Παρά τις προειδοποιήσεις αιώνων να «προστατέψουμε» τα μάτια μας από τον ήλιο, ερευνητές ανακαλύπτουν τώρα ότι ο ήλιος είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη προστασία που έχουμε κατά της μυωπίας. 10 Εύκολοι Τρόποι για να Φροντίσετε Ευαίσθητα Μάτια
Μέχρι το 2050, σχεδόν ο μισός κόσμος θα έχει μυωπία και θα χρειάζεται κάποια μορφή διορθωτικού φακού. Στην Κίνα, έως και το 90 τοις εκατό των πρόσφατων αποφοίτων γυμνασίου έχουν μυωπία, από μόλις 10 τοις εκατό πριν από 60 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης συνέβη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Δεκάδες μελέτες την τελευταία δεκαετία υποδεικνύουν ότι η λύση είναι απλή – να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με φυσικό ηλιακό φως.
Οι ακτίνες UVB – οι ακτίνες που ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα – είναι ιδιαίτερα καλές στην πρόληψη της μυωπίας, σύμφωνα με την τελευταία από αυτές τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of the American Medical Association Opthomology.
Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου πήραν συνεντεύξεις με περισσότερους από 3000 ηλικιωμένους Ευρωπαίους σχετικά με το πόσο χρόνο πέρασαν στο άμεσο ηλιακό φως σε διάφορα στάδια της ζωής τους και τους έκαναν οφθαλμολογικές εξετάσεις. Όσοι είχαν τον περισσότερο ήλιο στη νεότητά τους είχαν περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία στη μέση ηλικία. Η έκθεση σε UVB μεταξύ 14 και 30 ετών έδειξε το μεγαλύτερο όφελος.
Αυτή η νέα μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο έρευνας, υποδεικνύοντας ότι η έλλειψη του άμεσου ηλιακού φωτός μπορεί να αναδιαμορφώσει το ανθρώπινο μάτι και να βλάψει την όραση.
«Τα άτομα με μυωπία έχουν μακριά μάτια, επομένως πρέπει να υπάρχει κάτι στο φως του ήλιου που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει το μάτι, ειδικά στην παιδική ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Katie Williams στους New York Times.
Δείτε ακόμη Γιατί τα Μάτια σας Έχουν Τσίμπλες Όταν Ξυπνάτε
Μια μελέτη του 2008, που δημοσιεύτηκε επίσης στο JAMA Ophthalmology, συνέκρινε παιδιά 6 και 7 ετών κινεζικής εθνότητας που ζούσαν στην Αυστραλία και την Κίνα. Το ποσοστό μυωπίας μεταξύ των παιδιών που ζούσαν στην Κίνα ήταν σχεδόν εννέα φορές από αυτό των παιδιών που ζούσαν στην Αυστραλία. Οι γονείς και των δύο ομάδων παιδιών είχαν περίπου τα ίδια ποσοστά μυωπίας, αποκλείοντας τη γενετική ως σημαντικό παράγοντα.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ο αριθμός των ωρών που περνούσαν σε εξωτερικούς χώρους. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά στην Αυστραλία περνούσαν σχεδόν 14 ώρες την εβδομάδα έξω, ενώ τα παιδιά στην Κίνα περνούσαν μόνο 3 ώρες την εβδομάδα έξω.
«Υποθέτουμε ότι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις διαφορές στον επιπολασμό της μυωπίας μπορεί να είναι οι εκπαιδευτικές συνήθειες στη Σιγκαπούρη αλλά όχι στο Σίδνεϊ», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Με άλλα λόγια, η ποσότητα του χρόνου για ανάγνωση, γραφή και εργασία στον υπολογιστή.
Ως απάντηση, τα σχολεία της Ταϊβάν αύξησαν τον υπαίθριο χρόνο σε τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα το 2010, με αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των παιδιών που διαγνώστηκαν με μυωπία και βελτιώσεις σε αυτά που την είχαν ήδη αναπτύξει, σύμφωνα με μελέτη του 2013.
Μια μελέτη του 2007 από μελετητές στο State University του Οχάιο διαπίστωσε ότι, μεταξύ των Αμερικανών παιδιών με δύο μυωπικούς γονείς, εκείνα που περνούσαν τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους είχαν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν μυωπία από εκείνα που περνούσαν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα έξω.
«Η καλύτερη πρόληψη για τη μυωπία στα παιδιά είναι περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους», έγραψαν ερευνητές του Ohio State University σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το National Eye Institute.
Σε άρθρο των New York Times με τίτλο «Ο Ήλιος είναι ο καλύτερος οφθαλμομετρής», ο καθηγητής μοριακής βιολογίας και νευροεπιστήμης του Πρίνστον, Sam Wang, λέει ότι αυτός και άλλοι ερευνητές υποψιάζονται ότι το έντονο εξωτερικό φως βοηθά τα αναπτυσσόμενα μάτια των παιδιών να διατηρήσουν τη σωστή απόσταση μεταξύ του φακού και του αμφιβληστροειδή, διατηρώντας εστιασμένη την όραση τους.
“Ο αμυδρός εσωτερικός φωτισμός δεν φαίνεται να παρέχει το ίδιο είδος ανατροφοδότησης”, είπε ο Wang. «Ως αποτέλεσμα, όταν τα παιδιά περνούν πάρα πολλές ώρες μέσα, τα μάτια τους δεν μεγαλώνουν σωστά και η απόσταση μεταξύ του φακού και του αμφιβληστροειδή γίνεται πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά».
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Τι Μπορούν να Αποκαλύψουν τα Μάτια για την Υγεία σας