Τα τηγανητά φαγητά συνοδεύονται από πολλές ανησυχίες για την υγεία, ένα από τα οποία είναι αν είναι υγιές να επαναχρησιμοποιηθεί το λάδι που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμά τους. Δεδομένου ότι συνήθως απαιτούν πολύ μαγειρικό λάδι για την παρασκευή τους, το πέταμα του φαντάζει σπατάλη για πολλούς από εμάς. Λοιπόν, είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε μαγειρικό λάδι περισσότερες από μία φορές και τι συμβαίνει όταν το επαναχρησιμοποιείτε; Αυτή Είναι η πιο Επικίνδυνη Λευκή Ουσια που Τρώμε Καθημερινά και ΔΕΝ Είναι Ζάχαρη ή Αλάτι – Κάθε Μέρα Στο Πιάτο Μας
Τι συμβαίνει όταν το ίδιο λάδι χρησιμοποιείται για τηγάνισμα ξανά και ξανά
Η επαναχρησιμοποίηση του λαδιού μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές και κατά συνέπεια ασθένειες. Οι ελεύθερες ρίζες προσκολλώνται σε υγιή κύτταρα του σώματος και μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένα προβλήματα υγείας. Οι ελεύθερες ρίζες μερικές φορές μπορεί να είναι καρκινογόνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Η επαναχρησιμοποίηση λαδιού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κακής χοληστερόλης, οδηγώντας σε απόφραξη των αρτηριών.
Η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου λαδιού μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως οξύτητα, καρδιακές παθήσεις, νόσο του Αλτσχάιμερ, νόσο του Πάρκινσον και ευερέθιστο λαιμό.
Πόσες φορές μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί το λάδι
Ιδανικά το λάδι για τηγάνισμα δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει, ανάλογα με το είδος του λαδιού, πόσο καιρό θερμάνθηκε, χρησιμοποιήθηκε για σοτάρισμα ή τηγάνισμα και τι είδος φαγητού μαγειρεύτηκε σε αυτό.
Δείτε ακόμη Ουρικό οξύ Και Τροφές Που Απαγορεύονται: 8 Τροφές Πλούσιες Θα ήταν Καλό Να Αποφεύγετε να Τρώτε
Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε λίγο λάδι που έχει απομείνει μετά το τηγάνισμα, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μειώσετε τις κακές επιπτώσεις:
- Αφήστε το λάδι να κρυώσει.
- Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε τυχόν μεγάλα κομμάτια φαγητού από το λάδι.
- Επιλέξτε ένα καθαρό δοχείο για το λάδι σας – βεβαιωθείτε ότι είναι καλά καλυμμένο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο βάζο, ένα αδιαφανές μπουκάλι από ανοξείδωτο χάλυβα ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο σκούρου χρώματος. Ωστόσο, μην χρησιμοποιείτε άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ορείχαλκος – μπορούν να αντιδράσουν με το λάδι σας.
- Χρησιμοποιήστε ένα τουλουπάνι ή ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα και τα μικρά σωματίδια τροφίμων. Τοποθετήστε το πάνω από το δοχείο στο οποίο σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το λάδι. Μην ανακατεύετε το χρησιμοποιημένο λάδι με οποιοδήποτε άλλο λάδι. Γεμίστε το δοχείο μέχρι να μείνει λίγος χώρος αέρα και κλείστε το καλά.
- Τοποθετήστε ετικέτα στο δοχείο με την ημερομηνία που χρησιμοποιήσατε το λάδι και τι μαγειρέψετε. Δεδομένου ότι τα λάδια διατηρούν συνήθως τη γεύση του φαγητού πρέπει να είστε προσεκτικοί. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε σε καταστροφή όπως η χρήση λαδιού με άρωμα ψαριού για να φτιάξετε ντόνατς.
- Αποθηκεύστε το λάδι σε σκοτεινό δροσερό και ξηρό μέρος όπως το ντουλάπι ή το ψυγείο σας μέχρι να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε. Κρατήστε το μακριά από φως και θερμότητα – αυτά θα επιταχύνουν την οξείδωση. Μην το αφήσετε να μείνει για περισσότερο από 1-2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσετε.
Επίσης, αν σκοπεύετε να επαναχρησιμοποιήσετε το μαγειρικό λάδι, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη συνοχή του καθώς τηγανίζετε:
- Χρησιμοποιήστε φρέσκο λάδι για να τηγανίσετε τρόφιμα με ουδέτερη γεύση και στη συνέχεια μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε για να τηγανίσετε φαγητά με πιο δυνατές γεύσεις αργότερα.
- Βεβαιωθείτε ότι το λάδι σας φτάσει στη σωστή θερμοκρασία πριν προσθέσετε το φαγητό σας σε αυτό και αποφύγετε το κάψιμο. Σκεφτείτε να πάρετε ένα θερμόμετρο για να σας βοηθήσει με αυτό.
- Κρατήστε το νερό μακριά από το λάδι σας κατά το τηγάνισμα – αυτό θα αποτρέψει το φαγητό σας από το να γίνει τραγανό. Επομένως, προσέχετε τα σωματίδια πάγου στα τρόφιμα και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε καπάκι κατά το τηγάνισμα – η προκύπτουσα συμπύκνωση θα στάζει απλώς στο λάδι.
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Ο Εύκολος Τρόπος να Καταλάβετε αν τα Αυγά σας Προέρχονται από Άρρωστη Κότα