Κίτρινες Πατούσες: Πρέπει να Ανησυχείτε;

Το κίτρινο δέρμα στις πατούσες σας δεν είναι συνήθως τίποτα ανησυχητικό. Δέχονται πολλή πίεση και τριβή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχύ, αποχρωματισμένου δέρματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα κίτρινα πόδια μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης. Τι κοινό έχει το σκόρδο, οι πατούσες και ένα κρύωμα!

Αν Έχετε Κίτρινες Πατούσες Πρέπει να Ανησυχείτε;

Το κίτρινο χρώμα στις πατούσες μπορεί να υποδεικνύει διάφορες καταστάσεις υγείας. Μερικές φορές μπορεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της πατούσας, και πρέπει να γνωρίζετε τις αιτίες και τους τρόπους για να απαλλαγείτε από αυτό.

Κάλοι

Οι κάλοι είναι παχιά στρώματα σκληρυμένου δέρματος που συχνά αναπτύσσονται στο κάτω μέρος των ποδιών σας. Είναι πιο συνηθισμένοι σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλές τριβές ή ασκούνται τακτικά πίεση σε αυτά. Αυτό κάνει το κάτω μέρος των ποδιών σας, συμπεριλαμβανομένων των πατουσών και των φτέρνων σας, ιδιαίτερα επιρρεπές σε κάλους.

Μοιάζουν με το κανονικό δέρμα, αλλά οι κάλοι είναι συνήθως παχύτεροι και μπορεί να αποχρωματιστούν. Άλλα σημάδια κάλων περιλαμβάνουν:

  • ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα
  • κέρινο δέρμα
  • σκληρό, παχύ δέρμα

Οι κάλοι είναι συνήθως ανώδυνοι και απαιτούν θεραπεία μόνο εάν σας ενοχλεί η εμφάνισή τους.

Αναιμία

Μία από τις πιο κοινές αιτίες αλλαγής του χρώματος του δέρματος φαινόταν ιδιαίτερα κίτρινο. Ένα αναιμικό άτομο μπορεί επίσης να αισθάνεται κόπωση, να έχει πόνο στη γλώσσα, πονοκεφάλους, άγχος, πτώση μαλλιών, χλωμό δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή κ.λπ.

Η προσθήκη συμπληρωμάτων σιδήρου και μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ίκτερος

Όταν έχετε ίκτερο, το δέρμα σας και το ασπράδι των ματιών σας φαίνονται κίτρινα. Εμφανίζεται όταν το σώμα σας περιέχει υπερβολική ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι ένα φυσικό, κίτρινο υποπροϊόν που σχηματίζεται όταν το σώμα σας διασπά τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια. Συνήθως ταξιδεύει μέσω του συκωτιού σας και στο πεπτικό σας σύστημα. Στη συνέχεια εξαλείφεται ως απόβλητο.

Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να αφαιρέσει σωστά τη χολερυθρίνη, αυτή συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και διαρρέει στο δέρμα σας. Εάν ο ίκτερος προκαλεί τις κίτρινες πατούσες σας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε μια κίτρινη απόχρωση και γύρω από άλλες περιοχές.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ίκτερο, όπως:

  • ασθένειες του ήπατος, όπως ηπατίτιδα ή κίρρωση
  • ηπατική ανεπάρκεια
  • φλεγμονή ή απόφραξη στους χοληφόρους πόρους
  • φάρμακα ή καταστάσεις που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια
  • ορισμένα φυτικά συμπληρώματα

Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα ίκτερου. Μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος χολερυθρίνης, ακολουθούμενη από πρόσθετη εξέταση για να καταλάβει τι την προκαλεί.

Νόσος του Raynaud

Η νόσος του Raynaud είναι μια σπάνια διαταραχή του δέρματος και επηρεάζει μόνο τα νύχια των ποδιών και ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί μούδιασμα και κρύο όταν πέσει η θερμοκρασία.

Related Post

Σε αυτή τη γενετική διαταραχή, περιλαμβάνεται συναισθηματικό στρες και μπορεί να παρατηρήσετε κίτρινες κηλίδες και αποχρωματισμό του δέρματος με αίσθημα μυρμηκίασης και ιατρική φροντίδα που απαιτείται σε αυτήν την περίπτωση.

Δείτε ακόμη 4 Προβλήματα Υγείας που Μπορεί να Φανερώνουν τα Σημάδια από τις Κάλτσες

Καροτιναιμία

Η καροτεναιμία εμφανίζεται όταν έχετε πάρα πολλά καροτενοειδή στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα καροτενοειδή είναι κίτρινες ουσίες που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα. Αυτές οι ουσίες αποτελούν φυσιολογικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και συμβάλλουν στο φυσικό χρώμα του δέρματός σας. Τα καροτενοειδή συνήθως φεύγουν από το σώμα σας μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα ή των ελαίων του δέρματος.

Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν πάρα πολλά στο αίμα σας, μπορεί να κάνει το δέρμα σας κίτρινο. Αυτός ο αποχρωματισμός τείνει να εμφανίζεται περισσότερο στις παλάμες και στις πατούσες των ποδιών σας.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν καροτιναιμία, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που τρώτε και ορισμένων παθήσεων υγείας.

Λυκοπιναιμία

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, των ντοματών, των βερίκοκων, των φασολιών και του καρπουζιού, μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και στο κάτω μέρος των ποδιών. Η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να λύσει το πρόβλημα, και αυτό είναι ένα ακίνδυνο ζήτημα, οπότε μην ανησυχείτε πολύ.

Ορισμένα τρόφιμα

Διάφορες μελέτες ανέφεραν ότι ορισμένα τρόφιμα και συστατικά όπως ο κουρκουμάς θα μπορούσαν επίσης να κιτρινίσουν τις πατούσες ακόμα και να αλλάξει ολόκληρο το χρώμα του δέρματος. Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες κουζίνες καθώς έχει θεραπευτικούς παράγοντες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πώς να απαλλαγείτε από τις κίτρινες πατούσες

Λιγότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε καροτίνη και προσθέστε περισσότερα πράσινα λαχανικά και ζουμερά φρούτα γεμάτα με αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Πίνετε άφθονο νερό και αν παρατηρήσετε κάποιο σημάδι μυκητιασικής λοίμωξης, χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή αλοιφή και μουλιάστε τα πόδια σε νερό αναμεμειγμένο με έλαιο τεϊόδεντρου.

Για την εξάλειψη των κάλων

Μουλιάστε τα πόδια για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο αλάτι Epsom ή μαγειρική σόδα και μετά το μούλιασμα, χρησιμοποιήστε ένα scrubber ή ελαφρόπετρα και τρίψτε καλά για να αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα και τους κάλους. Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα για 2-3 εβδομάδες.
Το τρίψιμο μιας φρέσκιας σκελίδας σκόρδου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της μόλυνσης.

Άλλοι τρόποι:

Εάν είστε αναιμικός ή πάσχετε από ίκτερο ή σοβαρή άλλη ασθένεια, τότε θα χρειαστεί η κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση για τη θεραπεία του κάτω μέρους των ποδιών σας.
Συνεχίστε να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εάν είχατε ποτέ χειρουργική επέμβαση στα πόδια ή είχατε κοψίματα, ουλές ή πληγές και παρατηρήσετε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, δεν πρέπει να καθυστερήσετε να επισκεφτείτε έναν ποδίατρο.

Υγιεινή των πατουσών

  • Η διατήρηση της σωστής υγιεινής των ποδιών είναι απαραίτητη για την πρόληψη οποιασδήποτε βακτηριακής μόλυνσης. Πλύνετε σωστά τα πόδια με σαπούνι, στεγνώστε τα και ελέγξτε για την υγιεινή των νυχιών.
  • Να φοράτε παπούτσια και κάλτσες καλής ποιότητας και να αποφεύγετε τα ψηλοτάκουνα ή στενά παπούτσια.
  • Προσθέστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο χωρίς υπερβολικές θερμίδες και λίπος. Με αυτό, αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
  • Μην τρώτε τρόφιμα που περιέχουν πολύ βήτα-καροτίνη.

πηγή φωτογραφίας

Δείτε επίσης Ρόζοι και κάλοι: Σπιτικές θεραπείες για απαλά πόδια.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

Διώξε την Ανασφάλεια: 12 Πράγματα που μια Γυναίκα Δεν Πρέπει να Νιώθει άσχημα μεγαλώνοντας

Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας οι γυναίκες ενθαρρύνονται να αποδέχονται τον εαυτό τους… Read More

20 Μαΐου, 2024

Ανακαλύψτε τα Νυχτερινά Θαύματα του Καροτέλαιου για την Ευεξία σας

Το καροτέλαιο, που προέρχεται από τους πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά σπόρους των καρότων, συχνά θεωρείται… Read More

20 Μαΐου, 2024

Αυγά Κατσαρίδας φωτογραφία: Πώς μοιάζουν, που γεννιούνται και πώς να απαλλαγείς πριν καν γεννηθούν

Εκτός από τις κατσαρίδες που αρχιζούν να εμφανίζονται σιγά σιγά τώρα που καλοκαιριάζει, ένα άλλο… Read More

20 Μαΐου, 2024

Πώς θα καθαρίσεις το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων για να έχεις πάντα καθαρά πιάτα και καλή υγινεινή

Το καθάρισμα του φίλτρου πλυντηρίου πιάτων είναι μια οικιακή εργασία που πρέπει να βρίσκεται στην… Read More

20 Μαΐου, 2024

8 Φυσικές Μάσκες για Αναζωογόνηση των Κατεστραμμένων Μαλλιών

Ορισμένες παραδοσιακές φυσικές θεραπείες περιποίησης μαλλιών μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τα ακριβά… Read More

17 Μαΐου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα