in , ,

11 Πράγματα που Αποκαλύπτουν τα Κόπρανα για την Υγεία μας

όψη κοπράνων,κόπρανα και υγεία,συμβουλές υγείας,υγεία,
11 Πράγματα που Αποκαλύπτουν τα Κόπρανα για την Υγεία μας

Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε υγιείς. Ωστόσο, το σώμα μας έχει τρόπους επικοινωνίας, που αν ξέρουμε να τους διαβάζουμε, μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ποιότητα της ζωής μας. Από άποψη υγείας, συχνά ξεχνάμε τα κόπρανα αλλά υπάρχουν μερικοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τους δώσετε περισσότερη προσοχή. Τι Μπορούν να Πουν τα Κόπρανα του Κατοικίδιού σας για την Υγεία του

Λευκά κόπρανα

11 Πράγματα που Αποκαλύπτουν τα Κόπρανα για την Υγεία μας

Τα λευκά ή πηλόχρωμα κόπρανα είναι μη φυσιολογικά και μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς αυτό οφείλεται στο ότι το συκώτι δεν παράγει χολή ή η χολή δεν ρέει στο λεπτό έντερο για να διασπάσει την τροφή. Η χολή είναι ένα κρίσιμο πεπτικό υγρό που παράγεται από το συκώτι που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και δίνει στα κόπρανα το κανονικό καφέ χρώμα του κατά την πέψη.

Ασθένειες του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα ή η κίρρωση, μπορεί να είναι η αιτία των λευκών κοπράνων. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα και ουσίες, όπως το βάριο που χρησιμοποιείται στις ακτίνες Χ του πεπτικού συστήματος και ορισμένα αντιόξινα που περιέχουν υδροξείδιο του αργιλίου, μπορούν επίσης να αποχρωματίσουν τα κόπρανα. Εάν εμφανιστούν λευκά κόπρανα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια για να ανακαλύψετε την υποκείμενη αιτία.

Πράσινα κόπρανα

Ας ξεκινήσουμε επισημαίνοντας ένα σημαντικό γεγονός – δεν είστε ο μόνος που έχετε παρατηρήσει μια απροσδόκητη απόχρωση πράσινου στα κόπρανά σας αφού πάτε στην τουαλέτα. Το χρώμα τους μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Τι μπορεί όμως να προκαλέσει αυτές τις αλλαγές;

  • Η κατανάλωση πράσινων τροφών, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι, είναι η πιο πιθανή εξήγηση για τα πράσινα κόπρανα. Η χλωροφύλλη που δίνει σε αυτά τα λαχανικά το πρασινωπό τους χρώμα μπορεί επίσης να βάψει τα κόπρανα σας.
  • Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να αλλάξει το χρώμα των κοπράνων σας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν τη βακτηριακή χλωρίδα στο έντερο, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πρασινωπή απόχρωση στα κόπρανα. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να διαταράξουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν διάρροια με πρασινωπή απόχρωση λόγω της παρουσίας χολής.
  • Οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων μπορεί επίσης να είναι σημάδι πιθανής μόλυνσης ή προβλήματος υγείας. Η παρουσία μιας πρασινωπής απόχρωσης θα μπορούσε να είναι σημάδι βακτηριακής, ιογενούς ή παρασιτικής λοίμωξης στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ταχεία απόκριση διέλευσης του εντερικού περιεχομένου και της μη απορροφημένης χολής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό και άλλα υγρά δεν απορροφώνται σωστά στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πράσινα ή υδαρή κόπρανα.

Κίτρινα κόπρανα

Το καφέ χρώμα των κοπράνων οφείλεται στην παρουσία χολερυθρίνης και χολής. Η χολερυθρίνη παράγεται στο ήπαρ από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και αναμιγνύεται με τη χολή στη χοληδόχο κύστη πριν περάσει στα έντερα, όπου τα βακτήρια τη διασπούν και την αποβάλλουν με τα κόπρανα ή τα ούρα.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τα κίτρινα κόπρανα είναι μια διατροφή πλούσια σε λίπη. Ωστόσο, αυτά μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές περιλαμβάνουν παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, διαταραχές του παγκρέατος, κοιλιοκάκη, σύνδρομο Gilbert, γιαρδιάση, στρες και κακή διατροφή.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Μαύρα κόπρανα

Τα μαύρα κόπρανα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης σκουρόχρωμων τροφών και ποτών, όπως το παντζάρι, ή συμπληρωμάτων όπως ο σίδηρος. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σημάδι αιμορραγίας στο ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα.

Εάν τα κόπρανα είναι μαύρα και έχουν δυσάρεστη οσμή, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, φλεγμονή, πολύποδες του παχέος εντέρου. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να συστήσει ενδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση για να βρεθεί η πηγή του προβλήματος.

Κοκκινοκίτρινα κόπρανα

Τα κόκκινα κόπρανα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και ανησυχία. Ενώ μερικές φορές μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση κόκκινων τροφίμων ή χρωστικών, μπορεί επίσης να είναι σημάδι αιμορραγίας στο κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα. Αιτίες του τελευταίου μπορεί να είναι αιμορροΐδες, ρωγμές στο παχύ έντερο ή σημάδια φλεγμονής στα έντερα, αιμορραγία στο στομάχι ή τα έντερα.

Εάν παρατηρήσετε έντονα κόκκινες ραβδώσεις στο χαρτί υγείας ή στην τουαλέτα και έχετε πόνο ή φαγούρα, είναι πιθανό να οφείλεται σε αιμορροΐδες ή ραγάδες του πρωκτού. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε φλεγμονή στα έντερα.

Ωστόσο, εάν τα κόκκινα κόπρανα συνοδεύονται από πυρετό και κακουχία ή εάν το αίμα μοιάζει με σβώλους σαν κατακάθι καφέ, οι ειδικοί συνιστούν να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας στο πεπτικό σύστημα.

Δείτε ακόμη Μέχρι και 500 Δολάρια τη φορά: Τώρα Μπορούμε να Δωρίσουμε τα Κόπρανά μας και Ισως να Σώσουμε μια Ζωή

Σκληρά κόπρανα σαν σφαιρίδια

Εάν τα κόπρανα σας είναι μικρά, σκληρά και σαν σφαιρίδια, πιθανότατα αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα ή μειωμένη συχνότητα κενώσεων. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αυτό είναι η ενυδάτωση και η σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία των εντέρων.

Σκασμένα κόπρανα

Εάν τα κόπρανα σας έχουν σχήμα λουκάνικου με ρωγμές στην επιφάνεια, μπορεί να αντιμετωπίζετε ήπια δυσκοιλιότητα λόγω κακής διατροφής ή κάθεστε για πολλή ώρα. Αυτά τα κόπρανα είναι κοινά σε περιπτώσεις λειτουργικής δυσκοιλιότητας (που προκαλείται από τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής) και μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα κόπρανα ήταν στο έντερο για περίπου επτά ημέρες πριν αποβληθούν.

Μαλακά και λεία κόπρανα

Τα υγιή κόπρανα είναι συνήθως κυλινδρικά, σε σχήμα λουκάνικου, περίπου στο πλάτος μιας μπανάνας και μεταξύ 10 έως 20 εκατοστά. Όταν τραβάτε το καζανάκι, θα πρέπει να διατηρούν το σχήμα τους και να έχουν τη σωστή ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών. Μια συνοχή παρόμοια με το μαλακό παγωτό είναι ιδανική. Επιπλέον, το να έχετε ένα υγιές, φυσιολογικό εντερικό σύστημα σημαίνει να έχετε κενώσεις κάθε μία έως τρεις ημέρες.

Κόπρανα σε σχήμα σταγόνας

Όταν τα κόπρανα έχουν μαλακή σύσταση και πέφτουν με τη μορφή μικρών σταγονιδίων με ευδιάκριτες άκρες, θεωρείται ότι είναι ελαφρώς χαλαρά. Είναι φυσιολογικό για τα άτομα που πηγαίνουν στην τουαλέτα δύο ή τρεις φορές την ημέρα να παρουσιάζουν αυτού του είδους την κίνηση του εντέρου, ειδικά μετά από μεγάλα γεύματα.

Κόπρανα με κακώς καθορισμένες άκρες

Τα μαλακά χωρίς καθορισμένο σχήμα κόπρανα είναι ένα πρώιμο στάδιο της διάρροιας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το παχύ έντερο κενώνει γρήγορα λόγω ξαφνικής αλλαγής στη διατροφή ή το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ή όταν αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις. Όταν εμφανίζονται χαλαρά κόπρανα, ο έλεγχος του επείγοντος ή του χρόνου των κενώσεων μπορεί να είναι δύσκολος.

Όταν το σώμα βιώνει στρες ή δεν είναι συνηθισμένο σε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, μπορεί να έχει κενώσεις πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αν δεν μείνουν αρκετά στα έντερα, δεν υποβάλλονται σε σωστή επεξεργασία και μπορεί να περιέχουν νερό και θρεπτικά συστατικά που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί.

Υδαρή κόπρανα

Όταν τα κόπρανα γίνονται υδαρή βρίσκεστε σε προχωρημένο στάδιο διάρροιας. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από ερεθισμό του λεπτού εντέρου, ο οποίος προκαλεί το υγρό να περάσει μέσα από το σώμα χωρίς να υποστεί σωστή επεξεργασία. Αν και ένα μέρος του μπορεί να απορροφηθεί από το παχύ έντερο, το μεγαλύτερο μέρος του συσσωρεύεται στο ορθό και προκαλεί ξαφνική, σοβαρή διάρροια.

πηγή φωτογραφιών © GENIAL / YouTube

Δείτε επίσης Πολλοί άνθρωποι σταματούν να χρησιμοποιούν χαρτί υγείας και λένε ότι είναι ο,τι καλύτερο για την υγεία τους

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4.3 / 5. Αξιολογήσεις: 9

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Κοστίζει 3500€, στο Φέρνουνε στο Χώρο που το Θες και το Εσωτερικό του θα σε Μαγέψει

Μικρό Σπίτι Προκάτ: Κοστίζει 3500€, στο Φέρνουνε στο Χώρο που το Θες και το Εσωτερικό του θα σε Μαγέψει

λεπτομέρειες ρούχων,συμβουλές για ρούχα,επαγγελματικά ρούχα,μόδα,συμβουλές μόδας,συνέντευξη εργασίας,

11 Μικρές Λεπτομέρειες Ρούχων που θα σας Βοηθήσουν να Αποκτήσετε Εύκολα τη Δουλειά των Ονείρων σας