Αφού πάρετε μια μπουκιά από το μήλο σας, μην πετάξετε τους σπόρους. Μπορούν να χρησιμεύσουν για να καλλιεργήσετε μια μηλιά και να απολαύσετε τους γλυκούς καρπούς της στο έπακρο. Ωστόσο, επιλέξτε σπόρους από ένα βιολογικό μήλο για να βεβαιωθείτε ότι το δέντρο σας είναι απαλλαγμένο από κάθε ίχνος φυτοφαρμάκων. Καλλιέργεια Φρούτων Και Λαχανικών Από ΑΠΟΦΑΓΙΑ: 20 Τρέλες Συμβουλές Κηπουρικής που θα σας Καταπλήξουν
Μαζέψτε τους σπόρους από τα μήλα σας και καθαρίστε τους καλά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα πολτού. Αφού καθαρίσετε τους σπόρους, στεγνώστε τους με ένα πανί και τοποθετήστε τους σε εξωτερικό χώρο για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη υγρασία.
Τυλίξτε τους σπόρους σας σε μια υγρή χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα ή πλαστικό δοχείο που θα βάλετε στο ψυγείο. Είναι σημαντικό να προσφέρετε στους σπόρους χειμερινές συνθήκες, καθώς αυτή είναι η περίοδος που αναπτύσσουν βλαστούς και ρίζες. Μπορείτε επίσης να βλαστήσετε τους σπόρους σε υγρό βαμβάκι.
Η διαδικασία βλάστησης απαιτεί χρόνο, επομένως θα πρέπει να αφήσετε τους σπόρους σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που έχετε δημιουργήσει έναν τεχνητό χειμώνα για τους σπόρους σας, είναι καλύτερο να τους φυτρώσετε κατά τη διάρκεια της πραγματικής χειμερινής περιόδου, ώστε να μπορείτε να τους φυτέψετε νωρίς την άνοιξη, μετά τον παγετό, όταν οι σπόροι βγουν από τον λήθαργο. Αφού βλαστήσετε τους σπόρους σας, μπορείτε να προχωρήσετε στη φύτευση.
Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε μια γλάστρα με χώμα με ουδέτερο pH. Σκάψτε μια τρύπα λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος του σπόρου στο χώμα. Δεδομένου ότι ο νεαρός βλαστός είναι ακόμα εύθραυστος, να είστε προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τον βλαστημένο σπόρο σας στην τρύπα. Το βλαστάρι πρέπει να είναι στραμμένο προς τα κάτω.
Για να ενισχύσετε την ανάπτυξη της μηλιάς σας, μπορείτε να προσθέσετε μόνο κομπόστ και να αποφύγετε τη χρήση λιπασμάτων. Στη συνέχεια καλύψτε τον σπόρο σας με χώμα, σφίξτε τον απαλά και ποτίστε το χώμα. Διατηρήστε τη γλάστρα σας σε θερμοκρασία δωματίου σε μερική σκιά. Οι μηλιές εκτιμούν τη ζεστασιά, αλλά ο ήλιος θα μπορούσε να κάψει τη μικρή και εύθραυστη μηλιά σας. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα παρατηρήσετε την εμφάνιση των πρώτων φύλλων. Μόνο τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τη γλάστρα σας σε πλήρη ηλιακή ακτινοβολία.
Όταν η μηλιά σας φτάσει σε ύψος 10 εκατοστών, μπορείτε να τη βγάλετε έξω. Μπορείτε να τη μεταφυτέψετε σε μια μεγάλη γλάστρα, αλλά κατά προτίμηση να τη φυτέψετε στο έδαφος. Η μηλιά σας θα χρειαστεί χώρο και ηλιακό φως. Απαιτεί περισσότερες από 6 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Όσον αφορά το χώμα, επιλέξτε ένα καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα με ουδέτερο pH που συγκρατεί το νερό.
Μόλις το δέντρο σας αρχίσει να ριζώνει στο έδαφος, ποτίστε το κάθε 10 έως 12 ημέρες. Μπορείτε να αφήσετε το πότισμα καθώς μεγαλώνει το δέντρο. Ωστόσο, εάν ο καιρός είναι πολύ ξηρός, προτιμήστε το εβδομαδιαίο ή δύο φορές το πότισμα.
Για να έχετε μια μηλιά και να εξασφαλίσετε την παραγωγή καρπών, συνιστάται να μην βασίζεστε αποκλειστικά στους σπόρους μιας ποικιλίας μήλων αλλά να συλλέγετε σπόρους από δύο διαφορετικούς τύπους για να τους φυτέψετε μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή η μηλιά είναι ένα αυτοστειρωμένο οπωροφόρο δέντρο. Έτσι, η γύρη από μια ποικιλία μηλιάς δεν επαρκεί για να γονιμοποιήσει τα άνθη της ίδιας μηλιάς και να παράγει καρπούς. Αυτό ισχύει και για άλλα οπωροφόρα δέντρα όπως η κερασιά, η δαμασκηνιά ή η αχλαδιά.
Δεν είναι απαραίτητο να κλαδέψετε τη νεαρή σας μηλιά καθώς θα καθυστερήσει την καρποφορία, ειδικά επειδή συνήθως χρειάζεται χρόνο για να καρποφορήσει. Ωστόσο, μπορείτε να αφαιρέσετε τυχόν άρρωστα ή νεκρά κλαδιά. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε επίσης τυχόν μπουμπούκια για να αποφύγετε τα κλαδιά που θα χρειαστούν κλάδεμα.
Όταν το δέντρο σας είναι αρκετά μεγάλο, δώστε του λίγο λίπασμα την άνοιξη για θρέψη. Αποφύγετε τη χρήση μικτών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται τόσο για τη λίπανση δέντρων όσο και για τη θανάτωση ζιζανίων, καθώς αυτός ο τύπος δεν είναι κατάλληλος για μηλιές.
πηγή φωτογραφιών / φώτο
Δείτε επίσης 6 Εύκολοι Τρόποι Καλλιέργειας Φρούτων, Λαχανικών και Ξηρών Καρπών
Οι χρωστικές, μεταξύ των άλλων πρόσθετων τροφίμων, είναι ουσίες φυσικές ή συνθετικές που προστίθενται σε τροφές έτοιμες προς… Read More
Πολλοί πορτοφολάδες περιμένουν πλήθος κόσμου στα εμπορικά κέντρα. Απασχολημένοι ψάχνοντας για τέλεια δώρα, πέφτουν θύματα… Read More
Εκτός από τα λιπάσματα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα, υπάρχουν πολλά καθημερινά υλικά, οικιακά υπολείμματα… Read More
Πολλοί κάνουν τις διακοπές τους στη θάλασσα ή σε μια λίμνη. Δυστυχώς, το καλοκαίρι συχνά… Read More
Το καλοκαίρι έρχεται επιτέλους όμως οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι πολλά έντομα θα επισκεφθούν τα… Read More
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.
Περισσότερα