Τα ταψιά μας πραγματικά τα έχουν δει όλα: Μπισκότα, ψητά κρέατα, φαγητό και πολλά γλυκά! Το καθάρισμα των ταψιών όμως είναι η πιο βαρετή στιγμή. Γνωρίζετε ότι μπορεί να κάνουμε λάθη στο καθάρισμα των ταψιών και να σκουριάζουν ή να μην είναι όπως τα πρωτοπήραμε; Είτε επειδή χρησιμοποιούμε λάθος σπάτουλες, κουτάλες και μαγειρικά είδη ή επειδή ρίχνουμε παγωμένο νερό επάνω σε καυτή επιφάνεια.
Σωστά εργαλεία
Δεν είναι όλα τα σφουγγάρια για όλα τα ταψιά και τα τηγάνια ή τις κατσαρόλες. Σκληρά σφουγγάρια από σύρμα μπορούν να γρατσουνίσουν τα σκευη ή ακόμα να κάνουν και βαθουλώματα. Και ενταξει δε συζητώ για τα αντικολλητικά. Το καλύτερο για να καθαρίσετε ταψιά είναι τα μαλακά σφουγγαράκια για να μην καταστρέφουν την επιφάνεια. Δεν θα κάνουν γρατσουνιές και το ταψί ή το τηγάνι δεν θα χάσει την γυαλάδα του. Αν τα ταψιά γεμίζουν με γρατζουνιές και δεν είναι σωστή και η φύλαξη τους σταδιακά αρχίζουν και σκουριάζουν. Και αμα γίνει η αρχή πραγματικά δεν το σταματάς. Μάλλον πας για καινουργιό ταψί.
Ένα άλλο βασικό λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι θεωρόντας μάλιστα ότι είναι και το σωστό είναι να ρίχνουμε παγωμένο νερό σε καυτό σκεύος. Καταλαβαίνω ότι θες να πλύνεις το ταψί αφού έχεις ψήσει τα μπισκοτάκια σου και θες να τελειώνεις αλλά αυτό πραγματικά μπορεί ακόμα και να στρεβλώσει το ταψί. Το καλύτερο είναι να αφήνετε τα σκεύη να κρυώνουν και μετά να τα πλένετε.
Πώς να πλύνεις με τον σωστό τρόπο το ταψί
Ελαφριά λερωμένο ταψί
Το πλύσιμο του ταψιού δεν χρειαζεται να είναι εφιάλτης. Υπάρχουν κόλπα και μέθοδοι. Αν το ταψί έχει μόνο λίπη, ξεκινήστε το πλύσιμο με χλιαρό εως ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων. Πλύντε καλά και τις γωνίες αλλά και το κάτω μέρος του ταψιού.. δικό μας είναι και αυτό!
Ταψί με καμένα λίπη
Αν τώρα το ταψί έχει κολλημένα λίπη και καμένα υπολλείματα μουλιάστε το σε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Αφήστε το 15-20 λεπτά και μετά τρίψτε με την σκληρή πλευρά του σφουγγαριού πιάτων. Το μούλιασμα βοηθάει να ξεκολλήσουν τα καμένα λίπη και γίνεται πιο εύκολο το πλύσιμο.
Ταψιά και πλυντήριο
Είναι καλύτερο τα ταψιά να τα πλένετε στο χέρι. Μπορεί να μπαίνετε σε πειρασμό να τα βάλετε στο πλυντήριο αλλά μπορεί να μαυρίσει το ταψί και να χάσει την λάμψη του.
Πώς να τοποθετήσετε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό ταψί – Τέλειο κολπάκι!
Tips για να διασφαλίσετε ότι τα ταψιά θα παραμείνουν σαν καινούργια ακόμα και μετά από χρόνια
- Αποφύγετε τα μεταλλικά εργαλεία όπως σπάτουλες, κουτάλες και πιρούνες όταν μαγειρεύετε. Επιλέξτε σιλικόνη ή ξύλινα.
- Πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε να ψήνετε σε μέτριες θερμοκρασίες και όχι σε θερμοκρασίες ίδιες με αυτές της κολάσεως. Πέρα από το ότι μπορεί να κάψετε το φαγητό ή τα γλυκά χαλάτε και την επίστρωση του ταψιού. Επίσης αποφύγετε να ακουμπάτε καυτό ταψί σε παγωμένες επιφάνειες.
- Μη ρίχνετε παγωμένο νερό σε καυτό ταψί. Αφηστε το ταψί να κρυώσει πριν το πλύνετε. Αν τώρα βιάζεστε ρίξτε μέσα χλιαρό νερό για να πέσει η θερμοκρασία σταδιακά.
- Σωστή αποθήκευση. Τα ταψιά αν τα έχετε στουμπώσει μέσα σε ένα ντουλάπι το ένα πάνω στο άλλο, με μαθηματική ακρίβεια θα στραβώσουν αργά ή γρήγορα. Επίσης αποφύγετε να τοποθετείτε βαριά αντικείμενα πάνω τους.