Το κυδώνι είναι ένα αρχαίο φρούτο που δυστυχώς έχει πέσει σε αφάνεια με την πάροδο του χρόνου. Ο λαός μας, μάλιστα, το λάτρευε και το κατανάλωνε με μυριάδες διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, αυτό το φρούτο είναι γεμάτο οφέλη για την υγεία και αξίζει να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τη μοναδική γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Μελοπέπονο: Τα 8 Οφέλη του στην Υγεία και την Ομορφιά
Προέλευση και ιστορία του κυδωνιού
Το κυδώνι είναι εγγενές στις περιοχές του Καυκάσου και του Ιράν, αλλά καλλιεργείται σε όλη τη Μεσόγειο και σε άλλα μέρη του κόσμου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την παρασκευή μαρμελάδων και ως συστατικό σε πολλά παραδοσιακά πιάτα.
Εμφάνιση και χαρακτηριστικά του κυδωνιού
Το κυδώνι είναι παρόμοιο σε σχήμα και μέγεθος με ένα μήλο, αλλά με πιο παχιά, πιο τραχιά φλούδα. Το χρώμα του ποικίλλει από κίτρινο έως ανοιχτό πράσινο. Η σάρκα είναι υπόλευκη και έχει σκληρή, ινώδη υφή όταν είναι ωμή, γίνεται μαλακή και γλυκιά όταν μαγειρεύεται.
Δείτε ακόμη Φάε Βατόμουρα: Κάνουν καλό
Οφέλη για την υγεία του κυδωνιού
Το κυδώνι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που βοηθά στη διατήρηση της καλής πέψης, προάγει τον κορεσμό και συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους.
Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Είναι μια καλή πηγή βιταμινών όπως η βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, και μέταλλα όπως το κάλιο, που είναι απαραίτητο για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και τη μυϊκή λειτουργία.
Το κυδώνι περιέχει φυτοχημικά όπως τανίνες, με πιθανή αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση.
Πώς να φάτε το κυδώνι
Το κυδώνι συχνά γίνεται μαρμελάδες, ζελέ, κομπόστες και επιδόρπια όπως πίτες και τάρτες. Μπορεί επίσης να ψηθεί με ζάχαρη ή μέλι για ένα νόστιμο επιδόρπιο.
Μπορείτε να φτιάξετε ένα σιρόπι ή χυμό χρησιμοποιώντας κυδώνι, το οποίο μπορείτε να το πιείτε μόνο του ή να το προσθέσετε σε ποτά ή κοκτέιλ για μοναδική γεύση.
Το κυδώνι μπορεί να προστεθεί σε μια φρουτοσαλάτα για να δώσει μια ξεχωριστή γεύση.
πηγή derecipes.com
Δείτε επίσης Γιατί να φας μια Μπανάνα το Βράδυ;