Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τους χουρμάδες και τα οφέλη τους αλλά λίγοι ξέρουν ότι το κουκούτσι τους έχει μεγάλη αξία. Συχνά πετάμε τους σπόρους των χουρμάδων αλλά μπορούν να καβουρδιστούν, να αλεθούν και να παρασκευαστεί ένα υποκατάστατο καφέ χωρίς καφεΐνη με πολύ πλούσια και γλυκιά γεύση. Η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι κάτι καινούργο και σύγχρονο αλλά έρχεται από τα αρχαία χρόνια.
Τι προσφέρει ο καφές από χουρμάδες
- Ενέργεια χωρίς καφεΐνη: Προσφέρει ενέργεια χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της καφεΐνης.
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Γεμάτος πολυφαινόλες βοηθούν στο οξειδωτικό στρες και βοηθούν πολύ το ανοσοποιητικό.
- Βοηθάει στην πέψη: Μπορεί να σας βοηθήσει με το πεπτικό σας σύστημα.
- Καλή επιλογή για διαβητικούς: Ο καφές από χουρμάδες ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα κάνοντάς τον μια καλή επιλογή.
- Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς: Επειδή περιέχει μέταλλα όπως κάλλιο και μαγνήσιο βοηθά στην καρδιοαγγειακή λειτουργία.
- Ρύθμιση βάρους: Επειδή είναι υψηλός σε ίνες βοηθά στον κορεσμό.
- Φυσική αποτοξίνωση
- Υποστηρίζει τη νεφρική λειτουργία: Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε ορισμένους πολιτισμούς για να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών νεφρών.
- Ενδυνάμωση των οστών: Περιέχει ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο και φώσφορο που βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών.
- Είναι χωρίς γλουτένη και είναι Vegan: Κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα διατροφικών τρόπων ζωής.
Πώς να φτιάξετε καφέ από τα κουκούτσια χουρμά στο σπίτι
Βήμα 1: Βγάλτε τα κουκούτσια
Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τους φρέσκους ή αποξηραμένους χουρμάδες. Τα ξεπλένουμε καλά για να φύγουν τυχόν κολλώδη υπολείμματα.
Βήμα 2: Στεγνώστε τα καλά
Απλώστε τους σπόρους σε μια καθαρή επιφάνεια ή δίσκο και αφήστε τους να στεγνώσουν φυσικά για 1-2 ημέρες. Μπορείτε επίσης να επιταχύνετε τη διαδικασία τοποθετώντας τα στο φούρνο σε χαμηλή ένταση για λίγο.
Βήμα 3: Ψήστε τους σπόρους
Μόλις στεγνώσουν, καβουρδίστε τους σπόρους σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ή στο φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καφέ χρώμα και να δώσουν ένα άρωμα σαν του καφέ. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά.
Βήμα 4: Ψύξτε και αλέστε
Μετά το ψήσιμο τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια, αλέστε τα χρησιμοποιώντας έναν μύλο μπαχαρικών, έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος μέχρι να πάρετε μια λεπτή σκόνη.
Βήμα 5: Παρασκευάστε σαν καφέ
Χρησιμοποιήστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη σκόνη ανά φλιτζάνι νερό. Μπορείτε να το βράσετε σε ένα μπρίκι, να το βράσετε σαν τσάι ή να χρησιμοποιήσετε σε πρέσα για γαλλικό καφέ. Αφήστε το να βράσει για 5-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό σας αρέσει.
Extra tip: Προσθέστε λίγη κανέλας, κάρδαμο ή γάλα καρύδας για έξτρα γεύση.
Ο καφές από σπόρους χουρμά δεν είναι απλώς ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αυτό που συνήθως πετιέται – είναι επίσης ένα θρεπτικό ρόφημα με πολλά οφέλη. Αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση χωρίς καφεΐνη αλλά και χωρίς να στερήστε τη γεύση ή τα οφέλη για την υγεία, αυτό το κρυμμένο διαμάντι μπορεί απλώς να γίνει το νέο αγαπημένο σας ρόφημα.
Αποποίηση ευθύνης: Αυτό το άρθρο είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε ιατρικές παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα.