in , , , , ,

Δοκιμασμένη συνταγή για τραγανά καλαμαράκια: Το μυστικό για να μην σκάνε και να μην πιτσιλάνε στο τηγάνισμα

Δοκιμασμένη συνταγή για τραγανά καλαμαράκια: Το μυστικό για να μην σκάνε και να μην πιτσιλάνε στο τηγάνισμα
Δοκιμασμένη συνταγή για τραγανά καλαμαράκια: Το μυστικό για να μην σκάνε και να μην πιτσιλάνε στο τηγάνισμα

Τα τηγανητά καλαμάρακια είναι από τα αγαπημένα ειδικά τώρα στην περίοδο που διανύουμε με την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή. Το να πετύχεις τραγανά καλαμαράκια τα οποία μέσα δεν είναι “λάστιχο” δεν είναι τόσο εύκολο και απλό όσο φαίνεται. Τα τηγανητά καλαμαράκια για να πετύχουν έχουν πολλά μυστικά.

Εγώ προσωπικά μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες τα είχα παρατήσει και τηγανητά καλαμαράκια έτρωγα μόνο σε ταβέρνες. Και οι λόγοι ήταν δύο: Αφενός δεν τα πετύχαινα, έβγαιναν σαν “βραστά” και ηθελες 10 μασέλες να τα μασήσεις (νοικοκυρά λέμε) και αφετέρου κάψιμο βρε παιδιά! Πόλεμος! Τα λάδια από τα μπαμ μπουμ έχει τύχει να φτάσουν στο ταβάνι! Γελάς ε; Πραγματικά τα καλαμαράκια μπορούν να σου κάνουν εγκαύματα γιατί αν δεν έχουν στεγνώσει καλά σκάνε, και όταν λέω σκάνε το εννοώ!

Τους έδωσα όμως μια τελευταία ευκαιρία. Αποφάσισα να ακολουθήσω διάφορα μυστικά που βρήκα γύρω γύρω και κάνοντας τα συνδυαστικά πέτυχα το απόλυτο αποτέλεσμα χωρίς να κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα.

Πώς να κάνω τα καλαμαράκια τραγανά

Πώς καθαρίζουμε τα φρέσκα καλαμαράκια

Όταν αγοράζουμε φρέσκα καλαμαράκια τότε πρέπει να τα καθαρίσουμε κιόλας. Αν έχεις μαμά, γιαγιά ή καμιά θεία αφήσε την δουλειά σε αυτές. Αν όμως δεν υπάρχει τίποτα τότε βάλε γάντια και ξεκίνα. Εδώ να σου πω οτι την πρώτη φορά που καθάρισα καλαμαράκια έγινε ο κακός χαμός με τα μελάνια. Τα έφτασα μέχρι τα πλακάκια (ξέρω επεισοδειακή η σχέση μου με τα καλαμαράκια).

  • Τραβάμε το κεφάλι προς τα έξω με ένα μαχαιράκι τραβώντας παράλληλα εντόσθια και το σακουλάκι με το μελάνι.
  • Με μαχαίρι κόβουμε το κάτω μέρος του κεφαλιού, για να αφαιρέσουμε τα μάτια, γιατί σκάνε στο τηγάνισμα και πιτσιλάνε καυτό λάδι. Κρατάμε τα πλοκάμια και αν είναι μεγάλο το κεφάλι με τα πλοκάμια, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ώστε όλα να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
  • Βάζουμε το χέρι μέσα στο σώμα και τραβάμε το κοκκαλάκι που υπάρχει μέσα
  • Πλένουμε καλά τα καλαμάρια να φύγει η άμμος και να μην κριτσινάει όταν θα τα τρώμε

Μυστικό Νο1 για να πετύχουν τα τηγανητά καλαμαράκια

Μετά απο πολλές δοκιμές και διάφορα μυστικά έχω καταλήξει ότι αυτό είναι μείζονος σημασίας για την απόλυτη επιτυχία. Αφού έχετε πλύνει τα καλαμαράκια τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι. Όπως είναι εκεί μέσα και αράζουν ρίξτε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ανακατέψτε να πάει παντού στα καλαμαράκια. Αφήστε όπως είναι ένα τεταρτάκι. Η μαγειρική σόδα βοηθάει το καλαμάρι να μαλακώσει και να μην είναι λάστιχο όταν το τρώτε. Μην αμελήσετε αυτό το βήμα! Αφού περάσει το τέταρτο ξεπλύνετε καλά να φύγει όλη η μαγειρική σόδα και να είναι πεντακάθαρα.

Μυστικό Νο2 – Καλό στέγνωμα

Εδώ παιδιά κρίνεται αν μέσα στο σπίτι θα γίνει πόλεμος από τα λάδια ή όχι. Πολύ σημαντικό βήμα. Τα καλαμαράκια θέλουν πάρα μα πάρα πολύ καλό στέγνωμα. Και όταν λέμε καλό στέγνωμα το εννοώ! Να μην σου πω να πάρεις το σεσουάρ (πλακίτσα, αν και το έχω σκεφτεί δεν το κρύβω).

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Βγάλτε τα καλαμαράκια από το σουρωτήρι και βάλτα επάνω σε απορροφητικό χαρτί καλής ποιότητας έτσι; Αλλιώς μετά θα θες άλλη μια ώρα να ξεκολλήσεις τα χαρτάκια από πάνω (το έπαθε μια γνωστή μου, όχι έγω). Ταμπονάρετε καλά και πιέζετε τα καλαμάρια με όσο χαρτί χρειαστεί για να είναι απολύτως στεγνά. Απολύτως, ούτε σταγόνα.

Προετοιμασία για το τηγάνι

  • Κόψτε τα καλαμαράκια σε ίσα κομμάτια είτε ροδέλες είτε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος. Μην πετσοκόψετε όμως τα πλοκάμια, αφήστε τα αυτά.
  • Αλατίστε. Ναι αλατίζουμε καλά πριν το τηγάνι γιατί μετά όσο αλάτι και να βάλεις δεν “τα πιάνει”.
  • Πάρε ένα σακουλάκι τροφίμων (μην έχει καμιά τρύπα, και αυτό γνωστή μου το έπαθε), βάλε μέσα αλεύρι και μετά τα καλαμαράκια. Αν έχεις πολλά μην τα βάλεις όλα, λίγα λίγα.
  • Κλείσε το σακούλι και ανακάτεψε τα μέσα να αλευρωθούν όλα με την μία. Καλό ε;

Πώς τηγανίζουμε τα καλαμαράκια

  • Πάρε βαθύ τηγάνι, γέμισε το με λάδι, εδώ να σημειωθεί ότι τα καλαμαράκια δεν θέλουν ελαιόλαδο αλλά σπορέλαιο για να γίνουν τραγανά.
  • Βάλε να κάψει πολύ το λάδι (όχι να πιάσει φωτιά αλλά να είναι καυτό).

Και τώρα με προσοχή ρίχνεις λίγα καλαμαράκια. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν τα ρίχνεις όλα μαζί γιατί θα γίνου σούπα. Θα βράσουν και δεν θα τηγανιστούν. Τα ρίχνεις λοιπόν λίγα λίγα, το λάδι πρέπει να είναι αρκετό να τα σκεπάζει, τα τηγανίζουμε για λίγη ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα και δεν τα κάνουμε 10 γυροβολιές όταν τηγανίζονται. Τα αφήνουμε στην ησυχία τους. Μπορεί επειδή τα έχουμε στεγνώσει καλά να μην σκάνε αλλά για καλό και για κακό βάλε και μια σίτα πάνω στο τηγάνι γιατί όλα και κάποιο αντιδραστικό θα σκάσει.

Μόλις έχουν πάρει χρωματάκι τα βγάζεις και συνεχίζεις με το υπόλοιπα – θυμάσαι παραπάνω είπαμε λίγα λίγα -. Τοποθετείς σε απορροφητικό χαρτί και βάζεις λεμονάκι.

Σερβίρονται ζεστά αλλά μπορούν να φαγωθούν και πιο μετά.

Αν λοιπόν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω βήματα θα δείτε ότι τα καλαμαράκια έχουν τα μυστικά τους και μπορείτε να τα απολαύσετε στο σπίτι σας και όχι μόνο σε ταβέρνες.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4.3 / 5. Αξιολογήσεις: 190

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Γλιστρίδα: Μην το Ξεριζώσεις αυτό το θαυματουργό "ζιζάνιο", Φάτο

Γλιστρίδα: Μην το Ξεριζώσεις αυτό το θαυματουργό “ζιζάνιο”, Φάτο

Πέφτουν τα φύλλα από τα φυτά που έχω στο σπίτι: Ποιος είναι ο λόγος και πώς θα το αντιμετωπίσω

Πέφτουν τα φύλλα από τα φυτά που έχω στο σπίτι: Ποιος είναι ο λόγος και πώς θα το αντιμετωπίσω