Τα φρέσκα σταφύλια μπορεί συχνά να τα υποτιμούμε αλλά έχουν τόσα θρεπτικά οφέλη που αξίζουν τον χαρακτηρισμό «υπερτροφή».
Αυτό είναι το επιχείρημα που διατυπώνει ο βιοχημικός καθηγητής John Pezzuto του Πανεπιστημίου Western New England της Μασαχουσέτης στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, ο οποίος εξηγεί πώς η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Τι σημαίνει υπερτροφή ή αλλιώς Superfood
Ενώ ο όρος «υπερτροφή» δεν έχει επίσημο ορισμό ή καθιερωμένα κριτήρια, ο Pezzuto σημειώνει ότι αυτό συνήθως αναφέρεται σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωφέλιμες φυτικές ενώσεις, όπως αυτές που βρίσκονται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή. Οι κύριες υπερτροφές περιλαμβάνουν μούρα, φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και όσπρια, μεταξύ άλλων.
Τα σταφύλια είναι superfood
Τα σταφύλια αποτελούν φυσική πηγή περισσότερων από 1.600 ενώσεων – συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών όπως φλαβονοειδή, ανθοκυανιδίνες, κατεχίνες, φαινολικά οξέα, ρεσβερατρόλη. Οι πολυφαινόλες αποδίδονται κυρίως στα οφέλη των σταφυλιών για την υγεία χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση και την επίδρασή τους στις κυτταρικές διεργασίες.
Μελέτες έχουν αποδείξει τα σημαντικά οφέλη των σταφυλιών
Σύμφωνα με τον Pezzuto, περισσότερες από εξήντα μελέτες με αξιολόγηση από ομοτίμους έχουν συνδέσει την κατανάλωση σταφυλιών με θετικά αποτελέσματα σε όλο το σώμα, από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου έως το δέρμα, το έντερο και άλλων.
Τα σταφύλια έχουν αποδειχθεί ότι:
- Προάγουν τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και την υγιή κυκλοφορία του αίματος.
- Ρυθμίζουν τα επιπέδων χοληστερόλης.
- Ενισχύουν την αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία.
- Μειώνουν τη βλάβη του DNA στα κύτταρα του δέρματος.
- Αυξάνουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου
- Επιπλέον, η κατανάλωση σταφυλιών έχει αποδειχθεί ότι μεταβάλλει θετικά την έκφραση γονιδίων.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Production, Processing and Nutrition έχει συνδέσει ακόμη την κατανάλωση σταφυλιών με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων καρκίνων.
Γεμάτα με βιταμίνες C και K, καθώς και κάλιο, αυτά τα φρούτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος – και χάρη στην περιεκτικότητά τους σε νερό μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να παραμένετε ενυδατωμένοι.
Οπότε φάτε σταφύλια κάνουν καλό!
Αναφορές
Pezzuto, J. M. (2025): Είναι τα σταφύλια άξια του προσωνυμίου «υπερτροφή»; Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5c05738
φώτο getty images