in , ,

Ιώδιο στον Κήπο

Ιώδιο στον Κήπο
Ιώδιο στον Κήπο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο στοιχείο όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα φυτά. Το χρειάζονται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών τους καθώς και για ένα μέσο προστασίας από βακτήρια και μύκητες. Δυστυχώς, το χώμα περιέχει πολύ συχνά ελάχιστο από αυτό το στοιχείο. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η φθηνή τιμή του! Το Τσάι θα κάνει θαύματα στα φυτά σας που έχουν κίντρινα φύλλα

instagram.com/ogrody_ziolowe

Μπορείτε να τροφοδοτήσετε τα φυτά με ιώδιο χρησιμοποιώντας το βάμμα του, το οποίο είναι ένα διάλυμα ιωδίου 3% σε 90% αιθανόλη, συν λίγο ιωδιούχο κάλιο.

Αλλά… το ιώδιο λειτουργεί πάντα. Κανένα βακτήριο ή μύκητας δεν είναι ικανό να αναπτύξει ανοσία στο ιώδιο. Στην πραγματικότητα, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να το κάνει.

Εφαρμόζοντας βάμμα ιωδίου μπορείτε να προστατέψετε τις ρίζες των φυτών από τη σήψη και θα θρέψετε τα σπορόφυτά τους. Το ιώδιο βοηθά στην αύξηση της απόδοσης και στην απαλλαγή από την ερυσίβη. Επιπλέον, το ιώδιο συμμετέχει στη φωτοσύνθεση, την αναπνοή και την ανταλλαγή αζώτου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα φυτά να μην ξεμένουν ποτέ από αυτό το στοιχείο. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσία με αποτέλεσμα τη σήψη των φύλλων και των ριζών εκθέτοντας τελικά τα φυτά σε διάφορες ασθένειες.

Τι είδους έδαφος είναι πλούσιο σε ιώδιο

unsplash.com

Το φυσικό ιώδιο υπάρχει σε γόνιμα μαύρα εδάφη, συνήθως κοντά σε ακτή ή σε πεδιάδες. Εάν το έδαφος είναι πολύ όξινο, τότε το ιώδιο συσσωρεύεται στα χαμηλότερα στρώματα του εδάφους και ως εκ τούτου γίνεται απρόσιτο για τα φυτά. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί οπτικά η περιεκτικότητα σε ιώδιο, επομένως συνιστάται τα φυτά να λαμβάνουν κάποια λίπανση ιωδίου ως προληπτικό μέτρο.

Δείτε ακόμη Φυτά που Έχουν Καεί από τον Ήλιο: Πώς να τα Σώσετε

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ιώδιο στον κήπο

Για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των φυτών

planetapolska.net

Μπορεί να προστεθεί βάμμα ιωδίου κατά το πότισμα των δενδρυλλίων, το οποίο θα τονώσει την ανάπτυξή τους και θα τους παρέχει την πρόσθετη υποστήριξη για να αντέξουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ασθένειες. Χρησιμοποιήστε ιώδιο ενώ φυτεύετε ντομάτες, πιπεριές, λάχανο, μελιτζάνες ή αγγούρια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το βάμμα ιωδίου

Διαλύστε 1 – 2 σταγόνες ιωδίου σε 3,5 λίτρα νερό ανακατεύοντας καλά. Χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να ποτίσετε το φυτό. Προσέξτε να μην χυθεί πάνω από τα φύλλα και τους μίσχους, γιατί ακόμη και μια μέτρια δόση ιωδίου μπορεί να κάψει τα ευαίσθητα μέρη των φυτών.

Ιώδιο κατά της ερυσίβης

Η ερυσίβη είναι ένας εφιάλτης για χιλιάδες κηπουρούς. Για να την καταπολεμήσετε, διαλύστε 1 ml βάμμα ιωδίου σε 9 λίτρα νερό, με λίγο υγρό πιάτων και υγρό σαπούνι, καθώς και ένα λίτρο αποβουτυρωμένο γάλα. Στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και εφαρμόστε στα προσβεβλημένα φυτά.

Ιώδιο εναντίον άλλων παρασίτων

Διαλύστε 20 ml βάμματος ιωδίου σε 10 λίτρα νερό. Ρίξτε περίπου ένα λίτρο κάτω από κάθε θάμνο. Θυμηθείτε να το κάνετε το βράδυ. Εάν τα φυτά (για παράδειγμα πατάτες ή ντομάτες) μολύνθηκαν και δείτε καφέ λεκέδες στα φύλλα, ενώ οι καρποί αρχίζουν να σαπίζουν, χρησιμοποιήστε 15 σταγόνες βάμμα ιωδίου και 10 λίτρα νερό με ένα λίτρο αποβουτυρωμένο γάλα. Ψεκάστε αυτό το μείγμα πάνω από τα φυτά σας δύο ή τρεις φορές το μήνα.

Βάμμα ιωδίου ως λίπασμα για φυτά σε γλάστρες

Διαλύστε 40 σταγόνες βάμμα ιωδίου σε 10 λίτρα νερό. Ρίξτε το κάτω από τις ρίζες των αγγουριών, ντομάτας, λάχανου ή πιπεριών. Ποτίστε τα με αυτό το μείγμα κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Εκτός από τις εφαρμογές του στον κήπο, το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυτά σε γλάστρες. Εάν οι ρίζες τους είναι αδύναμες, ρίξτε στο τοίχωμα της γλάστρας μια μικρή ποσότητα βάμματος ιωδίου διαλυμένο σε νερό. Θυμηθείτε να το χρησιμοποιείτε μόνο σε υγρό χώμα.

Δείτε επίσης Πώς να Ελέγξετε το pH του Κήπου σας στο Σπίτι

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Πως να Αφαιρέσετε τις Ψεύτικες Βλεφαρίδες στο Σπίτι

Πως να Αφαιρέσετε τις Ψεύτικες Βλεφαρίδες στο Σπίτι

50 Ιδέες για Χαλιά Boho και Πως να τα Επιλέξετε

50 Ιδέες για Χαλιά Boho και Πως να τα Επιλέξετε