Τα κύματα ρεκόρ καύσωνα παγκοσμίως φέτος έχουν κάνει πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ειδικά αν ασκείστε. Αλλά είναι πιθανό να πίνετε πολύ νερό, διαταράσσοντας την ευαίσθητη ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματός σας και οδηγώντας σε σημαντικές παρενέργειες. Μην Το Παρακάνεις: 7 Σημάδια ότι Πίνετε Υπερβολικά Πολύ Νερό
Η ενυδάτωση δεν είναι η μόνη ανάγκη κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού ή της έντονης άσκησης δραστηριότητας, καθώς πρέπει επίσης να ανησυχείτε για τη διατήρηση της σωστής αναλογίας ηλεκτρολυτών ή μετάλλων που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των επιπέδων υγρών και τη ρύθμιση της υγείας των μυών και των νεύρων.
Οι πολύ λίγοι ηλεκτρολύτες είναι σπάνια αλλά σοβαρή και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Είναι ένας επιστημονικός όρος για χαμηλό νάτριο. Είναι σχετικά σπάνια, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο σε αθλητές.
Η πιο κοινή περίπτωση για προβλήματα ηλεκτρολυτών σε κατά τα άλλα υγιή άτομα είναι όταν οι αθλητές ασκούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλή ένταση και πίνουν άφθονο νερό, αλλά δεν ιδρώνουν αρκετά γρήγορα.
Όταν συμβεί αυτό, το σώμα μπορεί να καταλήξει να κατακρατά υπερβολικά υγρά, αραιώνοντας τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών νατρίου, καλίου και χλωρίου.
Κανονικά, τα νεφρά σας βοηθούν να απαλλαγείτε από το υπερβολικό νερό, αναγκάζοντάς σας να ουρήσετε. Αλλά κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ροή του αίματος εκτρέπεται από τα νεφρά στους μύες και το πολύ νερό μπορεί να γίνει πρόβλημα.
Οι δρομείς που τρέχουν έναν μαραθώνιο ή άλλο αγώνα αντοχής για πρώτη φορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς επειδή ο ρυθμός τους θα είναι αργός και πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν τα διαλείμματα νερού στην πορεία.
Για να βοηθήσουν στην πρόληψη των ανισορροπιών ηλεκτρολυτών, οι αθλητές μπορούν να προσθέσουν ένα αθλητικό ποτό ή παρόμοιο συμπλήρωμα στην ενυδάτωσή τους κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση
Για τον συνηθισμένο άνθρωπο, δεν είναι πραγματικά κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε πολύ. Θα πρέπει να καταναλώνετε ηλεκτρολύτες, αλλά πέρα από αυτό που λαμβάνετε στη διατροφή σας, δεν χρειάζεται να καταναλώνετε τίποτα επιπλέον πέρα από ένα αθλητικό ποτό ή μια πρέζα αλάτι στο νερό.
Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί ακόμα κι αν δεν ασκείστε. Άλλες πιθανές αιτίες υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, υποκείμενες ασθένειες ή επίμονο έμετο ή διάρροια, που μπορεί να δυσκολέψουν την αναπλήρωση του νατρίου του σώματος, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε περισσότερο αλάτι και άλλους ηλεκτρολύτες στο νερό σας εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:
Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα ήπιας ανεπάρκειας νατρίου.
Ένα πρόβλημα με τη θεραπεία της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου νωρίς. Όταν συμβεί, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της θερμοπληξίας και της εξάντλησης. Είναι σημαντικό να μπορείτε να ξεχωρίζετε αυτά τα δύο, ώστε να μπορείτε να τα αντιμετωπίζετε σωστά.
Για παράδειγμα, οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί εύκολα να αποδοθεί σε άλλες καταστάσεις. Μπορούν επίσης να κυμαίνονται σε βαρύτητα, οπότε το να καταλάβουμε εάν ευθύνεται η ανισορροπία των ηλεκτρολυτών μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση άλλων συμπτωμάτων που εμφανίζονται ταυτόχρονα.
Η ναυτία είναι ένα άλλο κοινό αλλά ασαφές σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε.
Η ναυτία, το αίσθημα αδιαθεσίας και ο έμετος μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών, καθώς και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την άσκηση.
Μπορεί να είναι δυνητικά πιο σοβαρό επειδή ο έμετος και η ναυτία μπορεί να δυσκολέψουν τη διατήρηση τροφών ή υγρών που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ξανά το σώμα με ηλεκτρολύτες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
Δείτε ακόμη Τι Φανερώνει ο Ιδρώτας για την Υγεία σας
Η ζάλη και η σύγχυση μετά την άσκηση είναι προειδοποιητικά σημάδια.
Σε συνδυασμό με ναυτία ή πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση ή θόλωμα μετά από άσκηση είναι κόκκινες σημαίες.
Ομοίως, ξαφνικές και ανεξήγητες αλλαγές στη διάθεση ή στην ψυχική υγεία υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος επηρεάζεται.
Ένα άτομο με υπονατριαιμία μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο, σε λήθαργο, αποπροσανατολισμένο ή ευερέθιστο, το οποίο θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πιο σοβαρά συμπτώματα και μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.
Το πρήξιμο είναι ένα ενδεικτικό σημάδι έλλειψης νατρίου καθώς συσσωρεύεται υγρό στο σώμα.
Ένας από τους πιο ξεκάθαρους τρόπους για να διακρίνει κανείς την έλλειψη ηλεκτρολυτών από άλλες πιθανές παθήσεις είναι το οίδημα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Το ανεξήγητο πρήξιμο στο δέρμα ή το σώμα μπορεί να υποδηλώνει συσσώρευση υγρού – οι αθλητές συχνά το παρατηρούν όταν το fitness tracker τους αρχίζει να γίνεται πιο σφιχτό.
Η αύξηση βάρους μετά την άσκηση είναι ασυνήθιστη.
Για να επαληθεύσετε εάν το πρήξιμο υποδηλώνει κατακράτηση νερού, μπορείτε να ζυγιστείτε για να δείτε εάν έχετε προσθέσει βάρος.
Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης, οι αθλητές συνήθως ιδρώνουν πολύ, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να ζυγίζουν λιγότερο από όταν ξεκίνησαν. Για ισορροπημένη ενυδάτωση, οι αθλητές μπορούν να κάνουν ένα «τεστ ιδρώτα» για να ζυγιστούν πριν ή μετά και να προσπαθήσουν να πίνουν αρκετά για να αντισταθμίσουν τα υγρά που χάνονται από τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Στην περίπτωση της υπονατριαιμίας, μπορεί να συμβεί το αντίθετο και οι αθλητές (συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών ασκούμενων) μπορεί να καταλήξουν να ζυγίζουν περισσότερο από όταν ξεκίνησαν.
Αν ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αθλητής να παίρνει περισσότερο νερό από αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να αποβάλει, προκαλώντας συσσώρευση και πιθανώς διαταράσσοντας τη σωστή ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
Επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία, κράμπες και κώμα μπορεί να είναι σοβαρές παρενέργειες.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπονατριαιμία μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή, με παρενέργειες όπως επιληπτικές κρίσεις, μυϊκές κράμπες, σπασμούς ή αδυναμία, ακόμη και απώλεια συνείδησης και κώμα.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα όταν εμφανιστούν γρήγορα, σε διάστημα ωρών, αντί για μια ή δύο ημέρες, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Σοβαρά προβλήματα ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι κίνδυνος για όλα τα όργανα, αλλά ειδικά για τον εγκέφαλο, προκαλώντας δυνητικά μόνιμη εγκεφαλική βλάβη – και η προσπάθεια αντιμετώπισης σοβαρών περιπτώσεων πολύ γρήγορα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, σύμφωνα με έρευνα.
Πιθανοί παράγοντες κινδύνου όπως η μακροχρόνια άσκηση, οι υποκείμενες παθήσεις υγείας και ορισμένα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών και αναλγητικών) μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο υπονατριαιμίας.
Δείτε επίσης Πώς να Υπολογίσετε τη Σωστή Ποσότητα Νερού που Πρέπει να Πίνετε Καθημερινά