Το κυδώνι καλλιεργήθηκε εδώ και αιώνες από τους Έλληνες και Ρωμαίους και στην Ελληνική Μυθολογία αναφέρεται ως “χρυσό μήλο”. Μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή για να μειώσετε με φυσικό τρόπο την χοληστερίνη σας. Δίαιτα 7 ημερών για να ρίξετε τριγλυκερίδια και χοληστερίνη
Ένα μεσαίου μεγέθους κυδώνι έχει μόνο 52 θερμίδες, περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο και χαλκό και περιέχει.
Είναι ιδανικό στη μείωση της χοληστερόλης ακόμα και για τους διαβητικούς, αφού περιέχει πηκτίνη, η οποία ανήκει στις φυτικές ίνες που διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τη χοληστερόλη και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα. Επίσης, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με τα κυδωνιά γίνεται παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστας και γλυκού του κουταλιού. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, που πήζει εύκολα και να δημιουργεί μια υφή ζελέ. Επίσης, χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά, καθώς συνδυάζεται υπέροχα με χοιρινό και μοσχάρι.
Πως να φτιάξετε χυμό κυδωνιού
- Τρίψτε 3 κιλά κυδώνια, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό.
- Βράστε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
- Αφήστε το μείγμα όλη τη νύχτα.
- Το πρωί στραγγίξτε με σουρωτήρι στύβοντας πολύ καλά.
- Ρίξτε το χυμό σε ένα γυάλινο μπουκάλι και διατηρήστε το στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα.
πηγή newsitamea / φώτο
Δείτε επίσης ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: Σημάδια στα μάτια που φανερώνουν υψηλή χοληστερόλη