Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι ενώ δεν θα έπρεπε να σχολούμαστε με την ασφάλεια τροφίμων αφού γίνονται τόσοι έλεγχοι, τελικά κινδυνεύουμε από παντού, ακόμα και από το ταπεινό και αγαπημένο καρπούζι.
Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας και η αύξηση των χημικών καταλήγουν στο πιάτο μας και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το καρπούζι είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο αλλά μπορεί πολύ εύκολα να πάθεις δηλητηρίαση και σε κάποιες περιπτώσεις αυτή να οφείλεται στα νιτρικά άλατα που υπάρχουν μέσα στο φρούτο.
Τα Θαυματουργά Οφέλη της Φλούδας Καρπουζιού
Εδώ θα σας δείξω 4 τρόπους για να δείτε αν το καρπούζι που αγοράσατε είναι καλό με το όσον το δυνατόν λιγότερα χημικά γίνεται
Το τεστ με το νερό και το καρπούζι
Κόψτε ένα κομμάτι καρπούζι χωρίς τη φλούδα και χωρίς κουκούτσια και βάλτε το σε ένα μπολ με νερό. Αν το νερό γίνει ροζ μέσα σε 10 λεπτά τότε το καρπούζι έχει υψηλή συγκέντρωση σε νιτρικά άλατα. Αν μείνει καθαρό είναι εντάξει. Επίσης αν το κομμάτι επιπλέει και δεν βουλιάζει είναι πάλι εντάξει.
Γιατί αφρίζουν τα Καρπούζια: Τι Πρέπει να Κάνετε
Καρπούζι με κούφιο κέντρο
Οι ρωγμές στο καρπούζι και το κούφιο κέντρο μπορεί να είναι είτε επειδή είναι πολύ ώριμο είτε γιατί περιέχει αυξητικές ορμόνες. Αν η εικόνα του σας φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη τότε καλύτερα να μην το φάτε. Το πολύ ώριμο καρπούζι κάποιες φορές είναι λίγο πικρό.
Το καρπούζι έχει τρύπες
Ελέγξτε για τρύπες στο καρπούζι. Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν οτι οι τρύπες στο καρπούζι είναι από έντομα. Μπορεί να είναι και από βελόνες νιτρικών. Ακόμα και καλό να είναι μέσα, στο σημείο της τρύπας θα έχει χαλάσει.
Πολύ κίτρινη φλούδα
Το άζωτο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Ωστόσο, οι παραγωγοί καρπουζιού τείνουν να υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια, επειδή αυτό το κόλπο τους βοηθά να ζυγίζει το καρπούζι έως και 12 κιλά μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες. Ένας καταναλωτής μπορεί να δηλητηριαστεί από αυτό το καρπούζι. Γι’ αυτό, όταν κόβετε το φρούτο, προσέξτε το χρώμα της φλούδας — δεν πρέπει να είναι κίτρινη, ενώ η σάρκα του δεν πρέπει να περιέχει λευκές ρίγες.
Τώρα λοιπόν θα είσαστε πιο προσεκτικοί όταν αγοράζετε καρπούζι.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ