Τα καρότα είναι από τα πιο υγιεινά λαχανικά αλλά τι είναι καλύτερο; Να τα τρώμε ωμά ή μαγειρεμένα; Παρακάτω θα σας λύσω την απορία για να βγείτε από αυτό το δίλημμα και να μπορείτε να επωφεληθείτε από όλες τις βιταμίνες και τις ιδιότητες των καρότων.
Τα καρότα είναι σύμμαχοι της υγείας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Πώς είναι καλύτερα να φάω τα καρότα, ωμά ή μαγειρεμένα;
Μαγειρεμένα καρότα
Τα καρότα όταν μαγειρεύονται παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βήτα-καροτένιο. Δηλαδή τα καρότα όταν μαγειρεύονται αυξάνονται οι αντιοξειδωτική τους δράση. Καλό είναι να τα τρώμε στον ατμό. Επίσης όταν τα μαγειρεμένα καρότα συνδυάζονται με ελαιόλαδο τότε τα καροτενοειδή αφομοιώνονται καλύτερα. Επίσης πρέπει να συνδυάζονται με κρέας ή ψάρι.
Ωμά καρότα
Τα ωμά καρότα από την άλλη έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης βελτιώνουν την εντερική λειτουργία. Τα ωμά καρότα επιπλέον προσφέρουν βιταμίνη C και είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη.
Οπότε τα καρότα είναι καλό να τα τρώτε και με τους δύο τρόπους, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα για να μπορείτε να επωφεληθείτε από όλες τους ιδιότητες.
Τέλος τα καρότα είναι μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και φάρμακο κατά της γήρανσης. Βοηθούν το καρδιοαγγειακό σύστημα, τα μάτια λόγω της ζεαξανθίνης και λουτεϊνης και προστατεύουν από την εμφάνιση του καταρράκτη.
Image by pikisuperstar on Freepik