμάρια χοντρό αλάτι, τα φιλέτα του μπακαλιάρου και γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν τα ψάρια. Και αν σας κάνει εντύπωση το αλάτι που βάζουμε είναι ένα μυστικό για να ξαλμυρίσει καλύτερα ο μπακαλιάρος. Σκεπάστε με μεμβράνη και μεταφέρετε το μπολ στο ψυγείο.
Το μπολ πρέπει να μείνει στο ψυγείο 2 μέρες και να αλλάζετε το νερό ανά 6 ώρες. Μόνο την πρώτη φορά μπαίνει αλάτι. Κάθε 6 ώρες θα χύνετε το παλιό νερό και θα βάζετε καθαρό παγωμένο νερό.
Μετά τις 2 μέρες ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος και ξαλμυρισμένος. Σκουπίστε τον καλά με χαρτί κουζίνας και είναι έτοιμος για μαγείρεμα.