Χρόνος Προετοιμασίας – 7 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος – 15 Λεπτά
Συνολικός Χρόνος – 22 Λεπτά
Μερίδες – 1 κατσαρόλα
Για την μπεσαμέλ θα χρειαστείτε
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
4 κ. της σούπας ελαιόλαδο
1 κ. της σούπας βούτυρο καλής ποιότητας [Προτείνουμε αγελαδινό ή Κερκύρας]. Προσοχή, μην προτιμήσετε μαργαρίνη.
3 ½ κ. της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό ολόκληρο
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ζεσταίνετε το γάλα ώσπου να γίνει χλιαρό προς ζεστό. Μόλις γίνει αυτό, αποσύρετε από την εστία.
2. Σε μια άλλη κατσαρόλα ,σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το λάδι και το βούτυρο και περιμένετε ώσπου να λιώσει το δεύτερο.
3. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς [με ρυθμό ούτε γρήγορο αλλά ούτε κι αργό] με έναν αυγοδάρτη [fouet], ωσότου το αλεύρι να γίνει χρυσό και να βγάλει το άρωμα του. Προσέχετε να παίρνετε και την ποσότητα αλευριού από τα τοιχώματα.
4. Εν συνεχεία και ενώ συνεχίζετε με το ένα χέρι το ανακάτεμα, με το άλλο προσθέτετε το γάλα [σε μικρές δόσεις για να μην σβολιάσει το αλεύρι] εντός του σκεύους σας.
5. Αφού έχει τελειώσει όλο το γάλα, ήρθε η ώρα να προσθέσετε το αυγό. Προσοχή ωστόσο, καθώς λόγω της θερμοκρασίας του μείγματος, υπάρχει πιθανότητα το αυγό να ψηθεί. Για να μην γίνει αυτό, αφού σπάσετε το αυγό σε ένα μικρό μπολάκι, με το που πέσει στο μείγμα, θα ανακατέψετε απευθείας με τον αυγοδάρτη ώστε να το «λιώσετε» και να ενσωματωθεί στο μείγμα.
6. Τέλος, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Σημείωση: Αν η συνταγή σας περιλαμβάνει τυρί, προτείνουμε να παραλείψετε το αλάτι. Έπειτα, μόλις δείτε την πρώτη μπουρμπουλίθρα να αναδύεται, αποσύρετε αμέσως από την φωτιά.