Όλοι έχουμε ακούσει ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά έρευνα δείχνει και μια άλλη καθημερινή διατροφική συνήθεια που μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία – η κατανάλωση ενός ή δύο τεμαχίων μαύρης σοκολάτας.
Το κακάο είναι μια πλούσια πηγή φλαβανολών, μιας ένωσης στην ομάδα των φλαβονοειδών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες φλαβανόλες από το κακάο – καθώς και από άλλες πηγές, όπως το τσάι, τα μήλα και τα σταφύλια – είδαν μεγαλύτερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα αν ήταν αυξημένη εξαρχής.
Έρευνα για τα οφέλη στης μαύρης σοκολάτας
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, ανέλυσε δεδομένα από 145 προηγούμενες μελέτες. Οι επιδράσεις μείωσης της αρτηριακής πίεσης που εντοπίστηκαν ήταν συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρήθηκαν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μια άλλη μελέτη στο British Medical Journal, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 19.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που δεν την κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια.
Άλλες έρευνες έχουν εντοπίσει μια πιθανή σύνδεση με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και στρες, καθώς και με μειωμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα. «Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα φρούτα και τα λαχανικά, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των καλών βακτηρίων στο έντερο.
Τα φλαβονοειδή στο κακάο σχετίζονται με βελτιωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, βελτιωμένη μνήμη, ακόμη και μειωμένη πνευματική κόπωση. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική υγεία καθώς μεγαλώνουμε.
Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση ενισχύοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφίνης.
Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας φαίνονται ατελείωτα για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας, καθώς βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών και στην ενίσχυση της σεροτονίνης και με τη σειρά της, στη δημιουργία μιας θετικής διάθεσης.
Έχει διαπιστωθεί ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της επιθυμίας για γλυκά μετά από ένα γεύμα, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία καθώς και στην ψυχική μας.
Φυσικά, δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες. Ποια πρέπει λοιπόν να επιλέξετε;
Bitter is better
Η καλύτερη επιλογή για την υγεία είναι να επιμείνουμε στη μαύρη σοκολάτα. Στις συσκευασίες σοκολάτας γενικά δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με την περιεκτικότητα σε φλαβανόλη — το φυτικό αντιοξειδωτικό — στις ετικέτες τους, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο περιέχεται σε μια μπάρα.
Αλλά ο εμπειρικός κανόνας είναι ότι 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (60% στερεά κακάο) περιέχουν 34 mg φλαβανόλες, 20 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν 14 mg φλαβανόλες και 20 γραμμάρια λευκής σοκολάτας δεν περιέχουν φλαβανόλες.
Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα, η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα περιέχουν επίσης μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και γάλακτος, που σημαίνει ότι περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ανθυγιεινά λίπη, σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα.
Γενικά, όσο πιο πικρή είναι η σοκολάτα, τόσο καλύτερη
Για τους περισσότερους ουρανίσκους, αυτή η πικρή γεύση υποδηλώνει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο και λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη. Η μαύρη σοκολάτα (συνήθως 70% κακάο ή υψηλότερη) περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σχετικά με την πηγή:
Express.co.uk – Είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος του Ηνωμένου Βασιλείου και ανήκει στις εθνικές ταμπλόιντ εφημερίδες. Είναι ιδιοκτησίας της Reach PLC και η ναυαρχίδα των express Newspapers. Ιδοκτησίας της εταίριας είναι επίσης η Sunday Express.