Καθώς μεγαλώνουμε, τα πρότυπα ύπνου μας υφίστανται σημαντικές αλλαγές, που συχνά οδηγούν σε νωρίτερα ξύπνημα. Η έρευνα έχει παρατηρήσει μια τάση προς τους νεότερους να κοιμούνται περισσότερο και αργότερα, ενώ όσοι είναι μεγαλύτεροι ξυπνούν νωρίς και μπορεί να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου. Γιατί Γινόμαστε Λιγότερο Ευαίσθητοι στα Συναισθήματα με την Ηλικία Σύμφωνα με μια Μελέτη
Οι ηλικιωμένοι μπορεί να ξυπνήσουν πριν την ανατολή του ηλίου
Μπορεί συχνά να βρείτε ηλικιωμένους στην οικογένεια ή τη γειτονιά να ξυπνούν το πρωί ακόμη και πριν από τον ήλιο. Αυτό μπορεί να είναι ή όχι σημάδι αϋπνίας.
Γενικά, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν δυσκολία ύπνου καθώς ξυπνούν στη μέση της νύχτας και δεν μπορούν να κοιμηθούν ξανά, χρειάζονται ούρηση ή λόγω πόνου από οποιαδήποτε μακροχρόνια ασθένεια.
Οι αποκρίσεις του εγκέφαλου εξασθενούν
Η φυσική διαδικασία γήρανσης μπορεί να έχει επίδραση στον χρόνο που το σώμα μας φυσικά πηγαίνει για ύπνο και ξυπνά. Ένας λόγος πίσω από την αλλαγή στα πρότυπα ύπνου είναι ότι ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται λιγότερο καθώς γερνάμε.
Οι αντιδράσεις του εγκεφάλου μας στις αισθήσεις, όπως το ηλιοβασίλεμα, το φως του ήλιου κ.λπ. δεν είναι τόσο καλές όσο πριν, λόγω της γήρανσης. Αυτό διαταράσσει την αίσθηση του χρόνου και την ικανότητά μας να σημειώνουμε πού βρισκόμαστε σε μια μέρα.
Δείτε ακόμη Τρίβεις τα Πόδια σου στον Ύπνο; Αυτός είναι ο λόγος για να μας πάρει ο ύπνος
Αδυναμία αίσθησης του χρόνου
Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να αισθανθούν σωστά τον χρόνο, έτσι τείνουν να κουράζονται πριν από τα παιδιά ή τα εγγόνια τους. Ως αποτέλεσμα, ξυπνούν νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η όραση παίζει επίσης ρόλο
Οι αλλαγές στην όραση που έρχονται με την ηλικία μειώνουν την ένταση της φωτεινής διέγερσης που δέχεται ο εγκέφαλός μας. Αυτή η φωτεινή διέγερση παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρολογιού μας.
Οι ηλικιωμένοι που έχουν καταρράκτη συνήθως αντιμετωπίζουν αυτόν τον παράγοντα, λόγω προβλημάτων όπως θολή όραση, διπλή όραση και γενικά προβλήματα όρασης.
Η έκθεση στο φως μπορεί να σας βοηθήσει
Αν θέλετε να κοιμάστε καλύτερα – να κοιμάστε όχι πολύ νωρίς και επίσης να μην ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί – αυτή η συμβουλή μπορεί να σας βοηθήσει.
Εκτεθείτε σε έντονο φως αργά το βράδυ, 30 με 60 λεπτά πριν από τη δύση του ηλίου. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πηγαίνοντας μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους πριν από τη δύση του ηλίου, διαβάζοντας ένα βιβλίο σε ένα φωτεινό iPad ή παρακολουθώντας τηλεόραση σε μια φωτεινή οθόνη. Αυτά τα λαμπερά φώτα θα πουν στον εγκέφαλό σας ότι ο ήλιος δεν έχει δύσει ακόμα. Αυτό θα βοηθήσει στη συγκράτηση της πρώιμης παραγωγής μελατονίνης και μπορεί να διορθώσει τον κύκλο του ύπνου σας.
Πώς λειτουργεί η μελατονίνη
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος ως απάντηση στο σκοτάδι. Όταν πέφτει λιγότερο φως στα μάτια, είναι σημάδι ότι τώρα είναι η ώρα για ύπνο. Το σώμα σας αρχίζει τότε να απελευθερώνει μελατονίνη, που ονομάζεται επίσης ορμόνη του ύπνου.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Οφέλη Μελατονίνης και Φυσικοί Τρόποι Πρόσληψης