Πότε υπάρχει κίνδυνος να κοπούν τα επιδόματα Α21, το επίδομα στέγασης αλλά και το ΚΕΑ βάσει των σχολικών απουσίων κατά το σχολικό έτος 2024-2025.
Από τη φετινή σχολική χρονιά, επανέρχεται η διάκριση μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Συγκεκριμένα, η φοίτηση ενός μαθητή χαρακτηρίζεται ως επαρκής αν οι συνολικές απουσίες του δεν ξεπερνούν τις 50, ή εναλλακτικά αν δεν ξεπερνούν τις 114 απουσίες, από τις οποίες οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.
Διάβασε επίσης: Σχολικά Ατυχήματα: Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά μας στο σχολείο
Από το τρέχον σχολικό έτος έχουν εισαχθεί νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις απουσίες των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια, οι οποίες επηρεάζουν την παρακολούθηση και καταγραφή τους: Καθυστερημένη Προσέλευση: Πλέον, η καθυστερημένη άφιξη στις τάξεις θα προσμετράται ως απουσία.
Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που φτάνουν αργοπορημένα στα μαθήματα θα καταγράφονται ως απόντες, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των συνολικών απουσιών τους.
Δικαιολόγηση Απουσιών:
Οι γονείς μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους για έως και δύο συνεχόμενες ημέρες. Εάν οι απουσίες ξεπερνούν τις δύο συνεχόμενες ημέρες, τότε απαιτείται ιατρική γνωμάτευση για τη δικαιολόγησή τους.
Απαγόρευση Διαγραφής Απουσιών:
Από φέτος, απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως για σοβαρούς ιατρικούς λόγους.
Αυτό σημαίνει ότι οι απουσίες θα καταγράφονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θα είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν από το συνολικό σύνολο, εκτός εάν συντρέχουν σοβαρές και αποδεδειγμένες αιτίες. Με πόσες απουσίες θα κόβονται το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ);
Διάβασε επίσης: Σνακ στο σχολείο: 5 Συμβουλές για κάθε μαμά που θα της λύσει τα χέρια
Όπως γνωρίζουμε η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση των ανηλίκων μελών του νοικοκυριού είναι πλέον ένα από τα βασικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ όπως το επίδομα παιδιού Α21, επίδομα στέγασης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Επομένως όσων δικαιούχων παιδιά θα πρέπει να επαναλάβουν την φοίτηση στην ίδια τάξη υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα χάνουν τα εν λόγω επιδόματα.
Ήδη από το σχολικό έτος 2021-2022, έχουν θεσπιστεί νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων σύμφωνα με το ipaidia.gr, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Ένα από τα κύρια νέα κριτήρια είναι η υποχρέωση φοίτησης των παιδιών των δικαιούχων στην υποχρεωτική εκπαίδευση και η επιτυχής προαγωγή στην επόμενη τάξη.
Εφαρμογή των μέτρων: Διασταύρωση Φοίτησης:
Η επαλήθευση της σχολικής παρουσίας γίνεται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας «myschool», όπου καταγράφονται οι απουσίες των μαθητών. Αυτή η διασταύρωση γίνεται για να επιβεβαιωθεί ότι το παιδί παρακολουθεί τακτικά τα μαθήματα και έχει προαχθεί στην επόμενη τάξη.
Σχολεία: Οι 11 μεγάλες αλλαγες στο άνοιγμά τους
Επιπτώσεις μη επαρκούς φοίτησης:
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα παιδί δεν πληροί τις προϋποθέσεις (π.χ. έχει υπερβολικό αριθμό αδικαιολόγητων απουσιών και δεν προάγεται), το νοικοκυριό θα χάσει το δικαίωμα λήψης του επιδόματος για μια περίοδο έξι μηνών.
Μόνο μετά την εγγραφή στο νέο σχολικό έτος μπορεί να επανυποβληθεί αίτηση για το επίδομα. Εξαιρέσεις: Εξαιρέσεις προβλέπονται για παιδιά που δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές οι περιπτώσεις εξετάζονται χωριστά και τα επιδόματα μπορεί να μην επηρεαστούν.
Πιστοποίηση Φοίτησης:
Η διαδικασία αυτή απαιτείται και για το σχολικό έτος 2023-2024 και εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις που ακολουθούν. Με αυτό το μέτρο σύμφωνα με το daddy-cool, η πολιτεία στοχεύει να ενισχύσει τη σχολική φοίτηση και να διασφαλίσει ότι τα επιδόματα χορηγούνται σε οικογένειες που συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις.
Διάβασε επίσης 12 Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης και Συμβουλές Επιβίωσης που Δεν Διδάσκονται στο Σχολείο