Αν χρειάζεσαι ζαχαρούχο γάλα για κάποια συνταγή και δεν έχεις εκείνη την ώρα στο ντουλάπι σου τότε παρακάτω θα σου δείξουμε πώς να φτιάξεις σπιτικό ζαχαρούχο γάλα στο σπίτι και μόνος σου. Το ζαχαρούχο γάλα μπορείς να το φτιάξεις είτε με εβαπορέ είτε με φρέσκο γάλα. Σας έχουμε και τις δυο εκδοχές.
Πώς φτιάχνω ζαχαρούχο γάλα με εβαπορε
Υλικά:
- Ένα κουτί εβαπορέ (400 γρ)
- γύρω στα 150 γρ ζάχαρη, περίπου 2/3 ενός νεροπότηρου
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, (προαιρετικά)
Στη ζάχαρη αναφέρεται “περίπου” γιατί ο βαθμός γλυκύτητας ποικίλει ανάλογα με το προσωπικό γούστο. Π.χ. με τα 150 γρ. ζάχαρη μπορεί να σας φανεί αρκετά γλυκό, οπότε την επόμενη προσπαθήστε με λιγότερη.
- Διάβασε επίσης: Μπουγάτσα με ζαχαρούχο γάλα στη στιγμή για αρχάριους! Μια συνταγή για μια πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη και πολύ νόστιμη μπουγάτσα!
Εκτέλεση
Σιγοβράστε όλα τα υλικά μαζί – εκτός από το βούτυρο- σε μια κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς για να μην φουσκώσει και να μην κολλήσει γιατί το γάλα κολλάει στον πάτο.
Όταν λέμε να σιγοβράζει εννοούμε ίσα να κάνει φουσκαλίτσες από τον βρασμό. Όταν το γάλα εξατμιστεί και μείνει σαν μείγμα περίπου το μισό τότε αποσύρετε από το μάτι. Προσθέτουμε στο τέλος το βούτυρο και είναι έτοιμο.
Πώς να φτιάξω σπιτικό ζαχαρούχο γάλα με φρέσκο πλήρες γάλα
Υλικά:
- 240 ml πλήρες γάλα
- 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
- Προεραιτικά λίγη βανίλια
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε ανακατεύοντας το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει απαλά για 30-40 λεπτά.
Ανακατεύουμε περιστασιακά καθώς το γάλα μειώνεται και πήζει σε μια κρεμώδη σύσταση. Αυτή η σταδιακή διαδικασία μαγειρέματος εξασφαλίζει μια λεία υφή που μοιάζει με συμπυκνωμένο γάλα από κατάστημα.
Βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας, ανακατέψτε το βούτυρο μέχρι να λιώσει πλήρως και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο εκχύλισμα βανίλιας για επιπλέον γεύση.
με πληροφορίες syntagesgiaolous.gr