Η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα συμπτώματα και τη διαχείρισή της.
Στοματικά έλκη (άφθες)
Όχι τόσο συχνά, ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης, πόνους στους μύς και τις αρθρώσεις, στοματικά έλκη, προβλήματα ουροποιητικού, ακόμη και έκζεμα.
Γιατί οι Κορεάτες δεν πίνουν γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι έχουν συσχετιστεί με άφθες. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι οι πρωτεΐνες στο αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσουν στοματικά έλκη σε ορισμένα άτομα λόγω ανοσολογικής απόκρισης.
Εάν υποφέρετε συχνά από πληγές στο στόμα, εξετάστε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα τα ζωικά προϊόντα. Αντ ‘αυτού, πειραματιστείτε με εναλλακτικές λύσεις όπως το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης για να δείτε εάν βοηθούν στη μείωση των πληγών.
Πρήξιμο
Οι αλλεργίες στα γαλακτοκομικά μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις πέρα από το πεπτικό σύστημα, επηρεάζοντας το δέρμα, τους πνεύμονες και πολλά άλλα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Εξάνθημα
- Κνίδωση
- Πρήξιμο (ειδικά γύρω από τα χείλη και το πρόσωπο)
- Συριγμός
- Σφίξιμο στο λαιμό
- Δυσκολία στην κατάποση
- Στα βρέφη, μπορεί επίσης να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα.
Σοβαρές αντιδράσεις όπως οίδημα του λαιμού και δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να σηματοδοτούν αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, αλλά μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσουν για ώρες. Σε περίπτωση αναφυλαξίας, ενεργήστε αμέσως και αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Σπιτικό γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη με 2 υλικά
Πεπτική δυσφορία
- Φούσκωμα: Αίσθημα πληρότητας ή πρήξιμο στην κοιλιά μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.
- Αέρια: Ο αυξημένος μετεωρισμός μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας παλεύει να διασπάσει τη λακτόζη.
- Διάρροια: Τα χαλαρά, υδαρή κόπρανα μετά την πρόσληψη γαλακτοκομικών είναι ένας σημαντικός δείκτης.
Πονοκέφαλος και κόπωση
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα αλλά και συμπτώματα όπως πόνο στην πλάτη, πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και γενική κόπωση. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης διαταραχές ύπνου, ζάλη και γενική δυσφορία.
Τα Καλύτερα και Χειρότερα Είδη Τυριών αν Έχετε Δυσανεξία στη Λακτόζη
Αυτά τα λιγότερο συχνά συμπτώματα μπορεί να προκύψουν από τη δυσκολία του σώματος στην επεξεργασία της λακτόζης, προκαλώντας δυνητικά φλεγμονώδεις ή μεταβολικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.
Φούσκωμα
Όταν η λακτόζη παραμένει άπεπτη στο λεπτό έντερο, περνά στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια του εντέρου τη διασπούν.
Αυτή η διαδικασία ζύμωσης δημιουργεί οξέα και αέρια όπως υδρογόνο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, όπως φούσκωμα και μετεωρισμός.
Πόνος μυών και αρθρώσεων
Η λακτόζη, η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν είναι πάντα καλά ανεκτή από τον οργανισμό. Ενώ μερικοί άνθρωποι χάνουν φυσικά το ένζυμο λακτάση που απαιτείται για την πέψη, ακόμη και εκείνοι που μπορούν να επεξεργάζονται τη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν δυσκολίες στο πεπτικό σύστημα.
Όταν η λακτόζη δεν διασπάται σωστά, μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να συμβάλει στη συστηματική φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να παρουσιαστεί ως πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, καθιστώντας τα γαλακτοκομικά μια πιθανή πηγή δυσφορίας. Είτε λόγω πεπτικών δυσκολιών είτε λόγω μεταβολικών επιδράσεων, η μείωση της πρόσληψης λακτόζης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με τη φλεγμονή.
Κοιλιακός πόνος και κράμπες
Οι κράμπες ή ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη.
Ναυτία
Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ναυτία ή ακόμα και έμετο μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα εάν έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη λακτόζη.
- Χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων: Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση λακτόζης. Εάν παρατηρήσετε ένα μοτίβο, ίσως αξίζει να το διερευνήσετε περαιτέρω.
- Οικογενειακό ιστορικό: Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες. Εάν οι γονείς ή τα αδέρφια σας το έχουν, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο.
- Παράγοντας ηλικία: Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο συχνή στους ενήλικες παρά στα παιδιά. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που αναπτύσσονται στην ενήλικη ζωή, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι.
- Κατανάλωση γαλακτοκομικών: Εάν καταναλώνετε τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και νιώθετε συχνά δυσφορία, ίσως είναι καιρός να το κοιτάξετε.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ.