Οι πικραλίδες, που συχνά πετιούνται ως ενοχλητικά ζιζάνια, είναι στην πραγματικότητα ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών και έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς και γαστρονομικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ένα από τα υπέροχα προϊόντα που μπορείτε να φτιάξετε από πικραλίδες είναι το σιρόπι πικραλίδας. Αυτό το σιρόπι έχει μια λεπτή γεύση σαν μέλι με μια νότα λουλουδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του μελιού ή του σιροπιού σε διάφορες συνταγές, περιχυμένο πάνω από τηγανίτες ή ανακατεύοντας σε τσάι. Το Τσάι από Ρίζα Πικραλίδας είναι ο Νέος «Καφές», Μόνο πιο Υγιεινός
Συστατικά
4 φλιτζάνια λουλούδια πικραλίδα
4 φλιτζάνια νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 λεμόνι
Δείτε ακόμη Γιατί Πρέπει να Μαζέψετε Λουλούδια Πικραλίδας;
Οδηγίες
Συλλέξτε άνθη πικραλίδας από μια περιοχή που δεν έχει ψεκαστεί με φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες. Μαζέψτε τα λουλούδια το πρωί αφού στεγνώσει η δροσιά.
Ξεπλύνετε απαλά τα άνθη της πικραλίδας για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή μικρά έντομα. Αφαιρέστε τα πράσινα μέρη (σέπαλα) από τα λουλούδια γιατί μπορούν να πικράνουν το σιρόπι. Θέλετε μόνο τα κίτρινα πέταλα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε 4 φλιτζάνια νερό και τα έτοιμα πέταλα πικραλίδας. Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά.
Αφού σιγοβράσει, αφήστε το να κρυώσει. Στραγγίστε το υγρό μέσα από ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο σε μια καθαρή κατσαρόλα. Φροντίστε να πιέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό από τα πέταλα.
Προσθέστε τα φλιτζάνια ζάχαρη και το χυμό λεμονιού στο στραγγισμένο υγρό. Ο χυμός λεμονιού θα προσθέσει μια νότα γεύσης εσπεριδοειδών στο σιρόπι και επίσης θα βοηθήσει στη διατήρησή του.
Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πάρει τη σύσταση του σιροπιού. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μία ώρα. Ανακατέψτε κατά διαστήματα για να μην καεί το σιρόπι.
Μόλις το σιρόπι αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση, το αποσύρετε από την εστία της κουζίνας και το αφήστε να κρυώσει. Ρίξτε το σιρόπι σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα και κλείστε τα καλά.
Φυλάσσετε το σιρόπι στο ψυγείο. Θα πρέπει να διατηρηθεί για περίπου 6 μήνες.
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Μέλι Χωρίς Μέλισσες: Γίνεται – Φτιάξτε το Δικό σας Μέλι Με… Μήλα!