Ένα σπίτι κουβαλά μέσα του τις αναμνήσεις μας, την ζωή που έχουμε ζήσει και φυσικά πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις ηλικίες των ανθρώπων που μένουν μέσα. Όπως λοιπόν κάνουμε αλλαγές όταν έχουμε μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι για να τους παρέχουμε ασφάλεια στην κίνηση του και στην διαβίωσή τους έτσι παρόμοια ανάγκη υπάρχει και για τους ηλικιωμένους. Είναι κάτι που ενώ όταν αποκτάμε παιδιά είναι το πρώτο που σκεφτόμαστε, δεν δίνουμε τόση βαρύτητα όταν πρόκειται για ηλικιωμένους.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο ηρεμίας και γαλήνης το οποίο να προσφέρει παράλληλα ασφάλεια και άνεση. Ένα μέρος που σέβεται τον αργό ρυθμό της τρίτης ηλικίας.
Σωματικοί Πόνοι: Οι 10 πιο Επικίνδυνοι που ΔΕΝ Πρέπει Ποτέ να Αγνοήσετε!
10 συμβουλές για ένα σπίτι φιλικό στους ηλικιωμένους
01. Προσαρμόστε τους χώρους
Το κάθε σπίτι αφηγείται μια ιστορία αλλά πολλές φορές τα αρχικά σχέδια του σπιτιού φαίνεται να ξεχνούν τα χρόνια που έρχονται.. και πιο συγκεκριμένα έχουν έλλειψη προσβασιμότητας, άνεσης για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής διάπλασης.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει συχνά χώρους πανέμορφους αλλά στερείται καλής προσβασιμότητας. Στενές πόρτες όπου δεν μπορεί να περάσει ένα αναπηρικό καροτσάκι, μακρόστενες σκάλες, κουζίνες και μπάνια σε λάθος σημεία που θες μεγεθυντικό φακό για να τα βρεις. Αυτές είναι οι δυσκολίες που συναντούν συχνά πολλοί ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
Και αν νομίζεις ότι αυτά τα εμπόδια είναι λίγο ενοχλητικά κάνεις λάθος. Επηρεάζει ότη την ζωή και την αυτονομία του ανθρώπου που μένει μέσα. Ο σχεδιασμός τους σπιτιού μας λοιπόν δεν πρέπει να περιορίζεται στην αισθητική μόνο αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και τις αλλαγές του χρόνου πάνω μας.
02. Προσαρμογή της επικοινωνίας
Καθώς περνούν τα χρόνια δεν υπάρχει η οξύνοια που έχουμε όταν είμαστε στα νιάτα μας. Ιδιαίτερα η ακοή αλλά και τα αντανακλαστικά μας αρχίζουν να φθίνουν. Από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι εγκαταστήσουμε ένα δυνατό κουδούνι και αν είναι εφικτό και ενδοεπικοινωνία. Επιπλέον ένα τηλέφωνο με μεγάλους αριθμούς στο καντράν και με δυνατό ήχο που θα ακούγεται σε όλο το σπίτι. Επίσης σημαντικό είναι σε ένα σπίτι με ηλικιωμένου να έχουμε προβλέψει για αισθητήρες καπνού.
03. Φως για ασφάλεια των ηλικιωμένων
Ο σωστός φωτισμός σε ένα σπίτι που μένουν ηλικιωμένοι υπερβαίνει την απλή λειτουργικότητα. Είναι θέμα ασφάλειας και άνεσης. Ένα σπίτι που είναι φωτισμένο σε κάθε σημείο του συμβάλει σημαντικά στην αποφυγή πτώσεων. Ο φωτισμός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ έντονος ούτε πολύ χαμηλός. Πρέπει οι ηλικιωμένοι να μπορούν να κυκλοφορούν εύκολα στους χώρους.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στους εξωτερικούς χώρους, στους διαδρόμους, στην κουζίνα. Για μεγαλύτερη ευκολία εγκαταστήστε φώτα μέσα σε ντουλάπες και πάνω από πάγκους. Οι διακόπτες πρέπει να είναι μεγάλοι και κοντά σε κεντρικά σημεία.
Σημαντικό είναι να υπάρχουν μικρά φωτάκια αναμμένα το βράδυ στους διαδρόμους και φώτα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
04. Λειτουργική κουζίνα
Η κουζίνα πρέπει να είναι σχεδιασμένη με προσοχή για την μέγιστη λειτουργικότητα και προσβασιμότητα. Το λεγόμενο “τρίγωνο της κουζίνας” είναι έναν χώρος ανάμεσα στο ψυγείο, τον νεροχύτη και τον φούρνο. Δηλαδή τα σημεία που γίνονται όλες οι δουλειές. Είναι ένα τρίγωνο που δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη κίνηση και δραστηριότητα και έτσι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κινούνται και να κάνουν τις δουλειές τους χωρίς επιπλέον κινήσεις.
05. Ηλεκτρικές πρίζες
Η απλή κίνηση να σκύψεις και να βγάλεις κάτι από την πρίζα που είναι χαμηλά στον τοίχο, εσένα μπορεί να σου φαίνεται κάτι απλό, για έναν ηλικιωμένο όμως δεν είναι. Μπορεί οι πρίζες να μην είναι όμορφες αισθητικά σε ψηλά σημεία αλλά είναι μια πολύ πρακτική λύση για τους ηλικιωμένους. Τοποθετήστε λοιπόν πρίζες στο ύψος που είναι συνήθως το τραπέζι.
06. Ασφάλεια και προσβασιμότητα στο μπάνιο
Στο μπάνιο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να γλιστρήσει. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν πρέπει να γίνονται κάποιες διορθώσεις και βελτιώσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τοποθετηθεί στο μπάνιο είναι αντιολισθητικά πλακάκια. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσετε χαλάκια μπάνιου ειδικά που κολλάνε στα πλακάκια.
Πολύτιμες επίσης είναι οι λαβές που θα τοποθετήσετε κοντά σε ντους ή μπανιέρα ΄σε όποιο άλλο σημείο είναι αναγκαίο.
Κάτι πολύ σημαντικό στο μπάνιο είναι η φορά που ανοίγει η πόρτα. Μια πόρτα που ανοίγει προς τα έξω δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε περίπτωση πτώσης.
Αν η πόρτα ανοίγει προς τα έξω μπορεί αυτός που έχει πέσει να την ανοίξει και να ζητήσει βοήθεια. Αν ανοίγει προς τα μέσα το πιο πιθανό είναι να την μπλοκάρει το σώμα του.
Η Ισπανία δημιουργεί Δημόσιους Παιδότοπους για ηλικιωμένους.
Image by freepik