Kομμάτια Mικροπλαστικού Παντού: Προσλαμβάνουμε Περισσότερο Πλαστικό από τα Ρούχα μας παρά από θαλασσινά, Αλάτι ή Εμφιαλωμένο Νερό

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι καταναλώνουμε έως και 70 κομμάτια μικροπλαστικού για κάθε μερίδα μύδια, 150 κομμάτια ανά μπουκάλι νερό και 660 κομμάτια ετησίως στο αλάτι μας. Αλλά η πιο πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να προσλαμβάνουμε περισσότερο μικροπλαστικό από τα ρούχα μας από οπουδήποτε αλλού. Αυτό Είναι Το Γυναικείο Αντικείμενο Που Είναι Πιο Βρώμικο Ακόμα Και Από Τη Λεκάνη Της Τουαλέτας

Προσλαμβάνουμε Περισσότερο Πλαστικό από τα Ρούχα μας παρά από θαλασσινά, Αλάτι ή Εμφιαλωμένο Νερό

Προσλαμβάνουμε μεταξύ 13.000 και 68.000 πλαστικές μικροΐνες από τα ρούχα, τα χαλιά, τις κουρτίνες και άλλα υφάσματα ετησίως, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Heriot Watt στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πλειονότητα των ρούχων και της διακόσμησης σήμερα είναι κατασκευασμένα από πλαστικό — είτε από πολυεστέρα, είτε από ακρυλικό, είτε από νάιλον, λίκρα ή σπάντεξ.

Και απλά τρίβοντας το μπράτσο του πουλόβερ σας μπορεί να απελευθερωθούν χιλιάδες πλαστικές μικροΐνες στον αέρα, οι οποίες στη συνέχεια πέφτουν στο πιάτο σας ή εισέρχονται στους πνεύμονές σας μέσω της αναπνοής.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίνες από συνθετικά ρούχα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικροπλαστικών που βρίσκονται σε ωκεανούς, ποτάμια και λίμνες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μικροΐνες αποτελούν το 85% των ανθρωπογενών απορριμμάτων στις ακτές σε όλο τον κόσμο.

Φτάνουν εκεί μέσω των πλυντηρίων μας και επιστρέφουν στο σώμα μας είτε με θαλασσινά, το αλάτι ή το πόσιμο νερό (τόσο εμφιαλωμένο όσο και βρύσης) και τώρα, το βρίσκουμε, απλώνοντας τα ρούχα μας και απελευθερώνοντας τις ίνες στον αέρα.

Δείτε ακόμη 12 Καρκινογόνα Πράγματα Που ΠΡΕΠΕΙ Να Απομακρύνεις Από Το Υπνοδωμάτιο Σου Αμέσως ΤΩΡΑ!

Σε αντίθεση με τις φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι ή το μαλλί, οι συνθετικές ίνες δεν βιοδιασπώνται.

Τα μικροπλαστικά είναι από μόνα τους τοξικά, περιέχουν χημικές ουσίες όπως το BPA, αλλά γίνονται ακόμη πιο τοξικά καθώς προσελκύουν και συνδέονται με άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα και τα PCB.

Αν και μικροσκοπικά, το μέγεθός τους είναι αυτό που τα κάνει επικίνδυνα. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι μικροσκοπικές ίνες μπορούν να διεισδύσουν απευθείας μέσω της επένδυσης του εντέρου μας και να συσσωρευτούν στους ιστούς μας. Αυτό έχει παρατηρηθεί στη θαλάσσια ζωή.

Related Post

Σύμφωνα με το Plastic Soup Foundation, ένα μόνο φορτίο ρούχων μπορεί να απελευθερώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικές μικροΐνες στην παροχή νερού.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συνθετικά φλις μπουφάν απελευθερώνουν 1,7 γραμμάρια μικροϊνών κάθε πλύση.

Κατασκευαστές «φιλικών προς το περιβάλλον» ενδυμάτων παράγουν τώρα ρούχα από πολυεστέρα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Διαφημίζουν την πρακτική ως τρόπο για να τα κρατήσουν μακριά από τον ωκεανό, αλλά κάποιοι λένε ότι κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

«Το να σπάσει ένα πλαστικό μπουκάλι σε εκατομμύρια ινώδη κομμάτια πλαστικού μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο», αναφέρει ο Guardian. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να ψαρευτεί από τη θάλασσα. Οι μικροΐνες δεν μπορούν. Μόλις μπουν στο νερο, είναι σχεδόν αδύνατο να φιλτραριστούν.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε;

Οι πολυεστέρας, το ακρυλικό, το νάιλον και άλλες πλαστικές ίνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του υλικού ένδυσης παγκοσμίως. Δοκιμάστε να βρείτε ένα πουλόβερ, ένα μπλουζάκι ή ένα τζιν που δεν περιλαμβάνει ένα από αυτά τα συνθετικά υλικά.

Μέχρι οι κυβερνήσεις να θέσουν εκτός νόμου τα συνθετικά ρούχα, όπως θέτουν εκτός νόμου τόσα άλλα πλαστικά, ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε:

Αγοράστε ρούχα με φυσικές, φιλικές προς το περιβάλλον ίνες. Οργανικό βαμβάκι. Κάνναβις. Μπαμπού. Αναπλαστικό μαλλί. Αναγεννητικό δέρμα. Μετάξι. Αυτά τα υλικά θα είναι πολύ πιο ακριβά, οπότε ίσως αγοράσετε λιγότερα ρούχα.

Μην πλένετε τα συνθετικά σας ρούχα τόσο συχνά. Όταν το κάνετε, πλύντε τα σε έναν ήπιο, κρύο κύκλο.

πηγή φωτογραφίας

Δείτε επίσης 11 Πράγματα που Αποκαλύπτουν τα Κόπρανα για την Υγεία μας

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

Η Θαυματουργή Λύση με Αιθέρια Έλαια για τους Μύκητες Νυχιών Ποδιών

Οι μύκητες των νυχιών ποδιών μπορεί να είναι ένα επίμονο και ενοχλητικό πρόβλημα, επηρεάζοντας την… Read More

17 Μαΐου, 2024

Υπάρχουν 4 Τύποι Γήρανσης και Μπορείτε να Παραμείνετε Νέοι αν Γνωρίζετε το Δικό σας

Σήμερα οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο. Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός,… Read More

17 Μαΐου, 2024

Ακρυλαμίδιο: Η τοξική ουσία που “κρύβεται” στο air fryer – Είναι τελικά τόσο αθώο το μαγείρεμα;

Το air fryer είναι η “φριτέζα” που σχεδόν κάθε σπίτι πλέον έχει, αφού έχει λύσει… Read More

17 Μαΐου, 2024

Κλέλια Ανδριολάτου: Το κορίτσι του “Maestro” μας δείχνει το minimal σαλόνι της

Η Κλέλια Ανδριολάτου που πολλοί την γνωρίσαμε μέσα από την σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, "Maestro"… Read More

17 Μαΐου, 2024

Παρβοϊός του Σκύλου: Τι είναι, συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο Παρβοϊός του σκύλου (CPV) ή αλλιώς παρβοϊωση του σκύλου είναι ιογενής μεταδοτική ασθένεια και… Read More

17 Μαΐου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα