Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ο χειμερινός λήθαργος τελειώνει και η εμφάνιση των κατσαρίδων βρίσκεται στο επίκεντρο, σε χωράφια και πόλεις. Η ταχεία ανάπτυξη και η υψηλή γονιμότητα αυτών των εντόμων, τους επέτρεψε να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν σε κάθε (σχεδόν) αστικό περιβάλλον σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κατσαρίδες αναγνωρίζονται για την ευκινησία, τη ρευστότητά τους, την ικανότητά τους να πετούν και την εκπληκτική τους ικανότητα να διεισδύουν σε μικρές ρωγμές, οι κατσαρίδες θεωρούνται από πολλούς ανθρώπους ως ένα από τα λιγότερο εκτιμώμενα ασπόνδυλα στο σπίτι.
Γείτονες που δεν συμμετέχουν στην απολύμανση πολυκατοικίας για τις κατσαρίδες: Τι μπορείτε να κάνετε
Σε τι χρησιμεύουν τελικά οι κατσαρίδες;
Σημαντικός κρίκος στην τροφική αλυσίδα
Το έργο που επιτελούν αυτά τα αρθρόποδα στη σωστή λειτουργία των τροφικών αλυσίδων στις οποίες παρεμβαίνουν είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι υπεύθυνοι για αποσυνθέτουν υπολείμματα οργανικής ύλης. Μπορούμε έτσι να αναγνωρίσουμε τις κατσαρίδες ως οδοκαθαριστές που επιτρέπουν το κλείσιμο του κύκλου της διέλευσης της οργανικής ύλης και των θρεπτικών ουσιών μέσα στις τροφικές αλυσίδες στις οποίες συμμετέχουν.
Πως να Απαλλαγείτε από τις Κατσαρίδες με το Φιδάκι για τα Κουνούπια
Επί πλέον, οι κατσαρίδες είναι πηγή τροφής απαραίτητο για πολλά είδη. Όταν απαντάμε στο ερώτημα ποιος είναι ο φυσικός εχθρός των κατσαρίδων, βρίσκουμε πολλαπλές απαντήσεις ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ζουν οι κατσαρίδες. Έτσι, αυτά τα ζώα της πόλης χρησιμεύουν ως τροφή για τα θηλαστικά με τα οποία ζουν συχνά, όπως οι αρουραίοι, τα ποντίκια και οι σκαντζόχοιροι, ακόμη και τα αμφίβια, όπως οι βάτραχοι, και τα ερπετά, όπως και οι χελώνες. Με αυτόν τον τρόπο, οι κατσαρίδες συμμορφώνονται με τη σημαντική συνάρτηση της διατήρησης του μεγέθους του πληθυσμού διαφορετικών ειδών σε ισορροπία των οικοσυστημάτων της πόλης και της χώρας στα οποία κατοικούν.
Τι Μπορεί να Κολλήσεις Από Τις Κατσαρίδες
Αποκομιδή αστικών απορριμμάτων
Σε πολλές περιπτώσεις, οι κατσαρίδες προκαλούν απόρριψη στους ανθρώπους όταν τις βρίσκουμε στο σπίτι μας. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι, παρόλα αυτά, υπάρχουν σήμερα φάρμες κατσαρίδων με έναν ευεργετικό σκοπό για τον άνθρωπο: την εξάλειψη των δικών μας απορριμμάτων.
Όλο και περισσότερες χώρες, ακολουθώντας το μοντέλο των βιομηχανικών εκμεταλλεύσεων κατσαρίδων που δημιουργήθηκαν στην Κίνα, επιλέγουν να ταΐσουν εκατομμύρια από αυτά τα έντομα με στόχο τη μείωση των αστικών σκουπιδιών, καθώς οι κατσαρίδες, χάρη στη σαρωτική τους διατροφή, συμβάλλουν οικολογικά στην μείωση των οργανικών υπολειμμάτων των σκουπιδιών μας γρήγορα και καθαρά (σχεδόν), καταπληκτικό, σωστά;
Χάρη στην ικανότητα των κατσαρίδων να προσανατολίζονται στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τις μακριές κεραίες τους και στην προτίμηση αυτών των εντόμων για υγρά περιβάλλοντα, οι απαιτήσεις για τη διατήρηση αυτών των καταπληκτικών φάρμες κατσαρίδων βασίζονται σε χαμηλό φωτισμό, υγρασία και ζεστές θερμοκρασίες.
Ισχύει 100 τοις 100: Οινόπνευμα, χλωρίνη και σαπούνι σκοτώνουν άμεσα τις κατσαρίδες
Πολύτιμος ρόλος στον κύκλο του αζώτου
Το ήξερες ότι οι κατσαρίδες απελευθερώνουν άζωτο? Τόσο στο έδαφος όσο και στους θηρευτές του, η απελευθέρωση αζώτου είναι μια περίεργη λειτουργία των μικρών κατσαρίδων και των μεγάλων κατσαρίδων, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση του φυσικού κύκλου αυτού του σημαντικού χημικού στοιχείου.
Όπως ορισμένα βακτήρια και άλλοι οργανισμοί, οι κατσαρίδες επιστρέφουν μέρος του αζώτου στο έδαφος που συνθέτει φυσικά τη γη, ευνοώντας έτσι την ενσωμάτωση αυτής της θρεπτικής ουσίας στην ανάπτυξη των φυτών και τη γενικότερη διατήρηση του οικοσυστήματος στο οποίο εμφανίζονται.
Τι κι αν δεν υπήρχαν οι κατσαρίδες
Παρά την επιτυχή προσαρμογή των κατσαρίδων σε σχεδόν κάθε τύπο περιβάλλοντος και τα δεδομένα που πολλαπλές δημοσιεύσεις το διασφαλίζουν θα ήταν δύσκολο για τις κατσαρίδες να εξαφανιστούν από τη Γη, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας, άλλαζαν σημαντικά προς τα κάτω!
Οι πολλαπλές λειτουργίες και τα οφέλη των σημερινών κατσαριδών θα χάνονταν, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη πληθυσμιακή ανισορροπία των κρίκων (της τροφικής αλυσίδας), πριν και μετά τη θέση των κατσαριδών μέσα στις τροφικές αλυσίδες στις οποίες επεμβαίνουν.
Από αυτό, μια μεγάλη σειρά από πολλαπλές περιβαλλοντικές συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές θα ακολουθούσαν την εξαφάνιση των διαφορετικών τύπων κατσαρίδων που ζουν σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο “Αρχείο Ειδών Κατσαριδών”, υπάρχουν σήμερα περίπου 4.600 είδη, με το πιο κοσμοπολίτικο είδος να είναι το πιο γνωστό, όπως η μαύρη κατσαρίδα (Blatta orientalis), η αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) και η κοινώς γνωστή ως ξανθιά κατσαρίδα (Blatella germanica).
Αυγά Κατσαρίδας φωτογραφία: Πώς μοιάζουν, που γεννιούνται και πώς να απαλλαγείς πριν καν γεννηθούν
Επομένως, τώρα που γνωρίζουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τι κάνουν οι κατσαρίδες και γιατί είναι ευεργετικές σύμφωνα με το ecoprotect για την παγκόσμια ισορροπία των οικοσυστημάτων, πρέπει να προωθήσουμε λιγότερο δραστικά μέτρα για τον έλεγχο των πληθυσμών των κατσαρίδων.