Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού αποφασίζει να προσλάβει έναν υποψήφιο στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της συνέντευξής του. Μπορούν να αξιολογήσουν τους τρόπους και την εμφάνιση του υποψήφιου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ρούχο παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς ένας εργοδότης δεν θα εκτιμήσει την ατημελησία, το κακό γούστο στα ρούχα και μια ένδυση που είναι πολύ αποκαλυπτική. Όμως μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να βρείτε εργασία δείτε τι αποκαλύπτει ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού για τα ρούχα των υποψηφίων και πώς μπορεί να επηρεάσει την τελική του απόφαση. 14 Κανόνες Ντυσίματος που Πρέπει να Γνωρίζουν Όλοι
Το χρώμα των ρούχων σας επηρεάζει το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
Το γκρι συνδέεται με τον επαγγελματισμό και τη λογική. Τα άτομα που φορούσαν λευκά ρούχα θεωρούνταν πιο οργανωμένα, ενώ τα μαύρα συνδέονταν με την ηγεσία. Τα μωβ και τα πράσινα χρώματα έκαναν τους υπεύθυνους προσλήψεων να αντιλαμβάνονται τους υποψηφίους ως πιο σίγουρους και δημιουργικούς.
Το πορτοκαλί θεωρήθηκε το πιο «μη επαγγελματικό» χρώμα. Οι συνεντευξιαζόμενοι είχαν επίσης την τάση να κουράζονται γρήγορα από το κόκκινο και το κίτρινο. Για το μπλε οι υπεύθυνοι προσλήψεων πιστεύουν ότι οι υποψήφιοι με ομαδικότητα συχνά επιλέγουν να φορούν αυτό το χρώμα.
Τα ρούχα που είναι πολύ φωτεινά μπορεί να θεωρηθούν ως προειδοποίηση.
Τα ρούχα που είναι πολύ φωτεινά και υπερβολικά μπορεί να υποδηλώνουν την επιθυμία να προσελκύσουν την προσοχή με οποιοδήποτε κόστος και αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γνώμη του υπεύθυνου προσλήψεων. Μπορεί να αρχίσουν να έχουν αμφιβολίες για την αληθινή προσωπικότητα ενός υποψηφίου. Ακόμα κι αν κάνετε αίτηση για μια θέση και ένας εργοδότης εκτιμά τη δημιουργικότητά σας, τη γρήγορη σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, είναι καλύτερα να αποφύγετε να ντύνεστε υπερβολικά.
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων συμβουλεύουν να τονίσετε τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας με ασυνήθιστα αξεσουάρ όπως μια καρφίτσα, ένα ρολόι ή ενδιαφέροντα γυαλιά. Αλλά μην το παρακάνετε! Είναι καλύτερα να μην τραβάτε την προσοχή σε περισσότερα από 2 μέρη του σώματος ταυτόχρονα. Και μην ξεχνάτε την αίσθηση του στυλ και του καλού γούστου. Για παράδειγμα, το να φοράτε τα γυαλιά ηλίου στο μέτωπό σας θεωρείται κακή συμπεριφορά.
Δείτε ακόμη 10 Κανόνες για τα Παπούτσια που Πιθανόν να Έχετε Παραβιάσει Ακούσια
Ένας εργοδότης μπορεί να σας απορρίψει γρήγορα στο μυαλό του εάν πιστεύει ότι δεν θα «ταιριάξετε».
Πριν ξεκινήσετε τη συνέντευξη για δουλειά, προσπαθήστε να μάθετε αν υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας και πώς ντύνονται συνήθως οι υπάλληλοι της εταιρείας. Από τη μία, για πολλά επαγγέλματα, ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά για παράδειγμα, το να φοράτε ένα επαγγελματικό κοστούμι θα φαίνεται κατάλληλο σε μια τράπεζα, αλλά αν επιλέξετε να το φορέσετε σε ένα πρακτορείο δημοσίων σχέσεων, θα μοιάζετε με μαύρο πρόβατο. Η εμφάνισή σας θα πρέπει να κάνει τον υπεύθυνο προσλήψεων να αισθάνεται ότι μοιράζεστε τις ίδιες εταιρικές αξίες και θα μπορέσετε να ταιριάξετε. Εάν είστε πολύ διαφορετικοί από τους υπόλοιπους υπαλλήλους, υποσυνείδητα κάνετε έναν εργοδότη να αποφασίσει να μην σας προσλάβει.
Εάν είστε δημιουργικός άνθρωπος όπως φωτογράφος, μουσικός, σχεδιαστής, ηθοποιός ή δημοσιογράφος, είναι καλύτερα να επιλέξετε μια πιο χαλαρή εμφάνιση που θα τονίσει το δικό σας στυλ. Το ίδιο ισχύει για τις startups με νέους επαγγελματίες που δεν τους αρέσει να τηρούν έναν αυστηρό κώδικα ενδυμασίας.
Ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού θα παρατηρήσει πάντα εάν φοράτε καινούργια ρούχα.
Εάν έχετε αγοράσει ένα νέο ένδυμα ειδικά για μια συνέντευξη, είναι καλύτερα να το φορέσετε τουλάχιστον μία φορά πριν. Έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε αν νιώθετε άνετα φορώντας το και θα παρατηρήσετε τυχόν ελαττώματα. Διαφορετικά, το να φοράτε ολοκαίνουργια ρούχα μπορεί να μετατραπεί σε καταστροφή. Μπορεί να έχετε ξεχάσει να απαλλαγείτε από τις κλωστές που πετάνε ή να αφαιρέσετε τις ετικέτες.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι οι τσέπες και οι υποδοχές σε ένα σακάκι ή ένα παλτό που είναι ραμμένες. Η υποδοχή συνήθως τέμνεται σταυρωτά με μια κλωστή αντίστοιχου χρώματος για να διατηρηθεί το σχήμα του σακακιού κατά τη μεταφορά του. Μετά την αγορά, αυτές οι κλωστές πρέπει να αφαιρεθούν, αλλά δεν το κάνουν όλοι οι άνθρωποι.
Όταν αισθάνεστε άβολα με τα ρούχα σας, ένας υπεύθυνος προσλήψεων θα μπορεί να το δει.
Φυσικά, θα πρέπει να προσέξετε αρκετά την εμφάνισή σας. Αλλά αν αποφασίσετε να φορέσετε κάτι εντελώς ασυνήθιστο για εσάς, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα το προσέξει. Αυτό πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο που πλασάρετε τον εαυτό σας και την αυτοεκτίμησή σας.
Μην επιλέγετε ρούχα που είναι πολύ στενά ή πολύ φαρδιά. Δώστε προσοχή στα υφάσματα που δεν ζαρώνουν πολύ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αυτό το πρόβλημα με τα ρούχα επηρεάζει περισσότερο την αυτοεκτίμησή μας. Μην επιλέγετε ένα χτένισμα ή μακιγιάζ που δεν θα φορούσατε στην καθημερινότητά σας. Ακόμα κι αν αυτή η συμβουλή έρχεται σε αντίθεση με κάτι που αναφέραμε στα προηγούμενα σημεία, η άνεσή σας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Εάν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να ανοιχτείτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.
πηγή φωτό
Δείτε επίσης Αναβάθμισε έξυπνα το ντύσιμο σου: 10 στιλιστικά κόλπα που θα κάνουν τα φθηνά σου ρούχα να δείχνουν πανάκριβα