Οι σεφ αποκαλύπτουν τον σωστό τρόπο για να ξεφλουδίσετε και να κόψετε φρούτα, λαχανικά, κρέατα και τυριά. Το Απολυτό Κόλπο Μαγειρικής Για να μην Βρωμάει το Κουνουπίδι
Κόψιμο ακτινιδίων
Η χρήση αποφλοιωτή σε ένα ώριμο ακτινίδιο πιθανότατα θα το συνθλίψει. Ένα υπέροχο κόλπο είναι να κόψετε το πάνω και το κάτω μέρος. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα κουτάλι κοντά στη φλούδα και περάστε το γύρω από το εσωτερικό για να ελευθερώσετε ολόκληρη τη σάρκα.
Κόψτε τις άκρες μάνγκο στο για να δημιουργήσετε πρώτα μια επίπεδη επιφάνεια.
Το να μην κόβετε τις άκρες ενός μάνγκο πριν το κόψετε σε φέτες μπορεί να είναι επικίνδυνο. Για ασφάλεια, κόψτε πρώτα το πάνω και το κάτω μέρος. Στη συνέχεια, κόψτε κατά μήκος του κουκουτσιού με το μάνγκο όρθιο.
Όπως και με τα ακτινίδια, αποφύγετε τη χρήση αποφλοιωτή εάν το μάνγκο είναι πολύ ώριμο.
Είναι απαραίτητο να κόψετε τα «μάτια» των ανανάδων γιατί είναι δύσκολο να μασηθούν.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ανανά είναι ότι δεν κόβουν τα «μάτια», τις καφέ κηλίδες που παραμένουν αφού αφαιρέσετε τη φλούδα του φρούτου.
Για να κόψετε σε φέτες έναν ανανά, θα πρέπει να ξεκινήσετε κόβοντας το πάνω και το κάτω μέρος του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να ξεφλουδίσετε γύρω από το εξωτερικό, φροντίζοντας να κόψετε τα μάτια για να αποφύγετε μια «δυσάρεστη εμπειρία μασήματος».
Βγάλτε τους σπόρους του ροδιού με λιγότερο χάος κόβοντάς το πρώτα στη μέση.
Για να αποφύγετε το υπερβολικό χάος, κόψτε πρώτα τα ρόδια στη μέση. Πάνω από ένα μπολ, κρατήστε την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και χτυπήστε δυνατά την πλευρά της φλούδας με ένα κουτάλι. Οι σπόροι θα απελευθερωθούν στο μπολ.
Εάν στη συνέχεια βάλετε τους σπόρους σε νερό, μπορείτε να αφαιρέσετε το κουκούτσι από τους σπόρους πιο εύκολα.
Χρησιμοποιώντας στομωμένο μαχαίρι για να κόψετε τη μελιτζάνα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση, κάνοντας τις φέτες καφέ.
Η μελιτζάνα μπορεί να οξειδωθεί γρήγορα όταν εκτίθεται στον αέρα, με αποτέλεσμα τον καφέ αποχρωματισμό. Για να μειώσετε αυτή την οξείδωση, επιταχύνετε το κόψιμο χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι.
Κόψτε τη μελιτζάνα κατά πλάτος σε φέτες διπλάσιου μεγέθους από το επιθυμητό. Η μελιτζάνα συρρικνώνεται κατά το μαγείρεμα επειδή συγκρατείται η υγρασία της, επομένως είναι καλύτερα να την κόψετε σε μεγαλύτερο μέγεθος από όσο νομίζετε.
Σταματήστε να ξεφλουδίζετε τα καρότα, καθώς τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αυτήν.
Αν πλένετε αρκετά καλά τα καρότα δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε καθως η φλούδα περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Δείτε ακόμη 4 Λάθη Μαγειρικής που Καταστρέφουν το Ρύζι σας Σύμφωνα με τους Σεφ
Είναι πιο εύκολο να κόψετε τα σπαράγγια με το χέρι αντί με μαχαίρι.
Ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε τα σπαράγγια είναι στην πραγματικότητα με τα χέρια.
Για να αφαιρέσετε το σκληρό, ξυλώδες άκρο τους, πάρτε τη μια άκρη σε κάθε χέρι και λυγίστε αργά τα σπαράγγια προς τα μέσα μέχρι να σπάσει.
Αν γίνει σωστά, το σημείο στο οποίο σπάνε είναι εκεί που χωρίζει το σκληρό άκρο και το τρυφερό μέρος των σπαραγγιών.
Για να αποφύγετε τραυματισμούς και να ελαχιστοποιήσετε την ολίσθηση, τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από το χειμερινό σκουός πριν το κόψετε.
Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κόβετε το σκουός. Η ανώμαλη επιφάνειά του κάνει το κόψιμο δύσκολο και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Η καλύτερη τεχνική είναι να τοποθετήσετε μια πετσέτα κάτω από το σκουός για να ελαχιστοποιήσετε την ολίσθηση.
Αν το κόψετε σε κύβους, αφαιρέστε το πάνω και το κάτω άκρο και προχωρήστε στο ξεφλούδισμα αργά και προσεκτικά με έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Μόλις το ξεφλουδίσετε, κόψτε το σκουός στη μέση από πάνω προς τα κάτω. Αυτό θα αυξήσει τη σταθερότητα του σκουός, κάνοντας τα επόμενα κοψίματα ευκολότερα και ασφαλέστερα.
Το να κόψετε την κορυφή ενός κρεμμυδιού μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να το ψιλοκόψετε.
Όταν πρόκειται για κρεμμύδια, κόψτε μόνο ένα μικρό τμήμα από το άκρο της ρίζας. Στη συνέχεια, κόψτε το κρεμμύδι στη μέση από πάνω προς τα κάτω και ξεφλουδίστε την πρώτη στρώση και από τα δύο μισά πριν τα κόψετε σε φέτες.
Θα πρέπει να βγάζετε τους σπόρους στις πιπεριές πριν τις τεμαχίσετε.
Για καλύτερα αποτελέσματα, κόψτε τις πιπεριές απευθείας στη μέση και αφαιρέστε τόσο τους σπορους όσο και το κοτσάνι πριν τις κόψετε σε φέτες.
Κόψτε τα σκληρά τυριά σε κομμάτια, όχι σε κύβους.
Τα σκληρά τυριά, όπως το παλαιωμένο τσένταρ, που έχουν κρυσταλλική υφή, είναι καλύτερα αν τεμαχιστούν σε κομμάτια με ένα μικρό μαχαίρι τυριού.
Για την καλύτερη δυνατή γεύση, μην αφαιρείτε ποτέ τη «μύτη» από μια σφήνα μαλακού τυριού.
Για μαλακά τυριά, όπως το μπρι και το καμαμπέρ η φλούδα είναι ένα κρίσιμο μέρος της δομής του τυριού. Θα πρέπει να σερβίρονται ως ολόκληρο κομμάτι και να μην αφαιρείται η «μύτη».
Η σωστή εθιμοτυπία του γαλλικού τυριού υπαγορεύει ότι η “μύτη”, ή το σημείο της σφήνας που έχει κοπεί, δεν πρέπει ποτέ να κόβεται και το τυρί δεν πρέπει ποτέ να αφαιρείται από τη φλούδα.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε φέτα έχει την πιο πλήρη γεύση, το μαλακό τυρί θα πρέπει να κοπεί κατά μήκος της σφήνας.
Τα σάντουιτς και οι φρατζόλες θα θρυμματιστούν με ένα στομωμένο μαχαίρι.
Η άσκηση υπερβολικής πίεσης με ένα στομωμένο μαχαίρι θα συνθλίψει το ψωμί. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι ψωμιού και πρέπει πάντα να είναι οδοντωτό. Η χρήση μόνο ενός αιχμηρού μαχαιριού δεν κάνει, καθώς θα εξακολουθεί να συνθλίβει το ψωμί.
Επιπλέον, η καλύτερη μέθοδος για να κόψετε τα καρβέλια ψωμιού είναι στην πραγματικότητα τοποθετώντας τα στο πλάι — όχι επίπεδα στο ξύλο κοπής
Η χρήση ενός μαχαιριού για να κόψετε πίτσα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο χάος.
Το να κόβετε μια πίτα με ένα μαχαίρι είναι κακή ιδέα — θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν τροχό πίτσας.
Ένα μαχαίρι τείνει να αφαιρεί το τυρί και τις επικαλύψεις και προκαλεί ακαταστασία, καταστρέφοντας τελικά την πίτσα.
Κόβετε πάντα κόντρα το ωμό κρέας σε φέτες.
Σε γενικές γραμμές, κόβετε πάντα κόντρα το ωμό κρέας σε φέτες. Για να προσδιορίσετε το κόψιμο, ρίξτε μια ματιά στο ωμό κρέας. Δείτε αυτές τις γραμμές που μοιάζουν με νήματα; Αυτές είναι οι μυϊκές ίνες. Κατά τον τεμαχισμό, ο στόχος είναι πάντα να κοντύνετε τις μυϊκές ίνες, κάνοντας το κρέας πιο εύκολο να μασηθεί..
Αφήστε το μαγειρεμένο κρέας να ξεκουραστεί πριν το κόψετε σε φέτες.
Το μαγειρεμένο κρέας πρέπει πάντα να ξεκουράζεται για περίπου πέντε έως 10 λεπτά πριν τεμαχιστεί.
Το κρέας μπορεί να χάσει την υγρασία του, αν δεν το αφήσετε να ξεκουραστεί πριν το κόψετε, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθήσετε αυτήν τη συμβουλή για το κοτόπουλο, το οποίο δεν έχει πολλή υγρασία να περισσέψει.
Δείτε επίσης 4 Εύκολα Κόλπα Μαγειρικής που Σώζουν