Εάν είστε από αυτούς που κατηγορούν την κουζίνα όταν τα πράγματα πάνε στραβά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Συχνά, η συνήθεια, η ταχύτητα ή ακόμη και κάποιοι μύθοι που έχουμε πιστέψει όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε κάτι, κάνει τα φαγητά όχι τόσο νόστιμα όσο περιμέναμε. Υπάρχουν 10 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν μαγειρεύουν χωρίς καν να το παρατηρήσουν. 8 Συμβουλές Μαγειρικής από Επαγγελματίες
Μαγειρεύετε το κρέας κατευθείαν από την κατάψυξη.
Είναι πολύ συνηθισμένο για μερικούς να βγάζουν ένα κομμάτι κρέας από την κατάψυξη και να το βάζουν κατευθείαν στην κατσαρόλα, στο φούρνο ή στη σχάρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, αφού το κρέας, αν και μπορεί να φαίνεται ότι είναι ψημένο εξωτερικά, θα είναι ωμό από μέσα. Συνιστάται να βγάζετε το κρέας από την κατάψυξη το βράδυ πριν το μαγειρέψετε. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο έως και 24 ώρες πριν το μαγείρεμα, ώστε να έχει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να ξεπαγώσει.
Χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι για να κόψετε όλα τα τρόφιμα.
Όσοι πιστεύουν ότι εξοικονομούν χρόνο και κόπο χρησιμοποιώντας ένα μόνο μαχαίρι για να ετοιμάσουν οποιοδήποτε φαγητό κάνουν λάθος. Η χρήση του σωστού μαχαιριού για κάθε κοπή κάνει το μαγείρεμα ευκολότερο και γρηγορότερο. Για να κόψετε κρέας, επιλέξτε ένα μεγάλο μαχαίρι. Για λαχανικά, φρούτα, ακόμη και πουλερικά, ένα μικρό μαχαίρι. Για κοπή ψωμιού ένα οδοντωτό μαχαίρι είναι ιδανικό.
Ανακατεύετε φρεσκομαγειρεμένο ρύζι.
Μερικές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο. Για να δουν πώς είναι ή ακόμα και να το δοκιμάσουν, κάποιοι κάνουν το λάθος να ανακατέψουν το ρύζι, αλλά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να το κάνουν λαπά. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανακατεμα του ρυζιού απελευθερώνει άμυλο και ο κόκκος σπάει.
Έτσι, θα πρέπει να αποφύγετε το ανακάτεμα ενώ μαγειρεύετε. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα νερού. Γενικά ένα φλιτζάνι νερό για κάθε 1/2 φλιτζάνι ρύζι, ανάλογα με τον τύπο των κόκκων. Επίσης, θα πρέπει να περιμένετε το χρόνο μαγειρέματος, δηλαδή κατά μέσο όρο 15 έως 25 λεπτά για λευκό ρύζι και περίπου 45 λεπτά για καστανό ρύζι.
Κόβετε τη μπριζόλα μόλις είναι έτοιμη.
Εκτός από το καρύκευμα του κρέατος μόλις το βγάλετε από το ψυγείο, ένα άλλο πολύ συχνό λάθος είναι να το κόψετε μόλις τελειώσει το ψήσιμο. Συνιστάται να το αφήσετε για λίγα λεπτά αφού το βγάλετε από το φούρνο ή τη σχάρα, καθώς η θερμότητα μέσα στο κρέας το βοηθά να τελειώσει το ψήσιμο και εγγυάται ότι θα είναι ζουμερό.
Χρησιμοποιείτε λάθος τύπο λαδιού.
Δεν είναι όλα τα λάδια μαγειρέματος ίδια. Ορισμένα είναι ιδανικά για το τηγάνισμα και το σοτάρισμα, ενώ άλλα παίρνουν ταγκιασμένη γεύση εάν χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το αγνό ελαιόλαδο είναι πιο σκούρο σε χρώμα και πιο έντονο στη γεύση και είναι ιδανικό για την παρασκευή σαλτσών και το σοτάρισμα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, δεν είναι το καλύτερο για χρήση σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 190 ºC.
Τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και λάδι κανόλας είναι καλύτερα στο τηγάνισμα, στο ψήσιμο στη σχάρα και το ψήσιμο στο φούρνο.
Δείτε ακόμα 8 Κινεζικά Κόλπα Μαγειρικής
Τοποθετείτε τα υλικά στην κατσαρόλα όσο είναι ακόμα κρύα.
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να βάζετε τα υλικά στην κατσαρόλα όταν είναι ακόμα κρύα, γεγονός που τα κάνει να απορροφούν περισσότερο λίπος. Το ιδανικό είναι πάντα να ζεσταίνετε πρώτα τα σκεύη, να βάζετε λάδι και, ενώ ζεσταίνεται, να προσθέτετε τα υλικά. Μπορείτε να περιμένετε 2-3 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί η κατσαρόλα ή το τηγάνι.
Δεν δοκιμάζετε το φαγητό κατά το μαγείρεμα.
Δεν είναι λάθος να δοκιμάζετε το φαγητό ενώ μαγειρεύετε, αρκεί να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες υγιεινής. Είναι σημαντικό να ελέγξετε αν το ντρέσινγκ είναι καλό ή αν το κρέας, τα ζυμαρικά ή οτιδήποτε ετοιμάζετε, είναι στη σωστή στιγμή και υφή. Αυτό σας επιτρέπει να αποφύγετε λάθη και σας δίνει χρόνο να διορθώσετε τη μαγειρική σας.
Προσθέτετε οποιοδήποτε λάδι στο νερό στο οποίο πρόκειται να μαγειρέψετε ζυμαρικά.
Αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί αμέσως. Η προσθήκη λαδιού στο νερό των ζυμαρικών όχι μόνο δεν τα εμποδίζει να κολλήσουν στην κατσαρόλα αλλά μπορεί να τα κάνει πιο βαριά, καθιστώντας δυσκολότερο τη σάλτσα να κολλήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι δεν αναμειγνύεται με το νερό.
Πετάτε το νερό στο οποίο μαγειρεύετε τα ζυμαρικά.
Συνήθως πετάτε το νερό στο οποίο μαγειρεύετε τα ζυμαρικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τη σάλτσα πιο σφιχτή και νόστιμη.
Κόβετε το κρεμμύδι με λάθος τρόπο.
Σας έρχονται δάκρυα στα μάτια και μόνο όταν σκέφτεστε να κόψετε κρεμμύδια; Αυτό συμβαίνει όταν το κόβετε σε φέτες, προκαλώντας την απελευθέρωση αερίων που όταν συνδυάζονται με δάκρυα, προκαλούν κάψιμο στα μάτια.
Ευτυχώς, υπάρχει μια λύση σε αυτό: κόψτε το με ένα κοφτερό μαχαίρι ακολουθώντας την κατεύθυνση των ινών του κρεμμυδιού. Αυτές είναι οι λωρίδες που τρέχουν από τη ρίζα στο κοτσάνι. Το ιδανικό είναι να το κόψετε σε λωρίδες (julienne). Αυτό θα εγγυηθεί λιγότερη παραγωγή ερεθιστικών αερολυμάτων.
Δείτε επίσης 12 Έξυπνα Κόλπα Μαγειρικής