Μπορεί οι μπατονέτες να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για πολλά σημεία που θέλουμε να καθαρίζουμε και είναι μικρής επιφάνειας, ωστόσο μελέτη εξηγεί τον σωστό τρόπο να καθαρίζουμε τα αυτιά μας και αυτό δεν πειρλαμβάνει τη χρήση μπατονέτας. Μάλλον αποτρέπει αυτή την τακτική και θα δείτε παρακάτω γιατί.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου δημοσίευσε σωστές κλινικές πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές, και στην κορύφη της λίστας είναι η σωστή υγιεινή των αυτιών.
Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας
Μπορεί να σας ακούγεται λίγο μπλιαχ να μην καθαρίζετε τα αυτιά σας με τις γνωστές σε όλους μπατονέτες αλλά η σωστή πρακτική είναι να μην ασχολείστε καθόλου με τον ακουστικό σας πόρο. Βέβαια σε γενικές γραμμές κανένας δεν ακολουθεί τη συγκεκριμένη συμβουλή.
Και μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση οτι το κερί που υπάρχει μέσα είναι βρωμιά αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα το κερί αυτό ονομάζεται κυψελίδα, προστατεύει τον ακουστικό πόρο και είναι ένας αυτοκαθαρίζομενος παράγοντας. Μάλιστα η σκόνη και η βρωμιά κολλάνε εκεί και δεν καταλήγουν τελικά μέσα στο αυτί.
Πώς καθαρίζονται μόνα τους τα αυτιά μας
Όσο περνά ο καιρός το κερί του αυτιού ωθείται φυσικά προς το εξωτερικό που στο τέλος ξεφλουδίζει και φεύγει..
Σε μελέτες που έγιναν το 90% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν θεωρούσαν σωστή την τακτική να καθαρίζουν τα αυτιά τους και μάλιστα σε αρκετά τακτική βάση. Και αυτό δεν είναι περίεργο αφού ξεκινάει από τη παιδική ηλικία και μας ακολουθεί για πάντα.
Και ενώ μπορεί το καθάρισμα των αυτιών μας να έχει ριζώσει μέσα μας σαν συνήθεια, οι ειδικοί προτείνουν να μην εισάγονται αντικείμενα μέσα στα αυτιά γιατί περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση να σπρώξουμε το κερί του αυτιού πιο μέσα προκαλώντας απόφραξη του καναλιού και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Αντί λοιπόν για μποτονέτες προτείνεται ο καθαρισμός των αυτιών να γίνεται με μια πετσέτα εξωτερικά για να καθαρίζεται απλά το κερί που έχει βγει φυσικά από το αυτί.