Οι λάμπες LED είναι ενεργειακά αποδοτικές, διαρκούν περισσότερο και επομένως προτιμώνται από περιβαλλοντική άποψη, όμως δεν αναφέρονται πολλά όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία του ίδιου του εκπεμπόμενου φωτός. Τα Οφέλη της Ηλιοθεραπείας Υπερτερούν κατά πολύ των Κινδύνων, Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Οι ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα και την ασφάλεια των LED είναι γενικά ίδιες ή περισσότερες σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και τους λαμπτήρες φθορισμού. Οι περισσότερες κυβερνητικές αρχές συνέχισαν να προσαρμόζουν τους υπάρχοντες κώδικες κτιρίων και ασφάλειας για την πρόληψη των κινδύνων πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας – και φυσικά, είναι πάντα μια έξυπνη ιδέα
Ωστόσο, υπάρχει πολύ λίγη γνώση ή κανονισμών για την ποιότητα και την ασφάλεια του φωτός που εκπέμπεται από τους λαμπτήρες LED και τις επιπτώσεις στην υγεία καθώς και την επίδραση του τρεμοπαιξιματος στις λάμπες LED.
Κίνδυνος μπλε φωτός στις λάμπες LED
Οι λαμπτήρες LED δεν εκπέμπουν υπεριώδες φως, αλλά τα τελευταία χρόνια, το «μπλε φως» είναι ένας από τους πιο συχνά συζητούμενους κινδύνους που περιβάλλουν τα φώτα LED και τις οθόνες που χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό LED (smartphone, tablet, τηλεοράσεις κ.λπ.).
Το μπλε φως είναι γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή της μελανοψίνης, μιας ορμόνης στα μάτια μας που προάγει την εγρήγορση. Το φυσικό φως της ημέρας έχει άφθονο μπλε φως και πιστεύεται ότι η μελανοψίνη μας βοηθά να ρυθμίζουμε τους κιρκάδιους ρυθμούς μας καθώς η μέρα ξεκινά.
Τα φώτα LED και οι συσκευές περιέχουν σημαντική ποσότητα μπλε φωτός (αλλά με σημαντικές προειδοποιήσεις και επιφυλάξεις ) και η ανησυχία είναι ότι η υπερβολική χρήση κατά τις βραδινές ώρες θα κάνει το σώμα μας να συνεχίσει την παραγωγή μελανοψίνης, καθιστώντας πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε φυσικά.
Τις βραδινές ώρες, η φυσική αναμονή του σώματός μας είναι η έκθεση στο μπλε φως να μειώνεται, αλλά συνεχίζοντας να χρησιμοποιούμε συσκευές LED πλούσιες σε μπλε φως, αλλάζουμε το φυσικό βιολογικό ρολόι στο σώμα μας.
Είναι λοιπόν το μπλε φως στους λαμπτήρες LED ανησυχία για την υγεία; Ναι, αλλά διάφοροι παράγοντες θα επηρεάσουν τη σοβαρότητα του κινδύνου:
- Η ένταση φωτός LED – η τοποθέτηση μιας λάμπας κοντά στο πρόσωπό σας θα σας εκθέσει σε πολύ περισσότερο μπλε φως από το να κάθεστε πιο μακριά από αυτό
- Το χρονικό διάστημα που εκτίθεστε στο φως LED – όσο περισσότερο είστε εκτεθειμένοι, τόσο πιο σημαντική είναι η παραγωγή μελανοψίνης
- Η συγκεκριμένη ώρα της νύχτας που χρησιμοποιείτε τα φώτα LED – η έκθεση κατά τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο από την έκθεση αργά το βράδυ λίγο πριν πάτε για ύπνο
- Ο τύπος λάμπας LED που χρησιμοποιείτε – η θερμοκρασία χρώματος, το CRI και το φάσμα φωτός μπορούν όλα να επηρεάσουν τη σχετική ποσότητα μπλε φωτός στο φάσμα.
Οι τρεις πρώτοι παραπάνω παράγοντες είναι αρκετά αυτονόητοι και αυτά είναι απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την έκθεσή σας στο μπλε φως. Όσον αφορά την επιλογή του σωστού τύπου λαμπτήρα LED για χρήση κατά τις απογευματινές ώρες, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε έναν λαμπτήρα σχεδιασμένο για την κιρκαδική υγεία.
Γενικά, θα πρέπει να επιλέξετε λαμπτήρες που παρέχουν περισσότερη κόκκινη και λιγότερη μπλε ενέργεια, στα αντίστοιχα φάσματα φωτός τους. Η κόκκινη ενέργεια (μεγάλο μήκος κύματος) είναι άφθονο στο φως που εκπέμπεται από τα κεριά και τις φλόγες – είδη «φωτός» στα οποία το σώμα μας έχει ήδη συνηθίσει να εκτίθεται τη νύχτα και δεν επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς.
Λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:
- Επιλέξτε έναν λαμπτήρα με θερμοκρασία χρώματος 2700K ή χαμηλότερη, κατά προτίμηση 2400K. Αυτοί οι λαμπτήρες συνήθως φέρουν την ένδειξη “θερμό λευκό”, αλλά η επιβεβαίωση της ακριβούς θερμοκρασίας χρώματος μπορεί να είναι προτιμότερη. Αποφύγετε τα φώτα LED πάνω από 3000K και/ή με την ένδειξη “φωτεινό λευκό”, “ουδέτερο λευκό”, “δροσερό λευκό” ή “λευκό φως ημέρας”, καθώς αυτά τα φώτα θα έχουν γενικά ένα καθαρό, έντονο λευκό χρώμα. Τα LED με αυτό το χρώμα φωτός περιέχουν σημαντική ποσότητα μπλε φωτός στο φάσμα τους.
- Επιλέξτε έναν λαμπτήρα με υψηλό CRI. Υποδηλώνει λιγότερο μπλε φως και περισσότερο κόκκινο φως. Ακόμη και για το ίδιο χρώμα φωτός 2700K, για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας LED υψηλότερου CRI θα έχει λιγότερη μπλε και περισσότερη κόκκινη ενέργεια.
- Εάν το παρέχει ένας κατασκευαστής, αναζητήστε την αναλογία M/P που παρέχει πληροφορίες για τη σχετική ποσότητα μπλε φωτός στο φάσμα ενός φωτός. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες με αναλογία M/P 0,4 ή χαμηλότερη για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στο μπλε φως.
Λοιπόν, είναι το μπλε φως στους λαμπτήρες LED επιβλαβές για την υγεία σας και παρουσιάζουν κίνδυνο για την ασφάλεια; Ναι – σίγουρα το κάνουν – αλλά οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες αφορούν συγκεκριμένα την υπερβολική έκθεση στο μπλε φως κατά τις βραδινές ώρες και μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ελεγχθούν αποτελεσματικά. Το μπλε φως είναι παρόμοιο με την καφεΐνη και πρέπει να λαμβάνονται παρόμοιες προφυλάξεις. Για παράδειγμα, δεν θα θέλατε να πιείτε έναν διπλό εσπρέσο μια ώρα πριν πάτε για ύπνο!
Δίνοντας προσοχή στις προδιαγραφές των λαμπτήρων LED και λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις και χρησιμοποιώντας κοινή λογική, μπορείτε να ενσωματώσετε με ασφάλεια φώτα LED στο σπίτι σας χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τον «κίνδυνο του μπλε φωτός».
Δείτε ακόμη Ο Ήλιος Απολυμαίνει: Τα Ηλιόλουστα Δωμάτια Εχουν τα Μισά Βακτήρια από τα Σκοτεινά Δωμάτια
Οφέλη του μπλε φωτός
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία του μπλε φωτός είναι πολύ συγκεκριμένοι για την υπερβολική έκθεση κατά τις βραδινές ώρες.
Στην πραγματικότητα, το μπλε φως είναι ένα ουσιαστικό μέρος των κιρκάδιων ρυθμών μας, καθώς η έκθεση κατά τη διάρκεια του πρωινού και των ωρών της ημέρας παρέχει μια ένδειξη στο σώμα μας ότι είναι μέρα και ώρα για να είμαστε σε εγρήγορση.
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τακτική, υγιή και κατάλληλη έκθεση στο μπλε φως είναι να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας. Φυσικά, πολλοί ζούΝ σε τοποθεσίες που δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό φως της ημέρας για διάφορους παράγοντες – είτε είναι αρχιτεκτονικοί, είτε κλιματικοί είτε γεωγραφικοί.
Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη έκθεσης στο μπλε φως μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι ασθένειες όπως η SAD (εποχιακή συναισθηματική διαταραχή) έχει προταθεί ότι προκαλούνται από την έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως, ιδιαίτερα συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τρεμοπαίξιμο LED και κίνδυνοι για την υγεία
Τα φώτα LED είναι επιρρεπή στο να παράγουν γρήγορο τρεμοπαίξιμο ή φωτορυθμικό εφέ, και αυτό αποτελεί σημαντικό τομέα ανησυχίας για την υγεία.
Πολλοί λαμπτήρες LED παράγουν τρεμοπαίξιμο – μια γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των καταστάσεων ενεργοποίησης και απενεργοποίησης. Επειδή συμβαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό – τυπικά 120 φορές το δευτερόλεπτο ή πιο γρήγορα – δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμο από τον άνθρωπο και μας φαίνεται ως σταθερή φωτεινότητα.
Το τρεμοπαίξιμο είναι μια πτυχή του φωτισμού που είναι δύσκολο να παρατηρηθεί και να μετρηθεί, καθώς δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, αλλά η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια.
Με άλλα λόγια, ακριβώς επειδή δεν είναι άμεσα εμφανές ή αντιληπτό στα μάτια μας, το σώμα μας μπορεί υποσυνείδητα να αντιδράσει και να ανταποκριθεί σε αυτό που είναι ουσιαστικά ένα πολύ γρήγορο φωτορυθμικό φως. Το τρεμοπαίξιμο έχει συσχετιστεί με καταπόνηση των ματιών, κόπωση, πονοκεφάλους και ακόμη και αυξημένους κινδύνους επιληπτικών κρίσεων.
Ακόμη και χωρίς την ύπαρξη σημαντικής ιατρικής ή επιστημονικής έρευνας είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε τυχόν θετικά οφέλη για την υγεία από το τρεμοπαίξιμο – απλά δεν είναι φυσικός τρόπος για τους ανθρώπους να εκτίθενται στο φως. Το φυσικό φως της ημέρας, τα κεριά, ακόμη και οι (οι περισσότεροι) λαμπτήρες πυρακτώσεως παρέχουν μια σταθερή ροή φωτός χωρίς τρεμοπαίξιμο. Ειδικά για πληθυσμούς που είναι ευαίσθητοι όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με ορισμένες ιατρικές παθήσεις- το τρεμοπαίξιμο είναι ένα θέμα που είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγεται.
Πώς να προσδιορίσετε ή να μετρήσετε το τρεμοπαίξιμο
Για ορισμένους λαμπτήρες LED με πιο έντονο τρεμοπαίξιμο, τα αντικείμενα σε κίνηση μπορεί να φαίνεται ότι έχουν φωτορυθμικό αποτέλεσμα. Το να κουνάει κανείς το χέρι του κάτω από ένα LED, για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ασυνεχούς κίνησης.
Ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να έχετε παρατηρήσει είναι οι σκούρες ζώνες που εμφανίζονται στην κάμερα του τηλεφώνου σας. Ενώ ορισμένα σύγχρονα smartphone έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν λογισμικό για να προσπαθήσουν να μετριάσουν αυτό το αποτέλεσμα, αυτή είναι μια άλλη βέβαιη ένδειξη ότι μια λάμπα LED τρεμοπαίζει.
Αν και ο πιο σίγουρος τρόπος για να μετρήσετε το τρεμοπαίξιμο είναι η χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού μέτρησης, όπως ένας παλμογράφος, ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος υπάρχει στις περισσότερες κάμερες smartphone.
Απλώς χρησιμοποιήστε την εφαρμογή κάμερας του smartphone σας για να εγγράψετε ένα σύντομο βίντεο κλιπ σε αργή κίνηση. Τα περισσότερα smartphone, όπως τα iPhone, μπορούν να εγγράφουν βίντεο με ταχύτητα έως και 240 fps – ρυθμός καρέ αρκετά γρήγορος ώστε να καταγράφει το τρεμοπαίξιμο που εμφανίζεται στην περιοχή των 120 -360 Hz, που είναι επίσης οι πιο προβληματικές συχνότητες όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία του τρεμοπαιξίματος.
Αιτίες του τρεμοπαίζει το φως LED και πώς να το αποφύγετε
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι τρεμοπαιξίματος στα φώτα LED και τι πρέπει να προσέξετε όταν προσπαθείτε να τα αποφύγετε.
Τρεμοπαίξιμο που προκαλείται από εναλλασσόμενο ρεύμα και ανεπαρκές φιλτράρισμα
Ο πρώτος τύπος τρεμοπαιξίματος προκαλείται από την κυματομορφή AC (εναλλασσόμενο ρεύμα). Η ηλεκτρική ενέργεια που ρέει μέσα από τα καλώδια στα σπίτια και τα γραφεία μας κυμαίνονται στην πραγματικότητα σε μια ημιτονοειδή κυματομορφή με μεταβαλλόμενη πολικότητα 50-60 φορές το δευτερόλεπτο (εξ ου και ο όρος Εναλλασσόμενο Ρεύμα). Σε ένα σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος, το ηλεκτρικό ρεύμα αλλάζει πραγματικά μεταξύ των καταστάσεων ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, καθώς και η τρέχουσα κατεύθυνση ροής του (από + σε -) με 50-60 φορές ανά δευτερόλεπτο.
Οι λάμπες LED είναι συνεχούς ρεύματος και δεν μπορούν να αντιστραφούν η πολικότητα τους και επομένως δεν είναι συμβατές με συστήματα AC χωρίς τα κατάλληλα προγράμματα οδήγησης LED και τροφοδοτικά. Ο σχεδιασμός των οδηγών LED και των τροφοδοτικών υπαγορεύει τον βαθμό στον οποίο ένα LED θα τρεμοπαίζει.
Το πιο βασικό πρόγραμμα LED απλώς διορθώνει το σήμα AC χωρίς εξομάλυνση και απλώς παρέχει στο LED το αντίστροφο του σήματος AC όταν αλλάζει η πολικότητα. Επειδή το σήμα AC πηγαίνει στο 0% 2 φορές ανά κύκλο όταν αλλάζει η πολικότητα, το αποτέλεσμα είναι μια εκπομπή φωτός που αλλάζει μεταξύ του μέγιστου (100%) και του ελάχιστου (0%) 100-120 φορές ανά δευτερόλεπτο (50-60 Hz AC), δημιουργώντας ένα σχετικά σημαντικό εφέ τρεμοπαιξίματος.
Με πιο προηγμένους οδηγούς LED, εκτός από την διόρθωση του σήματος AC, χρησιμοποιούνται πρόσθετοι πυκνωτές για την εξομάλυνση του φάσματος κατά τη διάρκεια του διακόπτη πολικότητας σε ένα σήμα AC.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές λαμπτήρων LED, δυστυχώς, δεν δημοσιεύουν τις προδιαγραφές τρεμοπαιξίματος. Αναζητήστε λαμπτήρες LED με χαρακτηρισμό χωρίς τρεμοπαίξιμο, μαζί με ποσοστό κάτω από 5%, δείκτη μικρότερο από 0,02.
Τρεμοπαίξιμο που προκαλείται από ροοστάτες
Η δεύτερη κοινή αιτία τρεμοπαιξίματος σε λάμπα LED είναι από τους ροοστάτες. Οι LED είναι ψηφιακές συσκευές και ως εκ τούτου, ο έλεγχος της εξόδου είναι πιο πρακτικός χρησιμοποιώντας PWM (διαμόρφωση πλάτους παλμού). Το PWM παράγει ένα τετραγωνικό κύμα καταστάσεων είτε “on” ή “off” σε σχετικά γρήγορη συχνότητα.
Οι ροοστάτες LED χρησιμοποιούν PWM για να δημιουργήσουν την αντίληψη της μείωσης της έντασης, προσαρμόζοντας τις σχετικές χρονικές διάρκειες μεταξύ των καταστάσεων “on” και “off”, αλλά το κάνουν σε μια ποικιλία συχνοτήτων. Οι βασικοί ροοστάτες LED PWM λειτουργούν στα 300 Hz ή χαμηλότερα, ενώ οι ροοστάτες LED πραγματικά χωρίς τρεμοπαίξιμο λειτουργούν στα 25.000 Hz ή παραπάνω. Ανεβάζοντας τη συχνότητα σε τόσο υψηλούς ρυθμούς (π.χ. 25.000 φορές ανά δευτερόλεπτο), ο ρυθμός εναλλαγής γίνεται τόσο γρήγορος που είναι πολύ πάνω από το όριο ακόμη και της υποσυνείδητης αντίληψης για το ανθρώπινο σώμα.
Όταν είναι δυνατόν, αποφύγετε εντελώς τη χρήση ροοστάτη, καθώς εισάγουν έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου όταν πρόκειται για τρεμοπαίξιμο. Εάν είναι απαραίτητος ο δυναμικός έλεγχος φωτεινότητας, αποφύγετε τους λαμπτήρες LED με δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας και επιλέξτε ροοστάτες PWM με υψηλές συχνότητες < 25 kHz και βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούνται με τροφοδοτικά χωρίς τρεμοπαίξιμο.
πηγή φωτογραφιών / φώτο
Δείτε επίσης Τι θα Συμβεί εάν Χρησιμοποιείτε το Κινητό σας Ακριβώς πριν τον Ύπνο