Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα—όπως σούπες, κρέατα, φασόλια και λαχανικά—είναι βασικά σε πολλές κουζίνες. Τα χειροκίνητα και ηλεκτρικά ανοιχτήρια κονσερβών μας επιτρέπουν να τα ανοίγουμε εύκολα και να απολαμβάνουμε το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ανοιχτήρι κονσέρβας — είτε έχει χαθεί είτε σπάσει. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε μια κονσέρβα, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο ανοιχτήρι. Τι Μπορείτε να Κάνετε Εναλλακτικά με τη Μπλε Τσάντα FRAKTA της IKEA
Πώς να ανοίξετε μια κονσέρβα με ένα κουτάλι
Μία από τις καλύτερες επιλογές για να ανοίξετε μια κονσέρβα χωρίς ανοιχτήρι είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι. Πριν ξεκινήσετε, απλώς θυμηθείτε ότι οι άκρες του καπακιού κονσέρβας είναι αιχμηρές, ακόμη και όταν ανοίγετε με ένα χειροκίνητο ανοιχτήρι. Μπορεί να γίνουν ακόμη πιο αιχμηρά όταν χρησιμοποιούνται μη τυποποιημένα εργαλεία. Φροντίστε να μην κοπείτε όταν ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα για να ανοίξετε μια κονσέρβα με ένα κουτάλι.
Ξεκινήστε τοποθετώντας την κονσέρβα σε μια επίπεδη και σταθερή επιφάνεια όπου δεν πρόκειται να γλιστρήσει καθώς την ανοίγετε. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μεταλλικό κουτάλι.
Στη συνέχεια, πιάστε καλά το κοίλωμα του κουταλιού – όχι τη λαβή. Κρατήστε το στην παλάμη σας, πιάνοντάς το με τα τέσσερα δάχτυλά σας. Ο δείκτης σας θα πρέπει να ακουμπάει ακριβώς κάτω από τη λαβή του κουταλιού και το μικρό δάχτυλό σας πρέπει να βρίσκεται μέσα στην καμπύλη για να παρέχει πιο σταθερό κράτημα. Στη συνέχεια, βάλτε το κοίλωμα του κουταλιού προς τα πάνω κατά μήκος του χείλους στην άκρη της κονσέρβας – ακριβώς εκεί που θα βάζατε ένα ανοιχτήρι. Το ανοιχτό μέρος του κοιλώματος πρέπει να είναι στραμμένο προς τα μέσα προς τη μέση του καπακιού.
Μόλις το κουτάλι είναι στη θέση του, ασκήστε σταθερή πίεση για να το τρίψετε εμπρός και πίσω κατά μήκος ενός μικρού τμήματος του εσωτερικού χείλους του καπακιού της κονσέρβας. Η επανάληψη αυτής της κίνησης θα φθείρει το μέταλλο αρκετά ώστε να ανοίξει μια τρύπα μετά από λίγα λεπτά.
Μετά πιέστε την άκρη του κουταλιού μέσα στην τρύπα. Με την άκρη του κουταλιού στραμμένη προς τα πάνω και πιέζοντας την εσωτερική άκρη του καπακιού, μετακινήστε το με δύναμη περιμετρικά του καπακιού μέχρι να σπάσει αρκετό από το μέταλλο και μπορείτε να ανοίξετε προσεκτικά το καπάκι αρκετά για να αδειάσετε το περιεχόμενο της κονσέρβας.
Πώς να ανοίξετε μια κονσέρβα με ένα μαχαίρι
Μια άλλη επιλογή για το πώς να ανοίξετε κονσέρβες χωρίς ανοιχτήρι είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι. Ένα μαχαίρι σεφ χωρίς υποστήριγμα (το χοντρό μεταλλικό μέρος μεταξύ της λεπίδας και του μαχαιριού) είναι ιδανικό για αυτήν την εργασία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σουγιά ή ένα χασαπομάχαιρο. Ωστόσο, ένα μαχαίρι βουτύρου δεν θα λειτουργήσει. Ανεξάρτητα από τον τύπο μαχαιριού που χρησιμοποιείτε, χρειάζεται πρόσθετη προσοχή για να μην κοπείτε ενώ ανοίγετε την κονσέρβα. Ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο μαχαίρι είναι το καλύτερο, καθώς το επιπλέον βάρος θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το μαχαίρι σταθερό και θα τρυπήσει το καπάκι της κονσέρβας.
Τοποθετήστε την κονσέρβα σε μια επίπεδη και σταθερή επιφάνεια—ιδανικά ένα τραπέζι που είναι περίπου τόσο ψηλό όσο οι γοφοί σας. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να πιάσετε καλά το μαχαίρι ακριβώς εκεί που συναντώνται η λαβή και η λεπίδα. Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας κατά μήκος της επίπεδης πλευράς της λεπίδας με τα άλλα τέσσερα δάχτυλά σας κατά μήκος της πλευράς της λαβής, προσέχοντας να τα κρατήσετε μακριά από την αιχμηρή άκρη.
Δείτε ακόμη ΠΟΤΕ Χωρίς Γάντια: 11 Πράγματα που Δεν Πρέπει να Κάνετε Με Γυμνά Χέρια
Τοποθετήστε το μαχαίρι έτσι ώστε η φτέρνα του μαχαιριού να ακουμπά στο ανασηκωμένο χείλος στο χείλος του πάνω μέρους του καπακιού. Η φτέρνα του μαχαιριού είναι το φαρδύτερο μέρος της λεπίδας, πιο μακριά από την άκρη. Μόλις τοποθετηθεί, ελέγξτε τη λαβή σας για να βεβαιωθείτε ότι η φτέρνα είναι ισορροπημένη κάτω από την παλάμη σας.
Χρησιμοποιήστε δύναμη για να πιέσετε το μαχαίρι μέχρι η φτέρνα να ανοίξει μια τρύπα στο καπάκι. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να σκύψετε πάνω από την κονσέρβα και να χρησιμοποιήσετε το ελεύθερο χέρι σας για να ασκήσετε πρόσθετη πίεση πιέζοντας προς τα κάτω το χέρι που κρατά το μαχαίρι.
Σύρετε το μαχαίρι πάνω από ένα ή δύο εκατοστά και επαναλάβετε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω για να ανοίξετε μια δεύτερη τρύπα στο καπάκι. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε την ίδια μέθοδο για να ανοίξετε τρύπες σε όλη την περίμετρο του καπακιού.
Αφού δουλέψετε σε όλη την περίμετρο της κονσέρβας, το καπάκι πρέπει να είναι αρκετά χαλαρό ώστε να ανοίγει εύκολα με το μαχαίρι. Βάλτε τη μύτη του μαχαιριού σε μια από τις τρύπες που κάνατε και πιέστε προσεκτικά τη λαβή για να τραβήξετε το καπάκι. Όταν εργάζεστε με το μαχαίρι, προστατεύστε τα δάχτυλα και τα χέρια σας και βεβαιωθείτε ότι η αιχμηρή άκρη της λεπίδας είναι πάντα στραμμένη μακριά από το σώμα σας για να αποφύγετε τραυματισμούς.
Πώς να ανοίξετε μια κονσέρβα σε ένα βράχο ή σκυρόδεμα
Αν λείπετε από το σπίτι και δεν έχετε πρόσβαση σε ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι, ένας βράχος ή σκυρόδεμα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εναλλακτικό ανοιχτήρι κονσερβών.
Ξεκινήστε αναζητώντας έναν μεγάλο επίπεδο βράχο ή ένα κομμάτι σκυροδέματος με τραχιά επιφάνεια. Ο βράχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από τη διάμετρο της κονσέρβας. Τοποθετήστε το βράχο σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αναποδογυρίστε την κονσέρβα και τοποθετήστε την στην κορυφή του βράχου.
Τρίψτε επανειλημμένα την κονσέρβα μπρος-πίσω πάνω από το βράχο. Η τριβή θα λεπτύνει το καπάκι, καθιστώντας δυνατή την αφαίρεσή του. Περιοδικά, σταματάτε για να ελέγχετε για σημάδια υγρασίας μεταξύ της κονσέρβας και του βράχου. Μόλις εμφανιστεί υγρασία, το καπάκι πρέπει να είναι αρκετά λεπτό ώστε να αφαιρείται με σχετική ευκολία.
Δείτε επίσης Υπάρχει στην Πραγματικότητα Μεγάλη Διαφορά Μεταξύ PYREX και Pyrex