Τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνονται οι κίνδυνοι για βλάβες από τον ήλιο και για επώδυνα ηλιακά εγκαύματα. Γνωρίζατε όμως ότι ορισμένε τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV); Αν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψετε το αντηλιακό τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού (και όλο το χρόνο, πραγματικά), η προσθήκη αντηλιακών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω άμυνα σας από τις βλάβες από τον ήλιο. Κούραση και Πεσμένη Διάθεση: Αυτές Είναι Οι 9 Τροφές που θα Ενισχύσουν την Ενέργειά σας
Θρεπτικά συστατικά που παρέχουν φυσική αντηλιακή προστασία
Οι βιταμίνες C, E, B3 (γνωστές και ως νιασίνη), τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ενώσεις και η ασταξανθίνη μπορούν όλα να βοηθήσουν στη φυσική προστασία του δέρματός μας από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.
Βιταμίνη C
Μπορεί να γνωρίζετε ήδη τη δύναμη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού από τη βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο γνωστά προστατευτικά του δέρματος. Ως αντιοξειδωτικό, αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό βοηθά στην καταπολέμηση των μορίων των ελεύθερων ριζών που μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, θέτοντάς μας σε κίνδυνο για ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.
Η βιταμίνη C αυξάνει επίσης τη σύνθεση κολλαγόνου, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση και την υγεία του δέρματος. Και αν οι ελεύθερες ρίζες καταλήξουν να βλάψουν τα κύτταρα του κολλαγόνου, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κυττάρων αντικατάστασης.
Βιταμίνη Ε
Άλλο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε προσφέρει επίσης πολλές φυσικές αντιηλιακές ιδιότητες. Μπορεί να αποτρέψει φλεγμονώδεις βλάβες μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως πρήξιμο, ερυθρότητα και οίδημα. Θα βρείτε αυτή τη βιταμίνη σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, καθώς τα περισσότερα αντηλιακά θρεπτικά συστατικά λειτουργούν και τοπικά. Επιπλέον, υπάρχει άφθονη επιστημονική έρευνα που καταδεικνύει περαιτέρω την αντηλιακή δύναμη της βιταμίνης Ε.
Νιασίνη
Η νιασίνη ή η βιταμίνη Β3 είναι επίσης ένα αποτελεσματικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Αυτή η βιταμίνη έχει μερικά ονόματα, ανάλογα με τη μορφή της, συμπεριλαμβανομένων νιασιναμίδης και νικοτιναμίδης – αλλά μην αφήνετε τη σημασιολογία να σας μπερδεύει, είναι όλα τα ίδια μικροθρεπτικά συστατικά που ωφελούν το δέρμα. Η νιασιναμίδη μπορεί να αναδομήσει τα υγιή κύτταρα του δέρματος ενώ παράλληλα τα προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική για τη λεύκανση των σκούρων κηλίδων και την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Η νιασίνη είναι επίσης πρόδρομος του δινουκλεοτιδίου νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD+), υδρογόνου νικοτιναμίδης αδενίνης δινουκλεοτιδίου (NADH) και φωσφορικής νικοτιναμίδης αδενίνης δινουκλεοτιδίου (NADP), τα οποία είναι μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA που έχει καταστραφεί – συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Αν και συχνά διαφημίζονται για τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην προώθηση του λαμπερού, προστατευμένου δέρματος. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν όχι μόνο στη φυσιολογική λειτουργία και εμφάνιση του δέρματος, αλλά έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι προσφέρουν φωτοπροστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, βοηθώντας σας να αποφύγετε τη βλάβη και το μελάνωμα.
Ασταξανθίνη
Ως η χρωστική ουσία που δίνει στον σολομό και τις γαρίδες το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους, η ασταξανθίνη προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή απόχρωση — υποστηρίζει επίσης την υγεία του δέρματός μας! Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Φυτικές ενώσεις
Και τέλος, έχουμε μια ολόκληρη σειρά φυτικών ενώσεων που προστατεύουν το δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, των φλαβονοειδών και των καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το λυκοπένιο. Η πολυφαινόλη είναι στην πραγματικότητα ο γενικός όρος για τις περισσότερες φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, ενώ τα καροτενοειδή είναι μια ομάδα φυτικών χρωστικών. Όλα είναι προστατευτικά του δέρματος ως αντιοξειδωτικά.
8 αντηλιακές τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
Μούρα
Είτε πρόκειται για σμέουρα, βατόμουρα, βατόμουρα, φράουλες, γκότζι μπέρι, κράνμπερι ή άλλα, όλα τα μούρα σας βοηθούν να παραμένετε προστατευμένοι στον ήλιο (σε συνδυασμό με αντηλιακό). Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή (και επομένως πολυφαινόλη) και καροτενοειδή. Αποτελούν το τέλειο απλό σνακ από μόνα τους ή είναι νόστιμα που προστίθενται σε smoothies, δημητριακά, αρτοσκευάσματα, μαρμελάδες, σάλτσες και πολλά άλλα.
Πράσινο τσάι
Αυτό το δημοφιλές ρόφημα συνδέεται επίσης με τόσα πολλά οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης προστασίας του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο πλήθος των φυτικών ενώσεων που περιέχει, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών όπως τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι σχετίζονται με την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Ωστόσο, εάν το τσάι δεν σας αρέσει, ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι έχει πολύ παρόμοια οφέλη λόγω της εξίσου εντυπωσιακής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ενώσεις.
Καρότα
Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή καροτενοειδών που προστατεύουν το δέρμα. Όμως, περιέχουν επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες πολυφαινολών, βιταμίνης C και νιασίνης, καθιστώντας τα μια υπερτροφή για το δέρμα. Η διακριτικά γλυκιά γεύση των καρότων συνδυάζεται τέλεια τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα, από αρτοσκευάσματα και smoothies, μέχρι μαγειρευτά, σούπες και ψητά.
Σολομός
Όταν προσπαθείτε να συμπεριλάβετε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά στην καθημερινή σας διατροφή, ο σολομός είναι μία από τις καλύτερες πηγές. Είναι επίσης πλούσιο σε ασταξανθίνη, νιασίνη και βιταμίνη Ε. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε νόστιμα αυτό το ψάρι και συνδυάζεται με μια ποικιλία από διαφορετικά καρυκεύματα και μπαχαρικά!
Σοκολάτα
Το κακάο είναι εξαιρετικη πηγή πολυφαινολών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου. Σε μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, διαπιστώνει ότι το κακάο προσφέρει όχι μόνο αντηλιακή προστασία, αλλά θετικά αποτελέσματα στην ελαστικότητα του δέρματος και τις ρυτίδες. Η επιλογή σοκολατιών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως η μαύρη σοκολάτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη της χωρίς τόση πρόσθετη ζάχαρη.
Ντομάτες
Η εποχή της ντομάτας τυχαίνει να ευθυγραμμίζεται τέλεια με τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλή ακτινοβολία UV. Είναι ένα φυσικό αντηλιακό μέσω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες, καροτενοειδή (όπως το λυκοπένιο) και βιταμίνη C. Είτε τις προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες ή ζυμαρικά, είναι δύσκολο να κάνετε λάθος με μια τέλεια ώριμη ντομάτα.
Σπόροι τσία
Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στο εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυφαινόλες όπως τα φλαβονοειδή, η νιασίνη και η βιταμίνη Ε στους σπόρους τσία ωφελούν το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τη μεταβολική υγεία μας ενώ προστατεύουν το δέρμα μας. Οι σπόροι chia είναι εξαιρετικά νόστιμοι σε smoothies, πουτίγκα και αρτοσκευάσματα.
Πιπεριές
Όλες οι πιπεριές έχουν πολύ παρόμοιο διατροφικό προφίλ με τις ντομάτες, γεγονός που τις καθιστά μια εξαιρετική αντηλιακή επιλογή. Γεμάτες βιταμίνη C, λυκοπένιο και φλαβονοειδή, οι πιπεριές συνιστούν ένα νόστιμο συστατικό σαλάτας, βάση σάλτσας romesco ή προσθήκη stir fry.
Δείτε επίσης 5 Τροφές Που Μας ”Σκοτώνουν” Και Τις Βάζουμε Στο Πιάτο Μας