Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο προϊόν που προκαλείται από την πέψη των τροφίμων που περιέχουν πουρίνες. Αυτές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένα τρόφιμα και σχηματίζονται και διασπώνται στο σώμα σας. Αυτοί είναι μερικοί φυσικοί τρόποι για να το ελαττώσετε με σωστή διατροφή. Μυϊκές Κράμπες: Αιτίες και Αντιμετώπιση στο Σπίτι με φυσικό τρόπο
Συνήθως, το σώμα φιλτράρει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών και των ούρων. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πουρίνης ή εάν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να αποβάλλει αυτό το υποπροϊόν αρκετά γρήγορα, το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.
Ένα τυπικό επίπεδο ουρικού οξέος είναι κάτω από 6,8 mg/dL. Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος (πάνω από 6,8 mg/dL) θεωρείται υπερουριχαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και να κάνει το αίμα και τα ούρα σας πολύ όξινα.
Πώς να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα σας με σωστή διατροφή.
Περιορίστε την πρόσληψη πουρινών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή υψηλή σε πουρίνες οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά ψάρια και η μπύρα είναι όλα πολύ πλούσια σε πουρίνες και θα πρέπει να περιορίζονται.
Αποφύγετε τη φρουκτόζη.
Τα ροφήματα με φρουκτόζη είναι ένοχα για την πρόκληση υπερβολικής παραγωγής ουρικού οξέος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν πάνω από έξι μερίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη κάθε εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας.
Δείτε ακόμη 8 Τροφές που Πρέπει να Φάτε Μετά από Άσκηση για Βέλτιστη Αποκατάσταση
Καταναλώστε περισσότερα γαλακτοκομικά.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αυξάνουν την απέκκριση του ουρικού οξέος από το σώμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να επιλέξετε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Πίνετε άφθονο νερό.
Αυτό βοηθά το σώμα σας να σταθεροποιήσει το ουρικό οξύ σε ένα φυσιολογικό επίπεδο και το αραιώνει, διεγείροντας τα νεφρά να το αποβάλλουν πιο αποτελεσματικά.
Καταναλώστε κρασί με μέτρο.
Η μπύρα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας αλλά το κρασί είναι χειρότερο. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων από μία μπύρας ή ποτού σε ένα 24ωρο αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας κατά 36% και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε ποτό που καταναλώνεται στη συνέχεια. Το κρασί, από την άλλη, υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ακόμα και μετά από μία ή δύο μερίδες.
Φάτε συγκεκριμένα φρούτα.
Προσθέστε κεράσια, βατόμουρα και φράουλες στη διατροφή σας. Τα κεράσια και τα σκούρα μούρα περιέχουν χημικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος και τα μοβ και μπλε μούρα περιέχουν φλαβονοειδή που βοηθούν στη μείωση του ουρικού οξέος και στη μείωση της φλεγμονής.
Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο.
Τα περισσότερα φυτικά έλαια μετατρέπονται σε λίπη όταν θερμαίνονται και αυτά καταστρέφουν τη βιταμίνη Ε στο σώμα μας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος. Το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, περιέχει μονοακόρεστα λίπη που παραμένουν σταθερά όταν βρίσκονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βιταμίνη C.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C αυξάνει την ικανότητα του σώματος να εκκρίνει ουρικό οξύ. Μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα ή να αυξήσετε την πρόσληψη μέσω της διατροφής σας. Τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι φράουλες, οι ντομάτες, οι πιπεριές και το μπρόκολο είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C.
Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος.
Υπάρχει ένας άλλος λόγος για να αποφύγετε τη φρουκτόζη και το αλκοόλ – η παχυσαρκία είναι από μόνη της κίνδυνος για την ουρική αρθρίτιδα, καθώς τα άτομα που είναι υπέρβαρα παράγουν περισσότερο ουρικό οξύ και τα νεφρά τους δεν το αποβάλλουν τόσο γρήγορα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας σχεδόν διπλασιάζεται σε όσους είναι παχύσαρκοι και συμβαίνει νωρίτερα στη ζωή τους.
Δείτε επίσης 8 Τροφές που Μπορούν να Βοηθήσουν με την Αρτηριακή Πίεση