Δεν ξέρω αν το εχετε προσέξει και εσείς αλλά φέτος οι κατσαρίδες έχουν διαφορετικές “συνήθειες”. Είναι πολύ ανθεκτικές στην απολύμανση, έχουν διαφορετικό σώμα και πόδια και σε πολλές περιπτώσεις το “παίζουν¨” πεθαμένες. Μπορεί δηλαδή να δεις μια κατσαρίδα ανάποδα και να πεις τι καλά…. και μετά από λίγο να γυρίσει πάλι και να φύγει σαν κυρία. (Σε καταλαβαίνω, πανικός!) Ναι οι κατσαρίδες μεταλλάσονται, δεν είσαστε εσείς τρελοί αν έχετε παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω.
Γιατί μεταλλάσονται οι κατσαρίδες
Οι κατσαρίδες λατρεύουν τα γλυκά. Σίγουρα τρώνε τα πάντα, από μουχλιασμένη τροφή για γάτες μέχρι χαλασμένο τυρί αλλά αν βρουν μπροστά τους ζάχαρη σίγουρα θα την προτιμήσουν.
Η μάλλον αυτό συνέβαινε παλιά. Σύμφωνα με νέα μέλετη στο Science οι γεύσεις ορισμένων κατσαρίδων εξελίσσονται σε σημείο που αρνούνται να καταβροχθίσουν τη γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης που βρίσκεται συνήθως στα φυτά. «Τώρα αντιλαμβάνονται τη γλυκόζη ως πικρή», λέει ο Coby Schal, εντομολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Φεύγεις για διακοπές; Φτιάξε αυτό το σπρέι για να μην βρεις κατσαρίδες και έντομα μόλις γυρίσεις
Και ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν καλό νέο, στην πραγματικότητα δεν είναι γιατί η σακχαρόζη είναι το βασικό συστατικό στις παγίδες για κατσαρίδες. Με αυτή τη μετάλλαξη λοιπόν οι κατσαρίδες φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως τελικά είναι δικό μας λάθος;
Όταν οι προϊστορικές κατσαρίδες ζούσαν στην άγρια φύση, σύμφωνα με τις θεωρίες των ειδικών, ήταν λογικό να αποφεύγουν τη γλυκόζη γιατί τις βοηθούσε να αποφεύγουν τους γλυκοζίτες, ή τοξικά μόρια που περιέχουν γλυκόζη, και βρίσκονταν σε ορισμένα φυτά.
Όταν όμως οι κατσαρίδες εξελίχθηκαν και δεν κινδυνεύαν από τα τοξικά φυτά, προσαρμόστηκαν. Η κανονική ζάχαρη που υπάρχει στα σπίτια είναι μια πηγή ενέργειας υψηλής συγκέντρωσης και αν οι κατσαρίδες ήταν προγραμματισμένες να την αποφεύγουν, οι πιθανότητες επιβίωσής τους θα μειώνονταν.
Η μετάλλαξη όμως παρέμεινε στο γονιδιώμα τους. Και όταν άρχισε η γλυκόζη να χρησιμοποιείται στις παγίδες το επανενεργοποιήσαμε, τόσο πολύ που ορισμένες κατσαρίδες όταν γευτούν ζάχαρη είναι σαν να τις περνάει ηλεκτροσόκ.
Βέβαια δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες. Οι κατσαρίδες μπορεί να σιχαίνονται τη σακχαρόζη αλλά ακόμα έλκονται από τη φρουκτόζη (ζάχαρη των φρούτων) και τη μαλτόζη η οποία βρίσκεται στη μπύρα και όχι μόνο.