Ακολουθήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε ευπαθή τρόφιμα που μπορούν να χαλάσουν ακόμη και στο ψυγείο. Διακοπές Ρεύματος: 7 κόλπα για να διατηρήσετε τα τρόφιμα χωρίς ρεύμα για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
Ψωμί
Για να βεβαιωθείτε ότι ένα καρβέλι θα παραμείνει φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κόψτε το στη μέση. Στη συνέχεια κόψτε φέτες από κάθε πλευρά και αποθηκεύστε τα μισά καρβέλια μαζί. Φυλάξτε σε σακούλα ή σε ειδικό κουτί ψωμιού.
Χαβιάρι
Αν κρατήσετε χαβιάρι σε ανοιχτό κουτί, θα χαλάσει μια μέρα αφού το ανοίξετε. Για να το διατηρήσετε φρέσκο για μια εβδομάδα ή περισσότερο, βάλτε το σε ένα γυάλινο βάζο το οποίο έχετε καθαρίσει με βραστό νερό. Ρίξτε λίγο λάδι χωρίς άρωμα στο χαβιάρι και βάλτε μέσα μερικά κομμάτια λεμονιού.
Κρατήστε οποιοδήποτε είδος χαβιαριού σε ένα γυάλινο βάζο πλυμένο με βραστό αλμυρό νερό. Αποθηκεύστε με ένα λαδωμένο φύλλο χαρτιού κάτω από το καπάκι. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να μην καταψύχετε το χαβιάρι, απλά να το διατηρήσετε στο πιο κρύο μέρος στο ψυγείο.
Εάν πρέπει να το καταψύξετε, τότε χωρίστε το χαβιάρι σε μικρές μερίδες και ξεπαγώστε το μετά στο ψυγείο. Το χαβιάρι δεν θα σκάσει αν το κάνετε με αυτόν τον τρόπο.
Ξινή κρέμα και γιαούρτι
Αυτά τα προϊόντα πωλούνται συνήθως σε πλαστικά βάζα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο που ανοίγει εύκολα. Για να διατηρηθούν φρέσκα για πολλή ώρα, βάλτε από πάνω κανονικό αλουμινόχαρτο. Αλλά βεβαιωθείτε ότι αυτά τα προϊόντα διατηρούνται μακριά από το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα εσπεριδοειδή, επειδή μπορεί να απορροφήσουν αυτές τις μυρωδιές.
Τυρί κότατζ
Το τυρί κότατζ δεν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το απλό κόλπο για να διατηρηθεί περισσότερο από μία ημέρα. Σε ένα γυάλινο μπολ βάλτε το τυρί, από πάνω βάλτε έναν κύβο ζάχαρης και κλείστε. Η ζάχαρη θα επιβραδύνει την οξείδωση του προϊόντος.
Τυρί
Αν θέλετε να διατηρήσετε το τυρί φρέσκο, μην το φυλάτε σε πλαστική σακούλα, τυλίξτε το σε λαδόκολλα ή κηρόχαρτο. Για να αποφύγετε τη μούχλα, βάλτε ένα κομμάτι ζάχαρη δίπλα στο τυρί και χρησιμοποιήστε βούτυρο για να μην στεγνώσει.
Μαϊντανός
Για να διατηρήσετε τον μαϊντανό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τον αποθηκεύσετε με ασυνήθιστο τρόπο. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και βάλτε τον σε παγοθήκες. Ρίξτε λίγο νερό και παγώστε το. Όταν το χρειαστείτε, βγάζετε τους κύβους από το δίσκο. Μπορείτε να ξεπαγώσετε την απαραίτητη ποσότητα μαϊντανού πολύ γρήγορα ή μπορείτε να προσθέσετε τους κύβους σε ό,τι μαγειρεύετε αμέσως.
Δείτε ακόμη Ληγμένα Τρόφιμα: 11 Σημάδια ότι τα Τρόφιμά σας Έχουν Χαλάσει
Λεμόνια
Διατηρήστε τα λεμόνια στο ψυγείο τυλιγμένα σε χαρτί που θα απορροφήσει την επιπλέον υγρασία και δεν θα σαπίσουν. Κρατήστε κάθε λεμόνι χωριστά τυλιγμένο σε περίπτωση που το ένα σαπίσει, έτσι δεν θα χαλάσουν και τα άλλα. Μπορείτε να βάλετε ένα κομμένο λεμόνι σε ένα ειδικό δοχείο ή σε ένα πιάτο με ζάχαρη ή αλάτι να το καλύψτε με ένα ποτήρι και να το τυλίξτε με μεμβράνη τροφίμων.
Καρότα
Για να βεβαιωθείτε ότι τα καρότα δεν χαλάνε, δεν φυτρώνουν και παραμένουν νόστιμα και τραγανά, αφαιρέστε τις κορυφές. Στη συνέχεια, πλύνετε καλά τα καρότα, τυλίξτε τα σε μια βρεγμένη πετσέτα και βάλτε τα στο ψυγείο. Μια άλλη επιλογή είναι να βάλετε τα καρότα σε ένα δοχείο ή ένα βάζο με νερό και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο. Αν παρατηρήσετε ότι το νερό γίνεται θολό, αλλάξτε το.
Πιπεριές τσίλι
Οι πιπεριές που μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι φωτεινές, γυαλιστερές και να μην έχουν κηλίδες. Για να τις διατηρήσετε φρέσκες για έως και 2 εβδομάδες, αποθηκεύστε τις σε πλαστικό δοχείο στο ψυγείο. Πρέπει να ξέρετε ότι οι πιπεριές τσίλι συνήθως δεν σαπίζουν, αλλά ξεραίνονται όμως η πικάντικη γεύση δεν χάνεται. Μπορείτε να ξεραίνεται εύκολα τις πιπεριές τσίλι τρυπώντας κάθε μια με βελόνα και κρεμώντας τις ώστε να μην ακουμπούν η μία στην άλλη.
Μανιτάρια
Παρακολουθήστε την ημερομηνία λήξης των μανιταριών που αγοράζετε. Θα πρέπει να τα μεταφέρετε από το δοχείο που τα αγοράσατε, σε μια χάρτινη σακούλα. Αν δεν έχετε, απλώς βάλτε χαρτοπετσέτες στο κάτω μέρος οποιουδήποτε βάζου ή κουτιού, βάλτε τα μανιτάρια και καλύψτε τα με χαρτοπετσέτες.
Κρεμμύδια
Κρατήστε τα κρεμμύδια σας σε κάλτσες ή καλσόν. Φροντίστε όμως να δένετε έναν κόμπο μετά από κάθε κρεμμύδι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε τα κρεμμύδια για 9 μήνες!
Μπανάνες
Τυλίξτε το πάνω μέρος του τσαμπιού με τις μπανάνες με μεμβράνη τροφίμων. Θα διατηρηθούν 3 έως 5 ημέρες περισσότερο από το συνηθισμένο. Επίσης, να θυμάστε ότι οι μπανάνες απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο, επομένως θα πρέπει να τις κρατάτε μακριά από άλλα φρούτα.
Πράσινα κρεμμυδάκια
Μπορείτε να παγώσετε τα πράσινα κρεμμύδια σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Θα είναι τόσο φρέσκα όσο την ημέρα που τα αγοράσατε όταν τα ξεπαγώσετε.
Δείτε επίσης 10 τρόφιμα μακράς διαρκείας ή χωρίς ημερομηνία λήξης