Κατηγορίες: LifestyleNewsΠερίεργασυν+

ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ Ο ΦΡΑΠΕ; – ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ;

Με αφορμή μία φράση που άκουσα πολύ πρόσφατα, ότι «ο φραπέ μ’ ενόχλησε στο στομάχι γιατί είναι χημικός καφές», άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο, σκεπτόμενη για ποιο λόγο δεν έχει καταρριφθεί πλέον αυτός ο μύθος.

Πάμε να δούμε μαζί την παραγωγική του διαδικασία, βήμα-βήμα, για να σου λυθεί κάθε απορία γύρω από αυτό το ρόφημα;

Πώς φτιάχνεται λοιπόν ο στιγμιαίος καφές;

Η διαδικασία ξεκινά επιλέγοντας την ποικιλία και συλλέγοντας τους κόκκους
Σε ποικιλίες Robusta ή Arabica θα συναντήσεις το στιγμιαίο καφέ, με ήπιο-λιγότερο πικρό καφέ ή πιο έντονη-μεστή γεύση αντίστοιχα, για να διαλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει περισσότερο. Οι κόκκοι του καφέ συλλέγονται από το καφεόδεντρο και στο στάδιο αυτό είναι κόκκινοι σαν κεράσι.

Διαλέγοντας τους κατάλληλους κόκκους

Οι καρποί αποφλοιώνονται για να μείνουν οι πράσινοι κόκκοι του καφέ, οι οποίοι επιλέγονται προσεκτικά πριν προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο. Η σωστή διαλογή θα οδηγήσει σε έναν πλούσιο σε άρωμα και γεύση καφέ.

Οι κόκκοι καβουρδίζονται και αλέθονται

Για να το καταλάβεις καλύτερα, «ψήνονται» σε ειδική θερμοκρασία και για ορισμένη χρονική διάρκεια. Στο στάδιο αυτό οι κόκκοι από πράσινοι παίρνουν αυτό το καφέ σκούρο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε στον καφέ. Έπειτα αλέθονται διαδοχικά και δημιουργείται η σκόνη του καφέ, σε ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος.

Το διαδοχικό φιλτράρισμα του στιγμιαίο καφέ

Ίσως από τα σημαντικότερα βήματα, στην παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ, που λίγοι γνωρίζουν! Στο στάδιο αυτό η σκόνη του καφέ περνάει από ειδικά φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου αφαιρεθεί όλο το κατακάθι.

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα φιλτραρισμένου καφέ, που έχει ουδέτερη ή και προστατευτική δράση απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη

Related Post

Κι έρχεται η αφυδάτωση

Ξεκίνησε η διαδικασία από τον κόκκινο, σαν κεράσι, καρπό του καφεόδεντρου κι έφτασε στο στάδιο της αφυδάτωσης, απ’ όπου παίρνουμε τον καφέ που φτάνει στα σπίτια όλων μας…

Να τον πιεις στο ποτήρι ή την… κούπα!

Και τώρα είμαστε στο τελευταίο στάδιο: ήρθε η ώρα να φτιάξεις τον φραπέ ή το νες σου! Χρησιμοποίησε 200ml περίπου νερού και 2 κ. γλυκού στιγμιαίου καφέ – είναι 4g εάν σου αρέσει να μετράς τις ποσότητες που βάζεις.

Απόλαυσε την εγρήγορση που θα σου προσφέρει η καφεΐνη και τα οφέλη των 860mg αντιοξειδωτικών που θα βρεθούν στο ποτήρι σου!

Στην υγεία σου!

ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πηγή: www.mednutrition.gr 

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Recent Posts

8 Φυσικές Μάσκες για Αναζωογόνηση των Κατεστραμμένων Μαλλιών

Ορισμένες παραδοσιακές φυσικές θεραπείες περιποίησης μαλλιών μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τα ακριβά… Read More

17 Μαΐου, 2024

ΠΑΚΟΕ: Πόσο επικίνδυνες είναι οι χρωστικές τροφίμων – Τα πιο επικίνδυνα ΕΨΙΛΟΝ – Πίνακας

Οι  χρωστικές, μεταξύ των άλλων πρόσθετων  τροφίμων,  είναι ουσίες φυσικές ή συνθετικές που προστίθενται σε τροφές έτοιμες προς… Read More

17 Μαΐου, 2024

6 Έξυπνα Κόλπα που θα σας Προστατέψουν από Πορτοφολάδες

Πολλοί πορτοφολάδες περιμένουν πλήθος κόσμου στα εμπορικά κέντρα. Απασχολημένοι ψάχνοντας για τέλεια δώρα, πέφτουν θύματα… Read More

17 Μαΐου, 2024

Φυσικό λίπασμα για φυτά: 10 σπιτικά υλικά για να χρησιμοποιήσετε

Εκτός από τα λιπάσματα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα, υπάρχουν πολλά καθημερινά υλικά, οικιακά υπολείμματα… Read More

17 Μαΐου, 2024

Πνιγμός στη Θάλασσα: Τι πρέπει να κάνετε αν κινδυνεύετε να Πνιγείτε

Πολλοί κάνουν τις διακοπές τους στη θάλασσα ή σε μια λίμνη. Δυστυχώς, το καλοκαίρι συχνά… Read More

17 Μαΐου, 2024

Πώς να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια στο σπίτι με εύκολο τρόπο

Το καλοκαίρι έρχεται επιτέλους όμως οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι πολλά έντομα θα επισκεφθούν τα… Read More

17 Μαΐου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα