Πως θα βάψουμε ωραία τα κόκκινα αβγά μας χωρίς να μας σπάσουν; Πως θα πετύχουμε ωραίο χρώμα και ωραίο βράσιμο χωρίς να είναι μελάτα αλλά όχι και πολύ σφιχτά; Μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα βράσετε ωραιότατα αβγά χωρίς να σας σπάσουν βαμμένα υπέροχα σε όποιο χρώμα θέλετε.
Κόκκινο για το πάθος που βιώθηκε, κόκκινο για τη χαρά της Ανάστασης, κόκκινο επειδή είναι άνοιξη και όλα ζουν μια εκρηκτική, νέα αρχή. Αγαπημένο έθιμο του Πάσχα, το βάψιμο των αβγών έχει τα μυστικά του. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αβγά.
Ο πρώτος καθοριστικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα αβγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αβγά μιας -δύο ημερών. Προτιμήστε αβγά μεσαίου μεγέθους, χρώματος μπεζ.
Ο δεύτερος κανόνας είναι να αφήσετε τα αβγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και ο κρόκος χωρίς το πράσινο «στεφάνι». Τα αβγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.
Ο τρίτος κανόνας είναι να έχετε τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.
Ο τέταρτος κανόνας είναι να πλύνετε καλά τα αβγά με ξύδι και νερό, με με μαλακό σφουγγαράκι (η σκληρή πλευρά θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά) αφού πρώτα τα έχετε μουλιάσει σε αρκετό νερό για 1/2 ώρα.
Ο πέμπτος κανόνας είναι να στρώσετε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι ή βιτέξ στη κατσαρόλα -με πλατύ πάτο- που θα βράσετε τα αβγά. Το πανάκι ή το βιτέξ θα απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
Ο έκτος κανόνας είναι να βάλετε μια μόνο στρώση αβγά πάνω από το πανάκι ή το βιτέξ , να προσέξετε να μην ακουμπά το ένα αβγό το άλλο -να βάλετε λίγα αβγά- και να τα σκεπάσετε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.
Ο έβδομος κανόνας είναι να βάλετε τα αβγά στη κατσαρόλα, να τη σκεπάσετε με το καπάκι της, να βάλετε αμέσως τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και να την αφήσετε μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού (δηλαδή μέχρι να φανούν οι πρώτες “φουσκάλες” βρασμού) γιατί αλλιώς θα χτυπιούνται τα αβγά.
Σβήνετε την εστία αμέσως. Σε περίπτωση που κοχλάζει το νερό, αποσύρετε τη κατσαρόλα από την εστία για να μη σπάσουν τα αυγά και την αφήνετε μέχρι να “καθήσει” ο βρασμός και μετά τη ξαναβάζετε στο σβηστό μάτι της φωτιάς. Αφήνετε τα αβγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 11-12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 13-14 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους.
Μόλις περάσει ο χρόνος βγάζετε προσεκτικά τα αυγά από το ζεστό νερό και τα βάζετε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Μετά τα τοποθετείτε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς και να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αβγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.
Ο όγδοος κανόνας αφορά τον τρόπο βαφής των αβγών:
TIP: Αν στη κατσαρόλα που χρησιμοποιήσατε για τη βαφή έχει μείνει χρώμα, μπορείτε να το αφαιρέσετε τρίβοντας με άσπρο ξίδι και σόδα μαγειρικής.
via sintayes φώτο / Steve Outram / Getty Images
Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More
Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More
Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More
Οι ακρυλικές μπανιέρες είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι πιο ελαφριές από τις εμαγιέ και διατηρούνται πιο… Read More
Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλά κόλπα για να κάνουν το καθάρισμα να μην διαρκεί ώρες. Φυσικά,… Read More
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.
Περισσότερα