Ένα βασικό συστατικό στις σαλάτες ακόμα και στην κηπουρική είναι το ξύδι από κόκκινο κρασί. Έχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων από την υγεία της καρδιάς μέχρι τη φροντίδα του δέρματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τον ρόλο του ξιδιού από κόκκινο κρασί στη διατροφή μας. Φάε Βατόμουρα: Κάνουν καλό
Τι είναι το ξύδι από κόκκινο κρασί;
Το ξύδι από κόκκινο κρασί παρασκευάζεται μέσω της ζύμωσης του κόκκινου κρασιού. Η ξινή του γεύση το κάνει αγαπημένο της κουζίνας, προσθέτοντας έντονη γεύση σε μαρινάδες, σάλτσες και κάθε λογής συνταγές. Δεδομένου ότι το ξύδι κόκκινου κρασιού αποτελείται από οξικό οξύ – όπως όλα τα ξίδια – είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε σπιτικά προϊόντα καθαρισμού, καθώς είναι αρκετά ισχυρό για τη βρωμιά.
Οφέλη για την υγεία του ξυδιού από κόκκινο κρασί
Έρευνες υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης ξυδιού από κόκκινο κρασί και των μειωμένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το οξικό οξύ στο ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων, κάνοντας την απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος να συμβεί πιο σταδιακά.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ξιδιού κόκκινου κρασιού πριν από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως ένα μπολ ζυμαρικά ή μια ψητή πατάτα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς βοηθά στη διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας .
Δείτε ακόμη Γιατί να φας μια Μπανάνα το Βράδυ;
Αυξάνει τη λειτουργικότητα της καρδιάς
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο ξύδι του κόκκινου κρασιού – δηλαδή η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στα κόκκινα σταφύλια – πιστεύεται ότι βοηθούν τη λειτουργικότητα της καρδιάς. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Μειώνει την πιθανότητα θρόμβων αίματος
Το ξύδι από κόκκινο κρασί περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας του σώματος να αναπτύξει θρόμβους αίματος. Ωστόσο, χρειάζεται να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως αυτή η συσχέτιση.
Καταρρίπτοντας μύθους για το ξύδι από κόκκινο κρασί
Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η απόλυτη λύση για την καρδιαγγειακή ευεξία. Μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά δεν υποκαθιστά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας. Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης απαιτεί συνήθως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που περιλαμβάνει δίαιτα, άσκηση και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή, αντί να βασίζεται σε ένα μόνο τρόφιμο. Ενώ το ξύδι από κόκκινο κρασί προσφέρει πολλά υποσχόμενα οφέλη, πιθανότατα δεν είναι ένα μαγικό ελιξίριο.
Δεν θεραπεύει χρόνιες ασθένειες
Ένας επιβλαβής μύθος για το ξύδι από κόκκινο κρασί είναι ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Ενώ το ξύδι κόκκινου κρασιού περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε ορισμένες μελέτες, ο ισχυρισμός ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο είναι μια υπερβολή.
Δεν θα αποτοξινώσει το σώμα σας
Η λέξη «αποτοξίνωση» χρησιμοποιείται συχνά σε σχέση με το ξύδι από κόκκινο κρασί. Αυτό είναι ένα άλλος μύθος. Το ανθρώπινο σώμα έχει τα δικά του αποτελεσματικά συστήματα αποτοξίνωσης, κυρίως το συκώτι και τα νεφρά, τα οποία δεν απαιτούν καμία βοήθεια από συμπληρώματα διατροφής ή συγκεκριμένες τροφές.
Δείτε επίσης Γιατί να Προσθέστε Λάδι στον Καφέ σας;