Στους περισσότερους από αυτούς που αναζητούν δουλειά δεν αρέσει η φράση «Θα είμαστε σε επαφή!» γιατί βασικά γίνεται αντιληπτό ως μια πιο ήπια εκδοχή του «Δεν είσαι σωστός για εμάς». Γι’ αυτό κάθε φορά, μετά από μια αποτυχημένη συνέντευξη, προσπαθούμε να μαντέψουμε τι ακριβώς δεν άρεσε στον υπεύθυνο προσλήψεων σε εμάς. Μας λείπει η εμπειρία ή ο υπεύθυνος προσλήψεων απέτυχε να εκτιμήσει πλήρως τις δεξιότητές μας; Ή μήπως δεν έπρεπε να είμαστε τόσο ειλικρινείς σχετικά με τις ατέλειές μας; Με βάση τους ιστότοπους αναζήτησης εργασίας, τα άρθρα υπευθυνων προσλήψεων και τη γνώμη των χρηστών του Διαδικτύου απαντήσαμε στις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να ακούσετε σε μια συνέντευξη για εργασία. 7 Σημάδια που Αποκαλύπτουν εάν μια Αγγελία Εργασίας Είναι από έναν Ανέντιμο Εργοδότη
“Ποιες είναι οι ατέλειές σας;”
Μην αστειεύεστε για τις ατέλειές σας αλλά παραδεχτείτε τις με ειλικρίνεια. Το πιο ωραίο πράγμα για το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη θα είναι να δει πώς μετατρέψατε τις ατέλειές σας σε πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο η επάρκειά σας στα αγγλικά ήταν πολύ κακή, αλλά κάνατε μαθήματα και τώρα μπορείτε να μιλάτε άπταιστα αγγλικά. Δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι και ο υπεύθυνος προσλήψεων θα εκτιμήσει την ώριμη προσέγγισή σας: να παραδεχτείτε τις ατέλειές σας και να εργαστεί σκληρά πάνω σε αυτές.
«Πώς θα σας περιέγραφαν οι συνάδελφοί σας;»
Ίσως ένα άτομο να θέλει να πει κάτι σαρκαστικό ή να επαινέσει ανοιχτά τον εαυτό του όταν απαντά σε μια ερώτηση όπως αυτή — αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην το κάνετε αυτό. Ο στόχος του υπεύθυνου προσλήψεων είναι να ανακαλύψει εάν ο υποψήφιος μπορεί να αξιολογήσει λογικά τον εαυτό του από έξω. Μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση περίπου με τον ακόλουθο τρόπο, «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν ….. σε εμένα περισσότερο» και να αναφέρετε τα δυνατά σας σημεία στο ενδιάμεσο. Είστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσετε όταν οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι; Τέλεια, μιλήστε για αυτό. Αυτή η απάντηση δεν θα φαίνεται καύχημα, αλλά ταυτόχρονα, είναι μια άλλη ευκαιρία να δείξετε τον εαυτό σας από μια καλή πλευρά.
«Αν ήσουν φρούτο, τι θα ήσουν;»
Το θέμα αυτών των αφηρημένων ερωτήσεων είναι να δουν την αντίδραση του υποψηφίου σε αυτές σε πραγματικό χρόνο. Θα μπερδευτούν, θα απαντήσουν ή θα πουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ερώτηση; Όλα αυτά μπορούν να δείξουν στον υπεύθυνο προσλήψεων πώς θα συμπεριφερθεί ένας πιθανός υπάλληλος σε απροσδόκητες καταστάσεις στην εργασία. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτό το είδος ερώτησης. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξετε ένα πορτοκάλι ή ένα μήλο (ωστόσο, αν αναφέρετε κάποιο εξωτικό φρούτο, ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να εκτιμήσει τη μη τυπική σας σκέψη). Το πιο σημαντικό είναι να μην αρχίσετε να αισθάνεστε νευρικοί, αλλά να απαντήσετε ήρεμα, με χαμόγελο και να εξηγήσετε την απάντησή σας.
Δείτε ακόμη Πως να Προστατέψετε την Υγειά σας στην Εργασία
«Περιγράψτε τον εαυτό σας με μια λέξη».
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επίθετα και ουσιαστικά για να περιγράψετε τον εαυτό σας. Μην τα επιλέξετε τυχαία, αλλά επιλέξτε τα με βάση τη μελλοντική σας θέση. Στοχεύετε στη θέση του επικεφαλής του τμήματος; Εάν ναι, τότε απαντήστε «Ηγέτης». Υπάρχουν επίσης γενικές απαντήσεις όπως «ρεαλιστής» ή «εξωστρεφής».
«Αν σταματήσουμε να σας πληρώνουμε, θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε μαζί μας;»
Συνήθως, οι υποψήφιοι απαντούν «ναι», επειδή πιστεύουν ότι αυτό ακριβώς περιμένει ο δυνητικός εργοδότης από αυτούς — πλήρη αφοσίωση και δέσμευση. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά – ο εργοδότης πιθανότατα θέλει να βρει έναν υπάλληλο που γνωρίζει την αξία των επαγγελματικών του δεξιοτήτων. Γι’ αυτό η σωστή απάντηση είναι «όχι πραγματικά».
«Έχετε ερωτήσεις για μένα;»
Αυτή η ερώτηση συχνά ολοκληρώνει τη συνέντευξη. Θα ήταν τέλειο αν προετοιμαστείτε για αυτό και αποφασίσατε για τι θα ρωτήσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων. Μην κάνετε ερωτήσεις για πράγματα στα οποία μπορείτε εύκολα να βρείτε τις απαντήσεις στην περιγραφή της κενής θέσης ή στον ιστότοπο της εταιρείας. Ταυτόχρονα, η απουσία ερωτήσεων μπορεί να αποθαρρύνει τον υπεύθυνο προσλήψεων. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μάθετε γιατί έφυγε ο προηγούμενος υπάλληλος που ήταν σε αυτή τη θέση: θα δείξετε αναλυτικά τις δεξιότητές σας και θα είστε σε θέση να αποφύγετε τα λάθη του ο προκάτοχός σας όταν ξεκινάτε τη δουλειά.
Δείτε επίσης 5 Συμβουλές Ένδυσης από Υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού που θα Αυξήσουν τις Πιθανότητές σας να Βρείτε Εργασία